Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

«Έτσι λειτουργεί ο κόσμος» – 4,7 τρισ. ευρώ «κρυμμένα» σε φορολογικούς παραδείσους

Με συστηματική έρευνα ο μόλις 27 ετών Γάλλος οικονομολόγος Γκαμπριέλ Ζουκμάν κατάφερε να υπολογίσει το αστρονομικό ποσό που κρύβεται στις φορολογικές «οάσεις». Το 30% βρίσκεται στην Ελβετία και ακολουθούν το Χονγκ Κονγκ, η Σιγκαπούρη, το Λουξεμβούργο και οι Μπαχάμες.

Ο νεαρός οικονομολόγος, μετά από συστηματική έρευνα, κατάφερε να δώσει ένα συγκεκριμένο νούμερο, που μοιάζει πραγματικά αστρονομικό: 4,7 τρισ. ευρώ «κρύβονται» στις φορολογικές «οάσεις», ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ιδιωτικού πλούτου παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τον Ζουκμάν, το ποσό προκύπτει πρωτίστως από αξιόγραφα και funds και δεν συνυπολογίζει για παράδειγμα ασφάλειες ζωής, σκάφη, σαλέ ή πολύτιμα έργα τέχνης που έχουν «χρεωθεί» σε κάποια από τις χώρες που προσφέρουν φορολογική «ασυλία». Σε αυτή την περίπτωση το συνολικό ποσό θα ανερχόταν στο 11% του παγκόσμιου ιδιωτικού πλούτου.

Ο 27χρονος οικονομολόγος του London School of Economics υπολόγισε ότι εάν τα ποσά αυτά είχαν φορολογηθεί, τα κράτη θα είχαν στη διάθεσή τους επιπλέον 120 δισ. ευρώ ετησίως, που, όπως λέει ο ίδιος, φτάνουν και περισσεύουν για να σβήσουν τα χρέη τους εν μία νυκτί.

Σύμφωνα με τον Γκαμπριέλ Ζουκμάν το 80% των χρημάτων που βρίσκονται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στους φορολογικούς παραδείσους, δεν έχει δηλωθεί. Τα στοιχεία που έχει χρησιμοποιήσει βασίζονται σε στατιστικές της ελβετικής Credit Suisse.

O Ζουκμάν θεωρεί ότι η λύση είναι η κατάρτιση μιας «βίβλου» του κεφαλαίου, κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε συμβεί κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Οι επαναστάτες είχαν δημιουργήσει ένα κατάλογο όλης της διαθέσιμης ακίνητης περιουσίας για να μην επιτρέψουν τη φοροδιαφυγή από κλήρο και ευγενείς. Κατά την άποψη του Ζουκμάν μία ανάλογη λίστα θα ήταν χρήσιμη σήμερα, υπό την επίβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Η έρευνα του Γάλλου οικονομολόγου εντυπωσίασε τον Πολ Κρούγκμαν. Ο νομπελίστας προσκάλεσε τον Ζουκμάν σε κατ’ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν το υλικό και τις απόψεις του και στη συνέχεια έγραψε διθυράμβους στο προσωπικό του μπλογκ. «Επιτέλους μας εξηγεί κάποιος πώς ακριβώς λειτουργεί ο κόσμος» έγραψε ενθουσιασμένος.

(Αναδημοσίευση από το “Εθνος”)

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ