Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Πως αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες τη γλώσσα μας και την ιστορία μας;*Του Β.Κ. Αναστασιάδη, Δ.Φ.

Να τι γράφει για τον ελληνισμό και την ελληνική γλώσσα μία Κροάτισσα φιλόλογος,  η Κοραλία Τσέρκοβιτς! Η Ελληνική παρουσία στην Κροατία ήταν αιώνια και θα ήθελα να τη δείξω σε μερικά μόνο σημεία. Όλον τον κόλπο μεταξύ των  σημερινών κροατικών και ιταλικών ακτών οι αρχαίοι Έλληνες την ονόμαζαν Ιόνιο, ενώ η νεότερη ονομασία Αδριατική προέρχεται από το όνομα ενός ετρουσκικού οικισμού Αδρία, βόρεια από τις εκβολές του ποταμού Ηριδανού (Πάδου της Ιταλίας). Εμείς οι Κροάτες είμαστε περήφανοι για την αρχαία ιστορία της χώρας μας και θα τολμούσα να πω πως είμαστε από τους πολλούς απογόνους της Ελλάδας.  Παρ΄ όλο που με τον ερχομό των Ρωμαίων στα μέρη μας και η παράδοση της λατινικής γλώσσας υπήρξε πολύ έντονη στο εκπαιδευτικό σύστημα της Κροατίας, εμείς είμαστε πολύ περήφανοι για την παράδοση της ελληνικής γλώσσας στη χώρα μας, της οποίας η διδασκαλία διαρκεί εδώ και τέσσερις αιώνες.

Σήμερα στην Κροατία έχουμε δώδεκα λύκεια σε 7 πόλεις της χώρας μας, στα οποία διδάσκονται  οι κλασικές  γλώσσες , αρχαία ελληνικά και λατινικά. Την Ελλάδα την έχουμε βαθιά στην καρδιά μας σαν λίκνο του πολιτισμού , σαν την  πνευματική μητέρα όλων μας και τη γλώσσα της τη θεωρούμε δική μας γλώσσα. Επίσης στην εποχή που η Ελλάδα είχε χάσει την πολιτική της δύναμη, οι Ρωμαίοι, το ισχυρότερο τότε κράτος του κόσμου, είχαν τη βαθιά επίγνωση της σπουδαιότητας του ελληνικού πολιτισμού, που δε θα εξαφανιστεί ποτέ. Γι΄ αυτό και ο Ρωμαίος ποιητής Οράτιος  είπε: «  « Graicia capta ferum victorem cepit et artes intulit agresti Latio= Η  ηττημένη  ελλάδα κατέκτησε τον άγριο κατακτητή και εισήγαγε τον πολιτισμό στο αγροτικό Λάτιο= Ρώμη) 1 .

Αυτά τα λίγα μόνο για μερικούς ανιστόρητους, μεταξύ των οποίων δυστυχώς βρίσκονται και καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να καταργηθεί η διδασκαλία τους στα σχολεία. Και κάτι ακόμη. Επειδή  δε διδάσκονται σωστά αυτά, το μόνο σίγουρο, που επιτυγχάνεται με τη διδασκαλία τους, είναι να μη θέλουν να ακούσουν για  αυτά οι μαθητές και να πετούν τα βιβλία των αρχαίων ελληνικών στους κάδους των απορριμμάτων.

 

  1. Κοραλλία Τσέρκοβιτς, Η παρουσία του ελληνισμού και της ελληνικής γλώσσας στην Κροατία, περιοδικό Ελληνική Διεθνής Γλώσσα, τεύχος 7 Απρ.- Ιούν. 2005, σ.308-9.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5