ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Σήραγγα Κλεισούρας: Συνεχίζονται οι εργασίες για το νέο μεγάλο τούνελ της Μακεδονίας

Προχωράει η κατασκευή της σήραγγας Κλεισούρας, ενός έργου που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Καστοριάς, της Εορδαίας και του Αμύνταιου.

Η κατασκευή της συγκεκριμένης σήραγγας αποτελεί το σημαντικότερο τμήμα της νέας επαρχιακής οδού στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, και θα μειώσει τις αποστάσεις, θα αυξήσει την οδική ασφάλεια και θα αποτελέσει εφαλτήριο περιφερειακής ανάπτυξης.

Αναφορά σε αυτό το νέο τούνελ της Μακεδονίας έκανε την Τρίτη 21 Μαΐου ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Καστοριά, επισημαίνοντας ότι «η σήραγγα της Κλεισούρας προχωράει».

Επισήμανε δε ότι πρόκειται για «ένα σημαντικό έργο υποδομής το οποίο θα επιτρέψει στην Καστοριά να ενταχθεί ακόμα πιο οργανικά σε αυτό το νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο έχουμε για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με περισσότερο τουρισμό, με ποιοτικό πρωτογενή τομέα, νέες διαδρομές πολιτιστικές».

Η σήραγγα, που θα ενώσει τρεις περιοχές (Καστοριά, Εορδαία, Αμύνταιο) θα είναι διπλής κατεύθυνσης με μήκος 1.365 μ., σήραγγα διαφυγής 1.383 μ. και εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη το 2025.

Θα έχει μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους 3,75 μ., κατασκευάζεται στο τμήμα ρέμα Κωτούρη-όρια Νομού Κοζάνης, και αναμένεται να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τον χρόνο μετακίνησης στο ταξίδι Καστοριά -Πτολεμαΐδα.

Το έργο αναλυτικότερα

Η σήραγγα Κλεισούρας αποτελεί κομμάτι του έργου που αφορά στην κατασκευή της αρτηρίας της νέας Επαρχιακής Οδού, που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας και βρίσκεται στα διοικητικά όρια των Περιφερειακών Ενοτήτων Καστοριάς και Φλώρινας και απολήγει στα όρια του νομού Κοζάνης.

Η αρτηρία έχει μήκος 10,3 χλμ., με πλάτος οδοστρώματος 8,0 μ., μία λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 3,75 μέτρων ανά κατεύθυνση και επιπλέον λωρίδα καθοδήγησης πλάτους 0,25 μ.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • 4 ανισόπεδους κόμβους,
  • Τη Σήραγγα Κλεισούρας, διπλής κατεύθυνσης μήκους 1.365μ, με σήραγγα διαφυγής 1.383μ., σε ιδιαίτερα ορεινό ανάγλυφο
  • 1 γέφυρα (ρέματος Κώτουρη), μήκους 34,60μ περίπου
  • 4 κάτω διαβάσεις

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 71,07 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία στο ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός, ενώ το έργο κατασκευάζεται από την εταιρεία «ΆΚΤΩΡ», με χρονοδιάγραμμα κατασκευής τα τρία έτη. Το έργο υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2022.

 

Πηγή: pronews.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ