Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στη Βουλή για το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας

Στενός και ενδελεχής θα είναι απο δώ και πέρα μέχρι την προκήρυξη των επόμενων εκλογών ο κοινοβουλευτικός έλεγχος τον οποίο θα ασκήσει το ΠΑ.ΣΟ.Κ στη Βουλή.Με επίκαιρη και εμπεριστατωμένη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ,που φέρνει τον τίτλο “Συσσωρευμένα προβλήματα στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας , υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του” ,τρείς βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ ζητούν απο την αρμόδια Υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή και τον ελληνικό λαό για τα παρακάτω θέματα:

1) Γιά τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης των υποδομών και πάσης φύσεως μηχανολογικού εξοπλισμού τα οποία υπονομεύουν τις εγγυήσεις ασφαλείας.

2)Για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο με σκοπό την κατάλληλη στελέχωση του ΕΧΚ Βασιλίτσας με το αναγκαίο προσωπικό.Επίσης για το άν υπάρχει σχεδιασμός για εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικου ,ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των χιονοδρόμων και η εύρυθμη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου.

3)Για τις ενέργειες του Υπυργείου Πολιτισμού σχετικά με την απασχόληση ιατρού σε μόνιμη βάση.

4)Για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων συντήρησης στην πίστα “Μιγδάνης”.Επίσης πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα ,για ποιόν λόγο φέτος άνοιξαν μόνο οι τρείς και στη συνέχεια οι 4 πίστες ,απο τις 7 του Χιονοδρομικού ,με δεδομένο μάλιστα ,ότι η προσέλευση επισκεπτών ήταν αυξημένη.

5) Για το πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του baby lift και των 2 Ρατράκ τα οποία βρίσκονται σε ακινησία.

6)Για το αν υπάρχει τέλος σχεδιασμός του Υπουργείου για πραγματική οικονομική στήριξη της Βασιλίτσας ώστε να καλυφθούν ικανοποιητικά όλες οι ανάγκες της.

Οι ερωτώντες βουλευτές είναι η Ευαγγελία Λιακούλη του Ν. Λαρισσας, ο Απόστολος Πάνας του Ν.Χαλκιδικής και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος του Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης είναι αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.(Κοινοβουλευτικός Ελεγχος).

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη
ΘΕΜΑ: Συσσωρευμένα προβλήματα στο Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας στα Γρεβενά είναι δημόσιο χιονοδρομικό κέντρο και κορυφαίος προορισμός του χειμερινού τουρισμού και της χιονοδρομίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αντί να αξιοποιείται προς όφελος του αθλητισμού και της τοπικής οικονομίας, καθημερινά απαξιώνεται και υποβιβάζεται εξαιτίας της έλλειψης στρατηγικού σχεδίου σε επίπεδο Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά και εξαιτίας της προχειρότητας που διαπιστώνεται σε επίπεδο διοίκησης.

Μάλιστα, η τοποθέτηση της παρούσας Διοίκησης από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν συνέβαλε στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και στην άρση των αγκυλώσεων. Η Βασιλίτσα, ο κορυφαίος ίσως χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα, βυθίζεται σε κρίση και η τοπική οικονομία σε ένδεια και μαρασμό, γεγονός που αποτυπώνεται και στις αξιολογήσεις των επισκεπτών.

Το χιονοδρομικό κέντρο δεν διαθέτει γιατρό σε καθημερινή βάση και σε κάθε περιστατικό που προκύπτει και απαιτεί ιατρική φροντίδα, «επιστρατεύονται» χιονοδρόμοι-γιατροί που τυχαίνει να βρίσκονται εκεί.

Αντίστοιχες ελλείψεις εντοπίζονται και στο προσωπικό, καθώς το χιονοδρομικό κέντρο παραμένει υποστελεχωμένο, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την κατάρτιση των εργαζομένων.

Όταν δε χρειαστεί κάποιοι από αυτούς να απουσιάσουν, όπως συνέβη όταν τρεις υπάλληλοι νόσησαν με COVID-19 χωρίς να υπάρχει μέριμνα για αντικαταστάτες, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αρρυθμία στη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου αλλά και αναμονές και εντάσεις στους επισκέπτες.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις εγκαταλελειμμένες υποδομές, υπονομεύουν τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου.

Η μη λειτουργία του baby lift απογοήτευσε τους επισκέπτες, αλλά και 70 με 80 παιδιά του Ορειβατικού-Χιονοδρομικού Συλλόγου Γρεβενών, τα οποία δεν μπορούν να αθληθούν πλέον, όπως και αρχαρίους επισκέπτες που θέλουν να δοκιμάσουν χιονοδρομία σε κατάλληλες συνθήκες για τα πρώτα μαθήματα.

Ταυτόχρονα, η έλλειψη συντήρησης των υποδομών, οδηγεί σε οξείδωση και ουσιαστικά σε αχρήστευση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ την ίδια στιγμή ανταλλακτικά και άλλα υλικά συντήρησης δεν είναι διαθέσιμα σε οποιαδήποτε βλάβη προκύψει με αποτέλεσμα την διακοπή λειτουργίας του κέντρου ανά πάσα στιγμή, χωρίς να συνεχίζεται η λειτουργία για όλη την υπόλοιπη ημέρα και μάλιστα δίχως αποζημίωση στους χιονοδρόμους που έχουν πληρώσει το αντίτιμο.

Η πίστα “ΜΙΓΔΑΝΗΣ” (πρωταγωνιστικού στελέχους της ίδρυσης του Χιονοδρομίου Βασιλίτσας) πλέον δεν διαθέτει άγκυρες και εμφανίζει φθαρμένους μηχανισμούς και προβληματικά εξαρτήματα.

Ενδεικτικό είναι ότι από τις 7 πίστες του κέντρου, τη φετινή χρονιά λειτουργούσαν μόλις οι τρεις και στη συνέχεια τέσσερις. Αντίστοιχα και στα ρατράκ, από τα τρία που διαθέτει το χιονοδρομικό κέντρο, τα δύο βρίσκονται σε ακινησία σχεδόν, λόγω βλαβών και έλλειψης ερπυστριών. Ενώ το μοναδικό που βρίσκεται σε λειτουργία προκαλεί λακκούβες και αυλακώσεις στις πίστες, προκαλώντας προβλήματα στους επισκέπτες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των χιονοδρόμων.

Τα προβλήματα αυτά είναι προφανές επηρεάζουν άμεσα τις εγγυήσεις ασφαλείας του Κέντρου, δημιουργώντας κινδύνους για τους επισκέπτες.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη διευκόλυνση των αθλητών που προπονούνται στο χιονοδρομικό κέντρο, με αποτέλεσμα να περιμένουν όπως ο κάθε επισκέπτης αν και πότε θα λειτουργούν οι υποδομές. Και τούτο μάλιστα, ενώ το χιονοδρομικό συνιστά αθλητικό κέντρο που είναι αναγκαίο να διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες για το άθλημα.

Η εικόνα εγκατάλειψης του χιονοδρομικού κέντρου αποτυπώνεται ακόμα και σε βασικές παροχές, όπως οι τουαλέτες, αφού εν μέσω περιόδων αιχμής και πανδημίας λειτουργούσε μόνο η μία από τις τέσσερις του κέντρου.

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί δε, και η έλλειψη σχεδιασμού για έκδοση πλαστικοποιημένων καρτών ημερήσιας, εβδομαδιαίας και ελεύθερης εισόδου, που θα έλυναν το πρόβλημα της συμφόρησης και εντέλει εισήχθησαν με καθυστέρηση, στερώντας πολύτιμα έσοδα από το χιονοδρομικό κέντρο.

Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας αποτελεί χειμερινό προορισμό υψηλών προδιαγραφών, ποιότητας χιονιού, οργανωμένης υποδοχής με κριτήριο την οικογενειακή κυρίως επιχειρηματικότητα. Κοσμεί την ευρύτερη περιοχή και ενδυναμώνει αποφασιστικά την τοπική οικονομία μέσω του τουρισμού που προσελκύει.

Ωστόσο, τα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν επιτρέπουν στο χιονοδρομικό κέντρο να λειτουργήσει ομαλά. Η δε επιχορήγηση του Υπουργείου, δεν ήταν επαρκής για ένα χιονοδρομικό κέντρο του μεγέθους της Βασιλίτσας, όπου χαρακτηριστικά φέτος “κόπηκαν” 30.000 εισιτήρια.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πού οφείλονται τα συσσωρευμένα προβλήματα συντήρησης των υποδομών και του μηχανολογικού εξοπλισμού του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας που μαρτυρούν εικόνα εγκατάλειψης, υπονομεύοντας τις εγγυήσεις ασφαλείας για τους επισκέπτες; Με ποιες ενέργειες και σε ποιο χρονοδιάγραμμα σκοπεύει το Υπουργείο να τα αντιμετωπίσει;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την κατάλληλη στελέχωση του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας με το αναγκαίο προσωπικό; Υπάρχει σχεδιασμός εκ μέρους του Υπουργείου για κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού που εργάζεται σε χιονοδρομικά κέντρα, ώστε να διαφυλάσσεται η ασφάλεια των χιονοδρόμων αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των κέντρων;
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο για την απασχόληση ιατρού σε μόνιμη βάση στο χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας;
Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα συντήρησης της πίστας “ΜΙΓΔΑΝΗΣ”; Για ποιο λόγο φέτος άνοιξαν μόνο οι τρεις και στη συνέχεια οι τέσσερις πίστες από τις επτά του κέντρου, με δεδομένο μάλιστα ότι η προσέλευση των επισκεπτών ήταν αυξημένη;
Πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία του baby lift και των δύο Ρατράκ του Κέντρου που βρίσκονται σε ακινησία;
Υπάρχει σχεδιασμός του Υπουργείου για πραγματική οικονομική στήριξη του χιονοδρομικού κέντρου της Βασιλίτσας ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος
Απόστολος Πάνας
Ευαγγελία Λιακούλη

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com