ΝΙΖΑΜΗΣ
Σαμαρά
Πρίντζας
Τσιμόπουλος
Κακανούλης
ΒΛΕΤΣΟΣ
Τσιμπέρη
Αλεξίου
Τσιάτας
Παράσχου
Λέτσιος
Κουκουτάρης
Βλάχος
Παπαλιούρα
Σιούμπουρα
Λίτσας
Λιοσάτος
Καρυπίδης
Φανάρας
Καφετζή
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Μπουρέλλας
Καλαμάρας
Ζαρκογιάννης
Καραγιάννης
Ντώνας
SPONSORS
ΟΠΑΠ
Τσακνάκη
POTIKA MYRTO
PAPAGEORGIOU
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Γιαννόπουλος
ΟΠΑΠ

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
DONAS

Grevenamedia @facebook

ΙΩΑΝΝΑ
IKTEO
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κέντρο Ξένων Γλωσσών
tsiarsiotis
Καφενείο
KARTSIOUNIS
GRAMMENOS
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
Λίτσας

Κατηγορίες

ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης: «Δεν μας κάνετε χάρη κ.Τσίπρα- Προεκλογικό πυροτέχνημα ο διαχωρισμός Kράτους-Eκκλησίας»

Ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος μίλησε  για το θέμα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας.

Ξεκίνησε από το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλες και τον πολιτισμένο τρόπο, όπως τον χαρακτήρισε που αντιμετωπίζεται η εκκλησία «Το Βέλγιο είναι μια ουδετερόθρησκη χώρα , επειδή αυτός είναι και ο στόχος της συνταγματικής αλλαγής» ανέφερε . «Το κράτος πληρώνει όλους τους ιερείς όλων των αναγνωρισμένων θρησκειών, στο μητροπολίτη παρέχει άδεια υπουργικού αυτοκινήτου, γιατί θεωρείται αξιόλογο αυτό που κάνει, στα βελγικά και ευρωπαϊκά σχολεία διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών υποχρεωτικά , αλλά το περιεχόμενο και τους καθηγητές τους ορίζει η μητρόπολη και η αντίστοιχη αναγνωρισμένη θρησκεία .Αυτό το κράτος έχει μεγάλο σεβασμό στην εκκλησία, ζητάει πολλές φορές την βοήθειά της» ανέφερε..

«Αναξιόπιστο το ελληνικό κράτος»

«Γιατί να εμπιστευτώ το κράτος το δικό μας; Πότε υπήρξε αξιόπιστο; Έγινε ένα θέμα για το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας , το οποίο ιδρύθηκε εδώ και τρία χρόνια επί Σαμαρά. Δυστυχώς στην πατρίδα μας ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η εκκλησία είναι κομπλεξικός. Στο Βέλγιο είναι πολιτισμένοι, αναγνωρίζουν την ομάδα των ανθρώπων που πιστεύει και τους στηρίζει» τόνισε ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι φιλόθρησκοι, αλλά πολιτισμένοι. «Εμείς εδώ προσπαθούμε κάθε κίνηση να την υπονομεύσουμε. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλά για 10.000 θέσεις εργασίας. Αυτοί οι κακοί παππάδες που τόσα χρόνια καταλαμβάνουν θέσεις, τώρα απελευθερώνονται.. Αυτή είναι μια ευθεία προσβολή στους ιερείς. Ποιον κοροϊδεύει;» ρώτησε.

«Αυτό το τόσο σημαντικό θέμα, έρχεται στο τέλος μιας κυβερνητικής θητείας, είναι ένα προεκλογικό πυροτέχνημα. Μακάρι να μπορούμε να κουβεντιάσουμε κάποτε στα σοβαρά, όλα γίνονται επιπόλαια, βιαστικά χωρίς μελέτη. Την Παρασκευή που συνέρχεται η ιεραρχία θα συζητήσουμε. Δεν έχει η εκκλησία αντίρρηση, να συνεννοηθεί» τόνισε, αλλά δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε προεκλογικά παιχνίδια. «Εδώ και τρία χρόνια τι κάνουμε;; Ας το λύσουμε από την αρχή μιας κυβερνητικής θητείας, να έχουμε το χρόνο να μελετήσουμε και να καταλήξουμε»

«Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας»

«Υπάρχει μία επιφύλαξη το πόσο μπορώ να εμπιστευτώ το κράτος που δίνει αυτές τις υποσχέσεις και είναι διαχρονικά αναξιόπιστο, όταν μάλιστα διαπραγματεύομαι για 10.000 οικογένειες» ανέφερε λέγοντας ότι με τις συντάξεις, με την ιατρική περίθαλψη, υπάρχει θέμα και ο δρόμος είναι μακρύς για να χωρίσει το κράτος από την εκκλησία.

Αναφορά έκανε και στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, πριν αναλάβει πρωθυπουργός της χώρας: «Δεν μας κάνετε χάρη» του είχε πει. «Η πληρωμή των ιερέων είναι εις ανταπόδοση της εκκλησιαστικής περιουσίας που σε ποσοστό 96% έχει πάρει το ελληνικό κράτος» τόνισε διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις της εκκλησίας για την πληρωμή των ιερέων.«Εσείς δώστε μας να αποκαταστήσουμε τους ακτήμονες και εμείς την πληρωμή των ιερέων. Υπάρχει νομική δέσμευση» ,ανέφερε τονίζοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα απευθυνθούν στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Δεν κάνει χάρη, ούτε είναι επίδομα ελεημοσύνης. Η αξιοποίηση της περιουσίας είναι για να διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς από κράτος και εκκλησία ανέφερε λέγοντας ότι τα πράγματα είναι μπερδεμένα.

Για την φιλοξενία πολυτέκνων σε χωριά του Βοΐου

Σε ερώτηση του Λύσανδρου Ρήγα για την φιλοξενία οικογενειών σε απομακρυσμένα χωριά του δήμου Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος ανέφερε: «Έχουμε τρία σπίτια έτοιμα και τρεις οικογένειες που είναι έτοιμες να εγκατασταθούν. Σήμερα δέχτηκα στο mail μου μια ακόμα ενημέρωση από μια ακόμα πολύτεκνη οικογένεια» που επιθυμεί να έρθει.Για το θέμα φιλοξενίας μεταναστών στο Πόρτη: «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο»

Αντίθετος στην φιλοξενία μεταναστών στο στρατόπεδο Μιλτιάδη Πόρτη είναι ο Μητροπολίτης μιλώντας για λάθος διαχείριση του όλου θέματος με πρωταγωνιστή όχι τον άνθρωπο.«Είχα αντιδράσει από παλιά όταν ένας άλλος υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε ανάλογη σκέψη. Δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια χωματερή ανθρώπων. Το στρατόπεδο αυτό δεν έχει καμιά υποδομή, είναι μέσα στην πόλη. Κάποια παιδιά μέσα στα κάγκελα και κάποια έξω;» τόνισε.

Όταν ζητήθηκε από τον τότε υπουργό , τον κ. Κουρουμπλή, ανέφερε να φιλοξενήσουμε 40 παιδιά ασυνόδευτα παιδιά στον Πεντάλοφο, έβαλε μια προϋπόθεση. «Δεν θέλουμε κανέναν αλληλέγγυο, θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και δεν θα μας ελέγξετε». Δεν απαντήθηκε ποτέ η πρότασή του τόνισε ρωτώντας: «Τους ενδιαφέρει πραγματικά η αποκατάσταση, η στήριξη αυτών των ανθρώπων;»

«Η διαχείριση δεν έγινε σωστά με στόχο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι. Εμείς εδώ θα τους κάνουμε πιο ευτυχισμένους; Που έχουν πάει τα χρήματα που δόθηκαν;» ανέφερε ξεκαθαρίζοντας ότι «Αλληλέγγυος δεν είναι αυτός που βοηθάει και πληρώνεται, αλληλέγγυοι είναι αυτοί που έρχονται καθημερινά στη Σιάτιστα και μαγειρεύουν εδώ και δέκα χρόνια χωρίς να πληρώνονται. Την πρόταση την κάναμε με αγάπη στα παιδιά. Να έρθουν τα παιδιά, αλλά κανείς από τους αλληλέγγυους. Τώρα πάλι έχει γίνει κάτι, γιατί στην πραγματικότητα άλλο είναι το ενδιαφέρον και όχι τα παιδιά» ολοκλήρωσε.

 

Σχετικά άρθρα

Κανιστρά
Μαλαματή
MP
Νίκου
Μιχαλόπουλος
Μαράνος
Νούτσος
Βλαμίδης
Θώμας
Βραβοσινός
Μπαρλαγιάννη
Παπαχατζή
Μάντζαρης
Τσαμπαρδούκα
Κασάρας
Ανδρουλάκης
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Κινηματογράφος Γρεβενών
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
MPANTHS
Χρυσή Τομή
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Χρυσή Τομή

Follow Us

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
Πωλείται
Πωλείται
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ανταλλαγή διαμερίσματος
Ζητείται
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ENOIKIAZETAI
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Πωλείται
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
 
TSIOVAKAS
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης