email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5

Grevenamedia @facebook

Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Προθεσμία ως 15 Ιουνίου για τη δήλωση αδειών ειδικού σκοπού

Περιθώριο έως την Δευτέρα 15 Ιουνίου έχουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να δηλώσουν συνολικά στο σύστημα “Εργάνη” τις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού που έκαναν χρήση οι εργαζόμενοί τους, σωρευτικά κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

Στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας έχει δημιουργηθεί προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού «Έντυπο 11.1 Απολογιστικό Έντυπο Γνωστοποίησης Στοιχείων Λήψης Άδειας Ειδικού Σκοπού και Συσχετιζόμενης Κανονικής Άδειας».

Μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αρχικά οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλλουν στους εργαζόμενούς τους το σύνολο των ημερομισθίων τους, δηλαδή τόσο αυτών που πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι, όσο και αυτών που καλύπτονται από το υπουργείο Εργασίας.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που έκαναν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού πρέπει να πληρωθούν κανονικά από τον εργοδότη τους, όπως συμβαίνει όταν λαμβάνουν την καλοκαιρινή άδεια. Στο πλαίσιο αυτό οι εργοδότες οφείλουν να δηλώσουν στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) το σύνολο των ημερών αδείας ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, το πρώτο 15ήμερο του Ιουνίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα «Εργάνη» με έντυπο ειδικού σκοπού τις ημέρες της ειδικής άδειας που έλαβαν οι εργαζόμενοι συνολικά, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Σε αυτό, θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια.

Μετά από την επεξεργασία των στοιχείων, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει στον εργοδότη το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσό των μικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζόμενου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού πλέον των εργοδοτικών εισφορών. Μάλιστα, σύμφωνα με τις οδηγίες του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη, σε περίπτωση που τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου υποβλήθηκαν ημέρες αδείας, οι οποίες δεν συμπληρώνουν τετράδα (3+1), τότε οι ημέρες αυτές θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη δήλωση για τον μήνα Ιούνιο.

Συνεχίζεται και τον Ιούνιο

Να σημειωθεί ότι η άδεια ειδικού σκοπού συνεχίζεται και τον Ιούνιο για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, στην περίπτωση που τα παιδιά έχουν ενταχθεί σε υπο-τμήματα τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής και ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς, αλλά διακεκομμένα, δηλαδή μόνο για τις ημέρες που το υπο-τμήμα δεν λειτουργεί. Στην περίπτωση αυτή, ο εργαζόμενος θα χρειαστεί να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υπο-τμήματος της σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού του.

Η άδεια ειδικού σκοπού εξακολουθεί να χορηγείται στους εργαζόμενους των οποίων τα παιδιά δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων – εφόσον ο γονέας έχει υποβάλλει τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στη διεύθυνση του σχολείου – επειδή ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση από COVID-19 ή έρχονται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα ή ήδη νοσεί. Σε αυτήν την περίπτωση, εργαζόμενος υποχρεούται να προσκομίσει στον εργοδότη του βεβαίωση της σχολικής μονάδας ότι το παιδί δεν παρακολουθεί μαθήματα.

Προσοχή. Αν εμφανιστεί κρούσμα κορονοϊού COVID – 19 στη σχολική μονάδα που φοιτά το παιδί και επιβληθεί το μέτρο της στοχευμένης αναστολής λειτουργίας της, οι γονείς δικαιούνται επίσης να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
Ζητείται για εργασία
Αγ.Κοσμά 109
Ενοικιάζεται στην κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- ΙΩΝΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΗ
ΔΥΑΡΙ-ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ
ΤΑΞΙ
Γκαρσονιέρα- Εμμανουήλ Παππά
Ιδιαίτερα μαθήματα
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ-Φαρδυκάμπου
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ