ΕΚΑΒ: Εκπαιδευτικές δράσεις για ΚΑΡΠΑ και χρήση απινιδωτή σήμερα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία
Ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποιεί σήμερα, Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2026, το ΕΚΑΒ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και τη διάδοση βασικών γνώσεων που μπορούν να σώσουν ζωές.
Κεντρικό θέμα των εκδηλώσεων είναι η έγκαιρη εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και η σωστή χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ), καθώς η άμεση παρέμβαση σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης.
Το προσωπικό του ΕΚΑΒ, αποτελούμενο από διασώστες, νοσηλευτές και ιατρούς, παρουσιάζει βασικές τεχνικές αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών, ενώ οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην πράξη τις γνώσεις τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκπαίδευσης, με τη χρήση προπλασμάτων και εκπαιδευτικών απινιδωτών.
Παράλληλα, παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την αναγνώριση περιστατικών που απειλούν άμεσα τη ζωή, την αρχική αντιμετώπισή τους, αλλά και για το έργο και την επιχειρησιακή λειτουργία του ΕΚΑΒ σε ολόκληρη τη χώρα.
Πού πραγματοποιούνται σήμερα οι δράσεις στη Δυτική Μακεδονία
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Παραρτήματος και των Τομέων του ΕΚΑΒ Κοζάνης, οι εκπαιδευτικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στα ακόλουθα σημεία:
- 09:00–13:00: Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ Κοζάνης.
- 08:30–12:30: Στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία «Αδριανούπολη», στη Φρουρά Κοζάνης, στο Στρατόπεδο Μακεδονομάχων.
- 09:00–13:00: Στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία «Αδριανούπολη», στη Φρουρά Γρεβενών, στο 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού.
- 09:00–13:00: Στην 9η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία «Αδριανούπολη», στη Φρουρά Φλώρινας, στο Στρατόπεδο Σκιαδόπουλου Ταγάρη.
- 11:30–14:00: Στο Εμπορικό Κέντρο Καστοριάς, στη Λεωφόρο Κύκνων.
- 16:30–20:30: Στο Προπονητικό Κέντρο Κωπηλασίας και Ναυτικών Αθλημάτων Καστοριάς, στη Λεωφόρο Κύκνων.
- 11:00–13:00: Στο «Μαμάτσειο» Γενικό Νοσοκομείο Κοζάνης.
Μέσα από τις πρωτοβουλίες αυτές, το ΕΚΑΒ επιδιώκει να αναδείξει τη σημασία της γνώσης και της άμεσης αντίδρασης σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, υπενθυμίζοντας ότι η εξοικείωση με την ΚΑΡΠΑ και τον απινιδωτή μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική μέχρι την άφιξη εξειδικευμένης βοήθειας.
- Προηγούμενο Ενημερωτική εκδήλωση για τη διατροφή, το σώμα και την συμπεριφορά την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2026
- Επόμενο Περιήγηση στην παλιά Φλώρινα από τον Σύλλογο Συνταξιούχων Καθηγητών και Φίλων

























