Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Εγκαινιάζεται το giga φωτοβολταικό πάρκο των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη- Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει την ατζέντα της κυβέρνησης για την πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια – Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη – Το «φουλάρισμα» στην εξόρυξη του λιγνίτη και ο ρόλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην μείωση του ενεργειακού κόστους

Το μήνυμα ότι η οριστική απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο θα προέλθει μόνο μέσα από την ενεργειακή μετάβαση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναμένεται να στείλει σήμερα από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός.

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί στην τελετή εγκαινίων του μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ που θα ξεκινήσει να λειτουργεί τις επόμενες μέρες.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην ιδιαίτερη συγκυρία κατά την οποία εγκαινιάζεται το έργο, θα αναδείξει την συμβολή των ΑΠΕ στην μείωση του ενεργειακού κόστος αλλά και το ενεργειακό μοντέλο που θα ακολουθήσει η χώρα για να αντιμετωπίσει την εκτίναξη των τιμών στον τομέα της ενέργειας.

Σε μία εμβληματική περιοχή για την απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα, από την οποία η ΔΕΗ ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια την στρατηγική της σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα επένδυση 130 εκατομμυρίων, ανοίγοντας με την σειρά τους ένα μεγάλο κύκλο επενδύσεων στον τομέα της καθαρής ενέργειας.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται με υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Την επένδυση των ΕΛΠΕ ακολουθούν άλλα τρία σημαντικά Φ/Π συνολικού ύψους περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 323 MW στην Φλώρινα, 208 MW στα Τρίκαλα και 143 MW στα Σέρβια, με τα οποία η εταιρεία ανοίγει «πανιά» στο χώρο των ΑΠΕ με ένα χαρτοφυλάκιο που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 GW έως το 2025.

Παράλληλα τα ΕΛΠΕ βρίσκονται στην αναζήτηση συμμάχου για την είσοδο και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων ενώ έχουν ξεκινήσει να επενδύουν και στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες με έργα συνολικής δυναμικότητας 250MW. Ένα εξ αυτών θα λειτουργήσει στην Δυτική Μακεδονία.

Ο όμιλος ενίσχυσε πρόσφατα το χαρτοφυλάκιό του με την εξαγορά δύο αιολικών πάρκων 38 MW στην Εύβοια και δύο φωτοβολταϊκών 16 MW στην Βοιωτία. Στόχος είναι να φτάσει τα 2 GW μέχρι το 2030.

Η Ουκρανική κρίση και η ανάγκη της χώρας να προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντιμετωπίσει ακόμη και ένα δυσμενές σενάριο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου, οδηγεί στην λήψη έκτακτων μέτρων με τα οποία θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, εντατικοποιείται η χρήση του λιγνίτη και υπάρχει συνεργασία με τη ΔΕΗ ώστε να αυξηθεί η εξορυκτική δραστηριότητα από 40% έως 50% έως τα τέλη του χρόνου.

Με βάση το ετήσιο πλάνο που κατέθεσε χθες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η διοίκηση της ΔΕΗ, η εταιρεία μπορεί να αυξήσει την εξόρυξη λιγνίτη έως και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως, έναντι των 10,5 εκατ. τόνων που είναι σήμερα.

Με βάση τα σενάρια που «τρέχει» η εταιρεία, η λιγνιτική παραγωγή μπορεί να αυξηθεί στις 6,5 TWh ετησίως έναντι των 4,5 TWh που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

Σήμερα ο λιγνίτης δεν μπορεί να αυξήσει την συμμετοχή του στο ενεργειακό μείγμα της χώρας καθώς δεν υπάρχει επαρκές απόθεμα στις αυλές των λιγνιτικών μονάδων.

Για να εντατικοποιήσει επομένως την παραγωγή η ΔΕΗ χρειάζεται να προχωρήσει σε μια σειρά από κρίσιμα έργα στα ορυχεία αλλά και σε έκτακτες προσλήψεις για να ανταπεξέλθει σε ακραίες συνθήκες χωρίς επί του παρόντος να μεταβάλλεται επισήμως το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης.

Κρίνεται σαφές ωστόσο ότι η αναθεώρηση του σχεδιασμού είναι ορατή και αυτό είναι κάτι που θα καθορίσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ
BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Παπασερβερή
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com