Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΕΜΒΟΛΙΟ
Μουσική Συναυλία

email επικοινωνίας

Τζιόβας Ανδρέας
Εμβόλιο
POTIKA MYRTO
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Σοκ για 71.000 φορολογούμενους που θα περιμένουν… ραβασάκια

Ραβασάκια για την πληρωμή φόρου σε 71.000 φορολογουμένους – στην πλεινότητά τους συνταξιούχοι αλλά και μεγάλη μερίδα μισθωτών – για αναδρομικά που είχαν λάβει από το 2013, αλλά δεν τα είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους, απέστειλε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ο συνολικός φόρος που βεβαιώθηκε από την επανεκκαθάριση των δηλώσεων αυτών ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ. Η λυπητερή αντιστοιχεί σε μέσο φόρο 1.300 ευρώ για καθέναν από τους φορολογουμένους αυτούς.

Το θέμα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της ΑΑΔΕ, αφορούσε συνολικά 190.000 φορολογουμένους οι οποίοι είχαν λάβει αναδρομικά με βάση αποφάσεις δικαστηρίων από το 2013 και εμφανίζονταν να μην τα έχουν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις που είχαν υποβάλει στην Εφορία. Οι φορολογούμενοι αυτοί είχαν εντοπιστεί ύστερα από διασταύρωση που είχε γίνει στα στοιχεία των ασφαλιστικών ταμείων και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Η πλειονότητα των υποθέσεων αυτών είναι συνταξιούχοι, κυρίως για εισοδήματα επιδικασθέντα από δικαστήρια ή καθυστερούμενα από εργοδότες. Τα εισοδήματά αυτά δεν τα είχαν συμπεριλάβει στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του έτους 2014, ούτε αργότερα είχαν υποβάλει συμπληρωματική δήλωση.

Μικρή διαφορά

Έπειτα από έναν πρώτο έλεγχο που έγινε από την ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε ότι σε 35.000 από τους φορολογουμένους αυτούς η διαφορά φόρου ήταν πολύ μικρή. Στις περιπτώσεις αυτές δεν έγινε επανακκαθάριση και η υπόθεση έκλεισε δεδομένου ότι και τα χρονικά περιθώρια ελέγχου όλων των υποθέσεων ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς το τέλος του 2019 συνέπιπτε με τον χρόνο παραγραφής τους.

Η προσοχή των ελεγκτών επικεντρώθηκε στις υπόλοιπες 155.000 υποθέσεις, για τις οποίες από έναν πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι μόνο σε 71.000 απαιτείται να γίνει επανακκαθάριση. Στις υπόλοιπες, όπως φάνηκε από τα στοιχεία, είχαν υποβληθεί συμπληρωματικές δηλώσεις καταβολής φόρου για τα αναδρομικά που είχαν ληφθεί, παρότι αυτό δεν φαινόταν αρχικά στο σύστημα του Τaxis. Έτσι έγινε εκκαθάριση στις 71.000 φορολογικές δηλώσεις κατά την οποία βεβαιώθηκε ο φόρος των 93 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύγκρουση

Σημειώνεται ότι το θέμα είχε προκαλέσει σύγκρουση τις παραμονές των Χριστουγέννων μεταξύ της διοίκησης της ΑΑΔΕ και της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Εφορίες καθώς στο παρά πέντε της λήξης του έτους και ειδικότερα στις 17 Δεκεμβρίου η Γενική Διεύθυνση Φορολογικής Διοίκησης απέστειλε στις ΔΟΥ έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε τους προϊσταμένους τους ότι τους αποστέλλονται τα αρχεία με τα ΑΦΜ των φορολογουμένων αυτών προκειμένου να προχωρήσουν σε επανακκαθάριση τω δηλώσεών τους.

Η εντολή προς τους εφόρους ήταν να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι των δηλώσεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής τους.  Για τον λόγο αυτόν άλλωστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι στις Εφορίες είχαν λάβει εντολή να δουλεύουν τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.

Σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ