ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Υπουργείο Εργασίας: Πώς οι άνεργοι θα βαθμολογούν τα κέντρα κατάρτισης

Ποιοι και πότε θα βγαίνουν εκτός λίστας του ΟΑΕΔ. Τι αλλάζει στην αποζημίωση τόσο των παρόχων, όσο και των καταρτιζόμενων. Αναλυτικά όλες οι ανατροπές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου.

Οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι, άνεργοι, αλλά και εργαζόμενοι θα καλούνται να αξιολογήσουν τους παρόχους κατάρτισης, με ποινή ακόμη και τον αποκλεισμό τους για 2 χρόνια από κάθε δράση, εάν δεν περάσουν τη βάση του 3. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας.

Βασικός στόχος των σχετικών διατάξεων, με δεδομένες και τις «αμαρτίες» του παρελθόντος στο σύστημα της Επαγγελματικής Κατάρτισης, είναι να διασφαλιστεί ότι θα αξιοποιούνται στο μέγιστο βαθμό τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων. Αναλυτικά, στο σχέδιο νόμου, τίθενται, νέες απαιτήσεις τόσο για τους παρόχους της κατάρτισης, όσο και για τους καταρτιζόμενους:

Α) προβλέπεται πως το 30% του ποσού θα καταβάλλεται τόσο στους καταρτιζόμενους όσο και στους παρόχους επαγγελματικής κατάρτισης μόνο μετά την πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των ωφελούμενων.

Β) ορίζεται αξιολόγηση των παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης ως προς το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε δουλειά αλλά και το ποσοστό που πιστοποιήθηκε, καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Η αξιολόγηση γίνεται βάσει επίδοσης που καθορίζεται για παράδειγμα από το ποσοστό των καταρτισθέντων που βρήκε εργασία εντός 3, 6 και 12 μηνών μετά τη λήξη της κατάρτισης στο αντικείμενο της κατάρτισης, ή, εάν πρόκειται για εργαζομένους που καταρτίσθηκαν, το ποσοστό αυτών που βρήκε νέα εργασία στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα καθώς και από την αξιολόγηση του παρόχου από τους ίδιους τους καταρτισθέντες. Σε αυτήν την περίπτωση μάλιστα, η αξιολόγηση καταλήγει σε βαθμολογία για την επίδοση του παρόχου στο πρόγραμμα επιδοτούμενης κατάρτισης.

Η βαθμολογία αυτή εκφράζεται σε αριθμητική κλίμακα, ως εξής: 1 κακή, 2 ανεπαρκής, 3 ικανοποιητική, 4 πολύ καλή και 5 άριστη. Οι βαθμοί 1-2 αντιστοιχούν σε αρνητική αξιολόγηση, οι βαθμοί 3-4 σε επαρκή θετική αξιολόγηση και ο βαθμός 5 σε άριστη θετική αξιολόγηση.

Μάλιστα, ορίζεται ρητά ότι δεν μπορεί να βαθμολογηθεί με βαθμό 3 ή μεγαλύτερο η επίδοση παρόχου σε πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, εάν δεν συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α) τουλάχιστον το 50% των καταρτισθέντων να βρήκε εργασία εντός 12 μηνών,

 

β) το πρόγραμμα έχει αξιολογηθεί θετικά από τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων και

γ) έχει πιστοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των καταρτισθέντων που έχουν περαιώσει την παρακολούθηση του προγράμματος.

Βάσει του σχεδίου νόμου, αξιολόγηση γίνεται και από την διοίκηση του μετονομαζόμενου σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ΟΑΕΔ.

Παράλληλα, ορίζεται ότι στα προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης επιτρέπεται να συμμετέχουν μόνο πάροχοι που είναι εγγεγραμμένοι στο Πληροφοριακό Σύστημα υποστήριξης των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης.

Ισχύουν όμως και ειδικότερες προϋποθέσεις, καθώς ο πάροχος θα πρέπει να:

α) διαθέτει ολοκληρωμένο σύστημα για την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, επιλογή και εκπαίδευση εκπαιδευτών, εποπτεία πρακτικής άσκησης, υλοποίηση προγραμμάτων e-learning, σύγχρονης ή ασύγχρονης εκπαίδευσης ή/και υβριδικής μορφής, εσωτερική αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, παρακολούθηση εκπαιδευομένων μετά το πέρας της κατάρτισης και προώθησής τους στην απασχόληση.

β) αξιολογείται θετικά από τον καταρτιζόμενο.

Από τη διαδικασία αποκλείονται πάροχοι που είχαν συμμετάσχει σε προγράμματα επιδοτούμενης κατάρτισης που προκηρύχθηκαν κατά τα τελευταία 5έτη, εφόσον είτε δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τον φορέα που είχε προκηρύξει το πρόγραμμα ή τους καταρτιζόμενους ή ακόμη και προς τους διδάσκοντες στο πρόγραμμα.

Η διαγραφή των παρόχων γίνεται από την ΔΥΠΑ, είτε γιατί δεν συντρέχουν πλέον οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιδοτούμενης συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, είτε έλαβαν από τους καταρτιζόμενους βαθμολογία κάτω από 3. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, ο πάροχος διαγράφεται από το Μητρώο και επιτρέπεται να εγγραφεί εκ νέου σε αυτό μετά από 2 έτη.

Όσον αφορά τέλος, την πιστοποίηση, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η πιστοποίηση των καταρτισθέντων θα διενεργείται από ανεξάρτητους Φορείς Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή/ και διεθνώς, οι οποίοι:

α) είναι διαπιστευμένοι σύμφωνα με το Πρότυπο ISO/IEC 17024 ή

β) είναι πιστοποιημένοι βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου να χορηγούν πιστοποιητικά ή

γ) είναι εταιρείες λογισμικού ή τεχνολογίας, οι οποίες παρέχουν σχετικές πιστοποιήσεις που είναι διεθνώς αναγνωρισμένες στην αγορά εργασίας.

Με την πιστοποίηση αυτή, θα βεβαιώνεται ότι ο καταρτισθείς απέκτησε σε επαρκή βαθμό τις γνώσεις ή δεξιότητες που σχετίζονται με το αντικείμενο της κατάρτισης που παρακολούθησε.

Σχετικά άρθρα

Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com