Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Τα σκυλιά πάνε παραλία με την έγκριση Υπουργείου

Ραντεβού στην παραλία μπορούν πλέον να δίνουν οι απανταχού φιλόζωοι μετά από τη θετική απόκριση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας σε αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων. Η απόφαση φαίνεται πως εξασφαλίζει την ελεύθερη παραμονή των κατοικιδίων σε θάλασσσες και ακτές, ενώ σύντομα αναμένεται η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου.

Το αίτημα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, για ελεύθερο κολύμπι των ζώων στις παραλίες, που εκκρεμούσε από το 2013, έλαβε επιτέλους τη θετική απάντηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Μέχρι σήμερα, οι ιδιοκτήτες ζώων, ναι μεν μπορούσαν να επισκεφτούν ερημικές παραλίες για μπάνιο παρέα με τα κατοικίδιά τους, αλλά η οποιαδήποτε ενόχληση από άλλους λουόμενους προαπαιτούσε το ζώο να απομακρυνθεί από το νερό, να κρατηθεί σε ασφαλή απόσταση από όσους ενοχλούταν ή ακόμα και να δεθεί.

45-4–5-thumb-largeΗ επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εν έτει 2013, που πάρα πολλά θέματα αναφορικά με τα ζώα, τόσο θεσμικά όσο και ιδεολογικά, έχουν αλλάξει, αντιεπιστημονικές μυθοπλασίες και απαρχαιωμένες αντιλήψεις για τα ζώα έχουν πλέον καταρριφθεί επιστημονικά και νομικά, δεν είναι δυνατόν να παραμένουν σε ισχύ εγκύκλιοι και διατάξεις άλλων εποχών που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την ευρωπαϊκή κουλτούρα και νομοθεσία». Το Υπουργείο ανταποκρίθηκε θετικά στη διεκδίκηση των φιλόζωων, ενώ ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το κολύμπι των ζώων, – τηρουμένων βέβαια των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη του ζώου για εμβολιασμό κλπ.

Πλέον αναμένεται η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που θα επιτρέπει το κολύμπι των ζώων, ώστε Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες να μπορούν να κάνουν ελεύθερα τις διακοπές τους στη θάλασσα μαζί με τα κατοικίδιά τους.

Η σχετική απάντηση έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ : « Άρση της απαγόρευσης λουσίµατος κατοικίδιων ζώων στη θάλασσα »
ΣΧΕΤ : το αρ. Φακέλλου. 511.19/2014/10.04.2014 έγγραφό σας (Αριθµός Σχεδίου 1460)

Σε απάντηση του σχετικού µε το θέµα εγγράφου, σας γνωρίζουµε ότι η υπηρεσία µας έχει την αρµοδιότητα , µεταξύ άλλων, της προστασίας των ζώων συντροφιάς , τα οποία βρίσκονται υπό την επίβλεψη και την ευθύνη του ιδιοκτήτη ή του κατόχου τους.
1. Η προστασία των ζώων αυτών, επιτυγχάνεται µε την εφαρµογή του συνόλου των κανόνων ευζωίας και της καλής µεταχείρισής τους, που συµπεριλαµβάνουν :τη παροχή κατάλληλης τροφής, νερού, τη παραµονή τους σε χώρο στεγνό, καθαρό ,προστατευµένο από τις καιρικές
συνθήκες, χωρίς να είναι µόνιµα δεµένα και χωρίς να διαβιούν εντός ακατάλληλων κατασκευών, τη φροντίδα για την ιατρική περίθαλψη, την τεκµηρίωση της κατάστασης υγείας του ζώου συντροφιάς ( µε την ύπαρξη βιβλιαρίου υγείας στο οποίο επαληθεύεται επικαιροποιηµένα, η
συνιστώµενη από την κτηνιατρική πρακτική και επιστήµη κατάσταση υγείας του ζώου π.χ. πλήρες εµβολιακό πρόγραµµα ανάλογα µε την ηλικία του ζώου και τα εθνικά προγράµµατα επιτήρησης των ζωανθρωπονόσων, αντιπαρασιτική θεραπεία κ.λ.π.), την εξασφάλιση της καθηµερινής άσκησης ή του περιπάτου, το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον για τη διαβίωση τους ώστε να µην πονούν και υποφέρουν και εν γένει να υπάρχει µέριµνα για το σεβασµό της ύπαρξής Το λούσιµο στην θάλασσα των κατοικίδιων ζώων συντροφιάς δεν συµπεριλαµβάνεται στους κανόνες ευζωίας των ζώων ώστε ο περιορισµός του να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα αυτά.
2. α. Επιιπρόσθετα, στο άρθρο 5 του νόµου 4039/2012 όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 46 του Ν.4235/2014 , καθορίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών των ζώων συντροφιάς µε σκοπό τη διασφάλιση της ευζωίας των ζώων, αλλά και κατά δεύτερο λόγο, της προστασίας της δηµόσιας υγείας , της ασφάλειας και της διασφάλισης της κοινής ησυχίας. Η προστασία της δηµόσιας υγείας, της ασφάλειας και της διασφάλισης της κοινής ησυχίας, επιτυγχάνονται µε τη θέσπιση γενικών διατάξεων , στο προαναφερθέν νοµικό πλαίσιο, που αφορούν ενδεικτικά, τις περιπτώσεις της εξόδου του ζώου από τον χώρο του ιδιοκτήτη του, τη παραµονή τους στις πολυκατοικίες ή στις µονοκατοικίες , τη πρόσβαση στα µέσα µαζικής µεταφοράς , την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου κατά τη διάρκεια του περιπάτου, τον καθαρισµό του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλείται, αποσκοπώντας στο προσδιορισµό της θεµελιώδους και προεξάρχουσας υπεύθυνης συµπεριφοράς του ιδιοκτήτη του ζώου συντροφιάς και στην διαφύλαξη της αρµονικής και φιλικής συνύπαρξης των ζώων αυτών µε τον άνθρωπο. β. Ωστόσο, στους σκοπούς του παρόντος νοµικού πλαισίου δεν περιλαµβάνεται η διευθέτηση θεµάτων όπως η πρόσβαση ή µη των ζώων συντροφιάς σε ειδικότερους κοινόχρηστους χώρους, όπως π.χ. στις δηµόσιες υπηρεσίες, στα µουσεία στους χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, στις παραλίες λουόµενων κλπ. Η µη πρόσβαση αυτή καθ εαυτή των ζώων στους χώρους λουοµένων δεν υποβαθµίζει την ευζωία του ζώου συντροφιάς, η δε πρόσβαση τους, από πλευράς υγειονοµικής, δεν απειλεί την δηµόσια υγεία υπό την προυπόθεση ότι ταυτόχρονα τηρούνται απαρέγκλιτα οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών τους και όσον αφορά την υποχρεωτική πρόσδεση του σκύλου, ώστε να εξασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος των δραστηριοτήτων του και ο σεβασµός των λουοµένων . γ. Συµπερασµατικά και προκειµένου να αρθούν επιφυλάξεις ή αντιδράσεις , οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς και εν γένει οι πολίτες, πρέπει να ενηµερωθούν, µε κάθε πρόσφορο µέσο, για τις προυποθέσεις πρόσβασης των ζώων στους χώρους των λουοµένων ιδιαίτερα λόγω, π.χ. συχνά, της απουσίας εκπαίδευσης των ζώων συντροφιάς ή της πρόσβασης στους χώρους µε πολύ µεγάλη πυκνότητα λουοµένων καθώς και ότι όταν δεν τηρούνται οι σχετικές διατάξεις της ισχύουσας νοµοθεσίας,, τα αρµόδια όργανα των παραβάσεων του Ν. 4039/2012,επιβάλλουν τα προβλεποµένα διοικητικά πρόστιµα, του άρθρου 21 του ιδίου νόµου.
3. Τέλος θα θέλαµε να επισηµάνουµε ότι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς του Ν. 4039/2012 έχουν ισχύ και στη περίπτωση ζώων που έχουν εκπαιδευτεί για τη παροχή βοήθειας και προστασίας ατόµων µε ειδικές ανάγκες ή που χρησιµοποιούνται στη διάσωση.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ∆ΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΧΡΥΣ. ∆ΗΛΕ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ