Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Με αφορμή το ενδεχόμενο Κέντρο φιλοξενίας στα «Πατώματα» Αντεγκλήσεις και ρήξεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γ.Δασταμάνης: «Είπα μόνο για λίγες ημέρες στα Πατώματα» Χ.Μπγιάλας: «Το είπα πως διαφωνώ για τα Πατώματα» Απόφαση Δημ.Συμβουλίου: «Όχι στους πρόσφυγες» Η εισήγηση του Δημάρχου Γρεβενών

Όχι στην φιλοξενία προσφύγων εντός των ορίων του Δήμου Γρεβενών αποφάσισε το μεσημέρι της Δευτέρας, σε έκτακτη συνεδρίαση το Δ.Σ. του Δήμου Γρεβενών.

Η συνεδρίαση του Δ.Σ. προκλήθηκε μετά από δηλώσεις του εκπροσώπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό Γιώργου Κυρίτση ότι «αναμένεται να δημιουργηθεί πρότυπος χώρος φιλοξενίας 1300 έως 1500 προσφύγων στη θέση «Πατώματα», στα Γρεβενά.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος κ.Γιώργος Δασταμάνης πήρε το λόγο αναφερόμενος στο ιστορικό και στα γεγονότα των δύο τελευταίων μηνών, από την ημέρα που ο υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε την Κοζάνη.

Στη συνέχεια υποστήριξε πως την θέση «Πατώματα» την ανέφερε στον κ.Κουρουμπλή αλλά για μία «στάση ημερών των προσφύγων».

Ο Βουλευτής κ.Χρήστος Μπγιάλας παρουσίασε εμπιστευτικό έγγραφο της Περιφέρειας προς τον Δ.Βίτσα σύμφωνα με το οποίο «Δήμος και Περιφέρεια συμφωνούν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στην συγκεκριμένη περιοχή».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών αμφισβήτησε «αυτή τη συμφωνία» που έλαβε χώρα στην Περιφέρεια με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Δημάρχου Γρεβενών, του Αντιπεριφερειάρχη και του Ταξιάρχου της 9ης Μεραρχίας.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών επιτέθηκε στον βουλευτή λέγοντας «πως είναι απών από τα Γρεβενά» ενώ ο κ.Μπγιάλας διάβασε το διάλογο «μεταξύ του κ.Δασταμάνη και του Υπουργού Εσωτερικών για την ίδρυση Κέντρου Φιλοξενίας στα «Πατώματα» και εγκατάσταση κοντέινερ».

Ο κ.Δασταμάνης απάντησε πως αναφέρθηκε για τα «Πατώματα» αλλά «για εγκατάσταση προσφύγων ολίγων ημερών».

Οι τόνοι ανέβηκαν και μεταξύ Δημάρχου και αντιπεριφερειάρχη με επίκεντρο και πάλι την τοποθεσία εγκατάστασης προσφύγων.

Στο μεταξύ ο βουλευτής δήλωσε «πως διαφωνεί για ίδρυση Κέντρου φιλοξενίας στα «Πατώματα» τονίζοντας: «Εγώ είπα στο Δήμαρχο πως διαφωνώ για τα «Πατώματα» και τα οικόπεδα να δοθούν στους δικαιούχους».

Στο μεταξύ η Ν.Ε.ΣΥΡΙΖΑ Γρεβενών που συνεδρίασε αρχές Μαϊου αποφάσισε πως: «δεν δέχεται Κέντρο Φιλοξενίας στην θέση «Πατώματα» τα οποία πρέπει να δοθούν στους δικαούχους.» Στην συνεδρίαση αυτή συμμετείχε και ο βουλευτής κ.Χρήστος Μπγιάλας.

Τέλος στην χθεσινή συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων. Μίλησαν συνολικά 35 Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων. Η συνεδρίαση παραλίγο «να τιναχθεί στον αέρα» όταν στο τέλος δημοτικός σύμβουλος ανέφερε «πως έχει μία τελευταία πληροφορία πως έρχονται από την Ειδομένη – τώρα – 2.500 πρόσφυγες στα Γρεβενά».

Την «είδηση» διέψευσε σε λίγα λεπτά ο υποδιευθυντής της τοπικής Αστυνομίας.

Πάντως αρκετοί ομιλητές «επηρεάστηκαν από το κλίμα που δημιούργησαν ορισμένοι στην αίθουσα με αποτέλεσμα να «καταφύγουν σε υπερβολές»

 

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών για το Προσφυγικό

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γρεβενών στη συνεδρίαση της 23ης Μαΐου 2016 σχετικά με το προσφυγικό αποφάσισε: «ενόψει ελλείψεως ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαφών στοιχείων, του κινδύνου πληθυσμιακής και πολιτιστικής ασύμμετρης μεταβολής της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας καθώς και του πλήρους αποκλεισμού του Δήμου από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, τη μη αποδοχή δημιουργίας χώρου φιλοξενίας/ εγκατάστασης προσφύγων/ μεταναστών εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Γρεβενών».

Γραφείο Τύπου

Δημάρχου Γρεβενών

 

Εισήγηση

ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ κ. Γεωργίου Δασταμάνη

 

1ο Θέμα: Προσφυγικό ζήτημα στα Γρεβενά

 

Στο πλαίσιο της προσφυγικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα καλούμαστε ενόψει και των τελευταίων εξελίξεων να φέρουμε προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου το προσφυγικό ζήτημα καθώς βρισκόμαστε εμπλεκόμενοι στον κυβερνητικό σχεδιασμό, όπως έγινε γνωστό στις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου για το Προσφυγικό κ. Κυρίτση, χωρίς να έχει προηγηθεί ουδεμία σύσκεψη εκπροσώπου του Δήμου με κυβερνητικό παράγοντα με σαφείς προτάσεις και σχεδιασμό. Πρόκειται για  ενέργεια απαράδεκτη και αντιδημοκρατική.

Ο Δήμος Γρεβενών πέρα από κάθε φοβικό και ρατσιστικό σύνδρομο έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο προσφέροντας τη βοήθειά του, με συμπαραστάτες το σύνολο σχεδόν των δημοτών του, σε 151 πρόσφυγες εντός του κλειστού γυμναστηρίου του Δήμου την 23/2/2016 και εν συνεχεία την 24/2/2016 επί της Εγνατίας οδού (κόμβος Ταξιάρχη) σε 131 πρόσφυγες. Επρόκειτο για αποφάσεις άμεσες και επείγουσες πριν από τις οποίες προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις και διαφωνίες με την αστυνομία για τους χώρους που θα φιλοξενούσαν παροδικά τους πρόσφυγες.

Η αναφορά των “Πατωμάτων” ως χώρος φιλοξενίας έγινε εκ μέρους μου υπό τις ανωτέρω συνθήκες σε συνάντηση του Δ.Σ. της ΠΕΔ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή (2/4/2016) έχοντας μόνο προσωρινό χαρακτήρα για τη φιλοξενία των προσφύγων για 1-2 βράδια αντί χώρων που βρίσκονταν μέσα στην πόλη των Γρεβενών και θα δημιουργούσαν έντονο πρόβλημα. Η φημολογία ότι δήθεν εγώ υπέδειξα τα “Πατώματα” ως χώρο μόνιμης εγκατάστασης αποτελεί εσκεμμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας και μετάθεσης ευθυνών.

Είναι βέβαιο δε βάσει των ανωτέρω ότι έγγραφο στο οποίο να αναφέρεται πρότασή μου για παραχώρηση των “Πατωμάτων” προς δημιουργία μόνιμου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων δεν υπάρχει τόσο από εμένα προσωπικά όσο και από οποιοδήποτε άλλο φορέα του Δήμου μας και για άλλη μία φορά, έπειτα από διάψευση και του Περιφερειάρχη σε πρόσφατη συνέντευξή του κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος enduro, διαψεύδω τις δηλώσεις του Βουλευτή που κάνουν αναφορά στο ανωτέρω έγγραφο άλλως προκαλώ σε προσκόμισή του.

Πιστεύω δε ότι το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και εγώ προσωπικά, δεν θα παραχωρούσε τα “Πατώματα” αν ήταν δημοτική έκταση ενώ πρέπει να γίνουν σαφείς και οι προθέσεις της Περιφέρειας που είναι και η αρμόδια.

 

Άλλωστε, όπως προκύπτει και από το σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας “σε περίπτωση άρνησης φιλοξενίας από Δημοτική Αρχή ή σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχει την αποφασιστική εντολή ανάθεσης εντολής φιλοξενίας το γραφείο του εντεταλμένου Συμβούλου της Περιφέρειας και εν τέλει το Συντονιστικό Όργανο Προσφύγων της Περιφέρειας” ενώ κατά το εναλλακτικό σχέδιο “ Εντέλλονται οι Δήμοι που διαθέτουν κλειστά γυμναστήρια ή την περίοδο θέρους ανοικτά γήπεδα ποδοσφαίρου, να τα διαθέσουν για τη φιλοξενία προσφύγων”.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι δεδομένο ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Δήμου γεγονός που έγινε σαφές με την αριθμ. πρωτ. 4061/26-2-20216 επιστολή μου προς τους αρμόδιους υπουργούς, μετά την ανωτέρω προσωρινή φιλοξενία των προσφύγων, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αδύνατο να σηκώσει τέτοιο βάρος.

Το γεγονός απασχόλησε και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Μακεδονίας και αποφασίστηκε με την αριθμ. 13/2016 απόφαση  μεταξύ άλλων ο συντονισμός των ενεργειών εμπλεκομένων φορέων για την οργανωμένη διαχείριση του προβλήματος καθώς και να αποσταλεί άμεσα επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής στην οποία να αποτυπώνεται η κατάσταση και να ζητούνται απαντήσεις και πληροφορίες σχετικά με τα διαχειριστικά θέματα τα οποία προκύπτουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση εκφράζοντας τον προβληματισμό και την ανησυχία μας.

Σε Περιφερειακό επίπεδο δε πλην, της από 27/2/2016 έκτακτης σύσκεψης για το προσφυγικό που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας  παρουσία όλων των Δημάρχων Δυτικής Μακεδονίας  ουδεμία άλλη σύσκεψη έλαβε χώρα με πρόδηλο Περιφερειακό Σχεδιασμό για το Προσφυγικό. Σε συνέχεια δε της ανωτέρω συνάντησης ο Δήμος Γρεβενών απέστειλε, σε απάντηση του αριθμ. πρωτ. 26555/198/29-2-2016 εγγράφου του Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, το με αριθμ. πρωτ.4163/1-3-2016 έγγραφο βάσει του οποίου καθίσταται γνωστό ότι εντός των ορίων του Δήμου Γρεβενών δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων ενώ έγγραφο με όμοιο περιεχόμενο απεστάλη και από το Δήμο  Γρεβενών σε απάντηση του με αριθμ. πρωτ. 119/18-3-2016 εγγράφου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Το προσφυγικό ζήτημα χρήζει οργανωμένου κυβερνητικού σχεδιασμού σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας ώστε μέσα από δημοκρατικό διάλογο να υπάρξει αναλογική φιλοξενία αριθμού προσφύγων σε κάθε Περιφέρεια και Δήμο αυτής με σκοπό αφενός να μην υπάρξει κίνδυνος ασύμμετρης πληθυσμιακής μεταβολής των τοπικών κοινωνιών  και αφετέρου να μην καταστεί ανίκανος ο Δήμος να προσφέρει τις απρόσκοπτες υπηρεσίες του στους δημότες και κατοίκους του διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

Η από 6/5/2016 συνάντηση στο γραφείο του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας που έλαβε χώρα με μοναδικό συμμετέχοντα Δήμαρχο τον Δήμαρχο Γρεβενών (εν συνόλω12 Δήμων) δεν έφερε χαρακτηριστικά σύσκεψης για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα δηλαδή σύμφωνα με έναν οργανωμένο κυβερνητικό σχεδιασμό ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά και σε ακριβή ή έστω κατά προσέγγιση αριθμό προσφύγων προς φιλοξενία τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και Δήμου παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου για σαφή προσδιορισμό αριθμού προσφύγων.

Στην ανωτέρω σύσκεψη εκφράστηκαν από τον εισηγητή της παρούσας όλοι οι ανωτέρω προβληματισμοί, ιδίως περί αναλογικής κατανομής των προσφύγων όχι μόνο σε επίπεδο Περιφέρειας αλλά και του συνόλου της χώρας, καθώς και η αδυναμία φιλοξενίας προσφύγων υπό τις δεδομένες συνθήκες λόγω του μειωμένου ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου (καθαριότητα, ΔΕΥΑΓ κλπ) και ταμειακών αποθεμάτων, έλλειψης ιατρικού/νοσηλευτικού προσωπικού και  αστυνομικής δύναμης δεδομένου ότι από το
Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών και την Αστυνομική Δ/νση Γρεβενών εξυπηρετούνται και οι ανάγκες των φυλακών.

Αφού ενημερώθηκαν οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων περί της ανωτέρω συναντήσεως που έλαβε χώρα την 6/5/2016, απεστάλη το με αριθμ. πρωτ. 14/10-5-2016 εμπιστευτικό έγγραφό μου προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κοινοποιούμενο στον Αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών και Βουλευτή Γρεβενών προς έγγραφη γνωστοποίηση της θέσης μου σχετικά με τη δυνατότητα υποδοχής προσφύγων εντός του Δήμου Γρεβενών στο οποίο διαλαμβανόταν και αίτημα για την πλήρη ενημέρωση του Δήμου μας δια του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση ένταξης του Δήμου μας στον προσφυγικό σχεδιασμό.

Έγγραφο δε με το ίδιο περιεχόμενο εστάλη την 18/5/2016 (αριθμ. πρωτ. 17) και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ.

Κατά παράβαση των ανωτέρω τοποθετήσεων και του αιτήματός μας για ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου και των τοπικών φορέων σε περίπτωση ένταξής μας στον προσφυγικό σχεδιασμό, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό κ. Γεώργιος Κυρίτσης, ανακοίνωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης ότι θα φτιαχτεί ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, υψηλών προδιαγραφών, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

Στην παραπάνω δήλωσή του επικαλέστηκε προκλητικά και αυθαίρετα ΔΗΘΕΝ τήρηση της νομιμότητας, εφαρμογή τακτικής πειθούς, και ΔΗΘΕΝ εξαντλητικές επαφές και συσκέψεις με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Εν προκειμένω ουδεμία επαφή και σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τουλάχιστον με τον Δήμο Γρεβενών ενώ και ο τοπικός Βουλευτής κ. Χρήστος Μπγιάλας δηλώνει άγνοια επί του θέματος εν γένει καθώς και επί του όρου “θέσεων” που ανέφερε ο κ. Κυρίτσης, σε προσωπική επικοινωνία που είχα μαζί του.

 

Για τους ανωτέρω λόγους

Εισηγούμαι

 

Ενόψει ελλείψεως ολοκληρωμένου κεντρικού σχεδιασμού αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σαφών στοιχείων, του κινδύνου πληθυσμιακής και πολιτιστικής ασύμμετρης μεταβολής της τοπικής κοινωνίας του Δήμου μας  καθώς και του πλήρους αποκλεισμού του Δήμου από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, τη μη αποδοχή δημιουργίας χώρου φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών εντός διοικητικών ορίων του Δήμου Γρεβενών.

 

Ο  ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5