Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Ενεργειακές Κοινότητες: Το πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης

Η δημιουργία ενός Οικοσυστήματος για την προώθηση των Ενεργειακών Κοινοτήτων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την υλοποίηση έργων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού είναι ο ιδανικότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση και στην περιοχή μας.

Ένα οικοσύστημα στο οποίο θα συμμετέχουν, η περιφέρεια και οι Δήμοι της περιοχής, τα επιμελητήρια, η ΔΕΗ, οι διαχειριστές του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), το Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας, και θα απολαμβάνει τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αυτό που προτείνουμε είναι, η δέσμευση όλων των τοπικών, και μη, εμπλεκόμενων φορέων σε ένα σχέδιο που θα στοχεύει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενεργειακής μετάβασης και αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με επενδύσεις σε μικρά έργα ΑΠΕ για ενεργειακό συμψηφισμό και σε δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Η Δυτική Μακεδονία, μπορεί να μετατραπεί σε ένα θετικό παράδειγμα προώθησης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και υλοποίησης έργων Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που συμπληρωματικά με δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης, μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ενεργειακού κόστους με κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά βιώσιμο τρόπο.

Η υλοποίηση ενός μικρού Φωτοβολταικού Πάρκου ισχύος 1 MW, μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες για πάνω από 200 νοικοκυριά της περιοχής και όταν αυτή η επένδυση συνοδευτεί και από ένα γενναίο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του κτηριακού αποθέματος της περιοχής τότε το όφελος πολλαπλασιάζεται.

Από ότι φαίνεται η ενεργειακή κρίση ήρθε για να μείνει. Δεν αποτελεί εναλλακτική η επιστροφή σε προτάσεις από το παρελθόν, παρά απαιτούνται  λύσεις που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ριζικά και μακροπρόθεσμα και με όρους οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Πέρα βέβαια από την μείωση των ενεργειακών καταναλώσεων και του κόστους, ένα τέτοιο πλάνο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα αφήσει ένα όχι αμελητέο τοπικό οικονομικό αποτύπωμα.

Η συγκεκριμένη πρόταση στοχεύει στην διασφάλιση του αναγκαίου φυσικού και ηλεκτρικού χώρου αλλά και στην χρηματοδοτική ενίσχυση έργων ΑΠΕ μικρής κλίμακας για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να προβλεφθεί μια συγκεκριμένη έκταση στην οποία θα διαμορφωθούν οι αναγκαίες υποδομές (διαθεσιμότητα δικτύου) ώστε οι Ενεργειακές Κοινότητες να μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα τους και παράλληλα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν όλοι εκείνοι οι διαθέσιμοι πόροι που θα στηρίξουν αυτές τις επενδύσεις.

Είναι αδιανόητο, όταν στην περιοχή μας σχεδιάζονται και υλοποιούνται πολύ μεγάλου μεγέθους έργα ΑΠΕ, να μην υπάρχει η δυνατότητα για τοπικές και ανοιχτές Ενεργειακές Κοινότητες να κατασκευάσουν έργα μικρού μεγέθους, που θα δημιουργήσουν οφέλη για την τοπική κοινωνία.

 

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com