Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Συνεχίζονται τα τροχαία ατυχήματα αποδεκατίζοντας τον πληθυσμό της αρκούδας! (26/5/2011)

Μία αρσενική αρκούδα βάρους 150 κιλών και ηλικίας 8-10 ετών, έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος, όταν τα ξημερώματα της Πέμπτης προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, κοντά στο ρέμα Γκιώλη. Πρόκειται για το 10ο περιστατικό που σημειώνεται στον κάθετο άξονα της Εγνατίας τα τελευταία 2,5 χρόνια, ενώ στο διάστημα αυτό και στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου έχουν συμβεί άλλα (3) τρία τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες.

Την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ ειδοποίησε το Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων της Εγνατίας, αλλά όταν έφτασε στην περιοχή, δυστυχώς το ζώο ήταν ήδη νεκρό. Η αρκούδα μεταφέρθηκε από την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας, που θα γίνει σήμερα από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Στο περιστατικό παραβρέθηκαν ακόμα η Τροχαία Καστοριάς και η Ομάδα Συντήρησης του Αυτοκινητόδρομου. Ο οδηγός, αν και σοκαρισμένος, είναι καλά στην υγεία του, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Η ακατάλληλη περίφραξη του αυτοκινητόδρομου στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής (Ε45) και η απουσία ή ελλιπής διαμόρφωση κατάλληλων διαβάσεων για την άγρια πανίδα, συνεχίζουν να αποτελούν τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αρκούδες και για τις οποίες μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι φορείς δεν έχουν προβεί σε καμία απολύτως διορθωτική κίνηση. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν το πολύ έντονο και επικίνδυνο φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και την άγρια πανίδα γενικότερα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων, εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

Ωστόσο, για μία ακόμα φορά τονίζουμε πως το πρόβλημα θα παραμένει μέχρι την ολοκληρωμένη τοποθέτηση επαρκούς φράχτη από την Εγνατία Οδό Α.Ε σε όλο το μήκος του κάθετου άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχει καταθέσει η ΚΑΛΛΙΣΤΩ από το 2008 και σε συνδυασμό με την δρομολόγηση της κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης κατάλληλων διαβάσεων πανίδας – πράσινων γεφυρών κ.λπ.

Το Δεκέμβριο του 2009, περιβαλλοντικές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, υπέβαλαν κοινό υπόμνημα στις αρμόδιες αρχές με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τον Απρίλιο του 2010 μάλιστα, σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και εκπροσώπους των περιβαλλοντικών οργανώσεων και της Εγνατίας Οδού Α.Ε., η νέα τότε ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε για τη λήψη μία σειράς άμεσων διορθωτικών μέτρων στα εν λειτουργία τμήματα της Εγνατίας Οδού (τμήμα Παναγία-Γρεβενά) και του Κάθετου Άξονα Ε45 (Σιάτιστα-Καστοριά). Ένα χρόνο μετά καμία από τις δεσμεύσεις δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί και ο κατάλογος των νεκρών αρκούδων μεγαλώνει. Λόγω της κρίσιμης κατάστασης, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προτείνει την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων μείωσης ταχύτητας και τοποθέτηση ενισχυμένης περίφραξης στα πιο επικίνδυνα σημεία του αυτοκινητοδρόμου που είναι ήδη εντοπισμένα και χαρτογραφημένα.

Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ