email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Φρένο στην e-υποβολή ΑΠΔ από «στρατηγικούς κακοπληρωτές»

Σφίγγει ο κλοιός για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς με νομοθετική διάταξη που προετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας επανέρχεται η φραγή στην ηλεκτρονική υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) προς τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που συστηματικά δεν πληρώνουν εισφορές.

Η σχετική διάταξη που είχε ψηφιστεί το 2010 ενεργοποιήθηκε με εγκύκλιο το 2013 και καταργήθηκε το 2019 (άρθρο 66 του Ν. 4603/2019 ), από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Πλέον, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης σε συνεργασία με τους επικεφαλής του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προτίθεται να επαναφέρει το μέτρο, καθώς η κατάργησή του εκτιμάται πως θα στερούσε από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, σε ετήσια βάση, έσοδα της τάξης των 210 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (β’ τρίμηνο 2019), το μέτρο της αναστολής της δυνατότητας υποβολής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου είχε αναγκάσει σχεδόν το 22% όσων είχαν «μπλοκαριστεί» σε διακανονισμό.

Συγκεκριμένα και μέχρι την κατάργηση της διαδικασίας αυτής, είχε ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής ΑΠΔ 1.551 οφειλετών, από τους οποίους οι 340 προχώρησαν στη συνέχεια σε ρύθμιση ή ακόμη και εξόφληση της συνολικής οφειλής. Και αυτό, γιατί, μετά τη φραγή, οι οφειλέτες μπορούσαν να υποβάλλουν τη Δήλωση με μαγνητικό μέσο μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν. Με την απαράβατη υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισής τους, προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής.

Πλέον, σύμφωνα με την προωθούμενη διάταξη, παρέχεται στο ΚΕΑΟ η δυνατότητα, εκτός από τη λήψη των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που προβλέπονται από τον ΚΕΔΕ, να απαγορεύσει τη χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ για την υποβολή ΑΠΔ σε εργοδότες που έχουν, ως επί το πλείστον, μεγάλες και μη ρυθμισμένες οφειλές, οι οποίοι, ενώ υποβάλλουν κάθε μήνα ΑΠΔ, δεν καταβάλλουν τις δηλούμενες με αυτήν εισφορές, με αποτέλεσμα τη συνεχή δημιουργία νέων οφειλών κάθε μήνα.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας υποστήριξαν ότι το μέτρο αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης στρατηγικών εισφοροδιαφυγής, γι’ αυτό και εφαρμόζεται κυρίως σε εργοδότες που εκμεταλλευόμενοι το απρόσωπο των ηλεκτρονικών συναλλαγών, αποφεύγουν συστηματικά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, χρησιμοποιώντας μεθόδους που παρεμποδίζουν την ικανοποίηση του φορέα από την περιουσία του οφειλέτη ή αποσκοπούν στην αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων (π.χ. δημιουργία εικονικών επιχειρήσεων, τοποθέτηση εικονικών υπευθύνων χωρίς περιουσία ή υπέργηρων ή πρώην υπαλλήλων της επιχείρησης κ.λπ.).

Για να μην καταλήξει μάλιστα το μέτρο σε βάρος των εργαζομένων της επιχείρησης, επισημαίνουν πως οι ΑΠΔ που δεν γίνονται δεκτές ηλεκτρονικά μπορούν να υποβληθούν με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία όμως θα προσκομιστούν φορολογικά στοιχεία, ενώ ο εργοδότης θα υποβληθεί σε ενδελεχή έλεγχο.

Η καταχώριση των ΑΠΔ που υποβάλλονται με ψηφιακό – μαγνητικό μέσο έχει σαν προϋπόθεση την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που δηλώνονται με αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, θα προβλέπεται κατ’ εξαίρεση κατά τις δύο πρώτες υποβολές, η δυνατότητα καταχώρισης ΑΠΔ περισσότερων μισθολογικών περιόδων, με καταβολή μέρους των εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο βλάβης των εργαζομένων σε περίπτωση οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη να καταβάλει τις εισφορές πολλών μισθολογικών περιόδων ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής.

Η διάταξη προβλέπει επίσης τις προϋποθέσεις με τις οποίες σε εργοδότες που τακτοποιούν τις οφειλές τους μπορεί να αρθεί η αναστολή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

 

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ
Ζητείται για εργασία
Ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
ΔΥΑΡΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα- Εμμανουήλ Παππά
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-ΠΑΡΟΔΟΣ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-Φαρδυκάμπου
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ-Εμμ.Παππά-40.000
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ