Τσαπουρνιά,Ζημιάτσι και Μονή Μνάσα:Όλες οι οικογένειες των χωριών 1825-1914
Τσαπουρνιά: Η παλιά ονομασία της Τρικοκκιάς. Ένα καθαρά γεωργικό χωριό που αριθμούσε περίπου 400 κατοίκους εκ των οποίων ψήφιζαν οι 124.
Ζημιάτσι: Η σημερινή Παλιουριά που σύμφωνα με την παράδοση η Παλιουριά-Ζημιάστι- σχηματίστηκε από τη συνένωση 9 οικισμών της γύρω περιοχής επί Τουρκοκρατίας, για να προφυλαχθούν οι κάτοικοί τους από τους Τούρκους. Αριθμούσε τότε 140 κατοίκους εκ των οποίων ψήφιζαν οι 45 και ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Μονή Μνάσα: Η Μονή της Ευαγγελίστριας στην Παλιουριά που την περίοδο εκείνη αριθμούσε μόλις έναν μοναχό, έναν δόκιμο, έναν ιερομόναχο, έναν γεωργό και ένα βοσκό. Υπήρξε λημέρι κλεφτών και αρματωλών, καθώς και νοσοκομείο για τους λαβωμένους. Στο μοναστήρι είχαν ζητήσει πολλές φορές καταφύγιο ξακουστοί Μακεδονομάχοι, όπως ο Παύλος Μελάς και ο Θεόδωρος Ζιάκας. Το μοναστήρι επί Τουρκοκρατίας ήταν και κρυφό σχολειό. Παιδιά από τη γύρω περιοχή και κυρίως από την Παλιουριά πήγαιναν νύχτα με κίνδυνο της ζωής τους για να μάθουν Ελληνικά γράμματα.
Δείτε τους καταλόγους :
- Προηγούμενο Εως 10 Σεπτεμβρίου οι φορολογικές δηλώσεις, πότε πληρώνονται οι δόσεις
- Επόμενο Αφγανιστάν *Του Απόστολου Παπαδημητρίου