Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις από τον Ιούνιο

Ποιοι συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις από τον Ιούνιο. Τι ισχύει για όσους υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Ιανουάριο του 2015. Η ανάσα και για όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν αίτηση και έχουν οφειλές από αναγνώριση πλασματικών ετών.

Κανονικά θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές επικούρησης ή και εφάπαξ όσοι μη μισθωτοί υποχρεούνται σε ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή θα ισχύσουν τελικά από τον Ιούλιο. Άλλωστε, τα ειδοποιητήρια για εισφορές επικούρησης ή/και εφάπαξ Ιανουαρίου έχουν ήδη εκδοθεί από το ΕΤΕΑΕΠ και σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους κι εφόσον έχει ενταχθεί το ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, θα ισχύσει το νέο σύστημα επιλογής εισφορών μεταξύ τριών κατηγοριών.

Παράλληλα, με τις συντάξεις Ιουνίου, θα λάβουν τις αυξήσεις και τα αναδρομικά ποσά που αντιστοιχούν σε επικουρικές τουλάχιστον 8 μηνών, οι περίπου 251.000 που το καλοκαίρι του 2016 υπέστησαν περικοπές, οι οποίες μεσοσταθμικά κινούνταν στα 99,57 ευρώ.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα κι αμέσως μετά οι υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται οι δικαιούχοι, καθώς τα επιπλέον ποσά προβλέπονται ότι θα δοθούν αναδρομικά, από την 1η Οκτωβρίου 2019.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτση, οι αυξήσεις θα δοθούν εφάπαξ, πιθανότατα με τις συντάξεις Ιουνίου. Μάλιστα, στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου υπάρχει διάταξη και για τους νέους συνταξιούχους, που μπορεί μεν να μην οδηγεί σε αυξήσεις, καθώς ισχύει ο διπλός τρόπος υπολογισμού που προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπει όμως γρηγορότερη απονομή συντάξεων, ακόμη κι αν υπάρχουν οφειλές ή αναγνωρίσεις πλασματικών ετών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, συνταξιούχοι που είχαν υποβάλει αίτηση για επικουρική ή λάμβαναν ήδη επικουρική σύνταξη στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και οι οποίοι είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, θα λάβουν αυξήσεις από 5 έως 200 ευρώ και κατά μέσο όρο 99,57 ευρώ. Προσοχή: Οι αυξήσεις δεν αφορούν αιτήσεις επικουρικής σύνταξης από 1/1/2015 και εφεξής.

Βάσει του προγραμματισμού, τα νέα ποσά των συντάξεων θα δοθούν χωρίς δόσεις, ενώ τα αναδρομικά 8-9 μηνών θα καταβληθούν εφάπαξ τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στην πράξη, οι επικουρικές θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν τον Ιούνιο του 2016, όταν και κόπηκαν σε όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ. Πρόκειται για πρώην μισθωτούς του πρ. ΙΚΑ, δημόσιους υπαλλήλους, εμποροϋπαλλήλους, ναυτιλιακούς και τουριστικούς πράκτορες, εργαζόμενους σε εταιρείες οινοποιίας, δημοτικούς υπαλλήλους, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ναυτικούς, τραπεζοϋπαλλήλους, μηχανικούς κ.α.

Το συνολικό κόστος, μαζί με τα αναδρομικά, έχει υπολογιστεί σε 350 εκατ. ευρώ για το τρέχον έτος (μαζί με τα αναδρομικά) και αναλυτικά θα μοιραστεί ως εξής:

– 139.055 μισθωτοί ΙΚΑ που είχαν μέση περικοπή 45%.

– 1.009 τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην Τράπεζας Πίστεως, οι οποίοι είχαν μέση μείωση 48,24%.

– 8.858 εμποροϋπάλληλοι που είχαν μέση μείωση 41,21% το 2016.

– 7.341 δικηγόροι που έχασαν το 41,35% της επικουρικής τους.

– 2.813 πρώην εργαζόμενοι σε Γεωργικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις που έχασαν μεσοσταθμικά το 39,56% της επικουρικής τους το 2016.

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5