AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Προβληματισμοί με την τεχνητή νοημοσύνη *Του Θανάση Θάνου

Tεχνητή νοημοσύνη είναι η ευφυΐα των μηχανών. Πρόκειται για τεχνολογία που μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα από αυτά που μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και πολύ καλύτερα.  Έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα μας από το 1996 όταν για πρώτη φορά σε παρτίδα σκάκι έχασε ο παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροφ. Έκτοτε μπήκε στη ζωή μας το κινητό, το facebook κ.λπ. και ποιος ξέρει τι θα επακολουθήσει. Σίγουρα θα αλλάξουν πολλά, θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στις κοινωνίες, στην οικονομία, στη φύση της εργασίας, στη βιολογία-ιατρική, στην τέχνη, στην αμυντική βιομηχανία κ.λπ. Θα προκληθούν και ψυχολογικά προβλήματα, αφού οι μηχανές οι αλάνθαστες θα ταπεινώνουν «εν πολλοίς» τον άνθρωπο που κάνει και λάθη. Σίγουρα θα προκύψουν και θετικά στοιχεία π.χ. στα οπλικά συστήματα, που γενικά εμποδίζουν την πρόοδο της ανθρωπότητας, αρκεί να υπάρξει λογική στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Επίσης θετικά στοιχεία θα υπάρξουν στην υγεία, όπου αναμένονται «θαύματα» κ.λπ. Ίσως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η τελευταία εφεύρεση της ανθρωπότητας, καθώς έπειτα οι μηχανές θα είναι ικανότερες στο να επινοούν νέες εφευρέσεις. Όμως υπάρχουν αλγόριθμοι, που αποτελούν πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης, με προκαταλήψεις επειδή φτιάχνονται από ανθρώπους που έχουν προκαταλήψεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση, αυτή είναι η διαφορά με τον άνθρωπο. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι άνθρωποι με τους μη συνειδητούς αλγορίθμους υψηλής νοημοσύνης, που θα μπορούν να κάνουν τα πάντα καλύτερα.  Αλγόριθμοι σε νοσοκομεία των ΗΠΑ έκαναν συστηματική διάκριση σε βάρος μαύρων  στο δέρμα πολιτών, επίσης σε τράπεζες οδήγησαν την έρευνα της πιστοληπτικής ικανότητας των πολιτών σε προγνωστική αστυνόμευση κ.λπ. Ειδικοί στα ανωτέρω τονίζουν τον μεγάλο κίνδυνο κατάργησης θέσεων εργασίας.

Η άποψη μου είναι ότι η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, όπως διαχρονικά έγινε με όλες τις μεγάλες αλλαγές, αρκεί να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για τα επερχόμενα. Ακόμη οι άνθρωποι ίσως θα έχουν περισσότερο χρόνο να ασχοληθούν με τον «άνθρωπο», ίσως μπει στη ζωή μας περισσότερο η φιλοσοφία. Η όποια ανησυχία έγκειται στο ότι τα μεγάλα κράτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην κλιματική αλλαγή, στα εμβόλια και σε άλλα. Θα συμφωνήσουν στα πιο δύσκολα της τεχνητής νοημοσύνης; Τα περισσότερα από τα ανωτέρω είναι θέσεις ειδικών, οι οποίες, ταπεινά δηλώνω, αποτελούν και προσωπικούς προβληματισμούς.

ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
cars
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Διάφορα νέα

Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com