Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Πώς μπορούμε να τα προστατέψουμε

Στα αδέσποτα ζώα είναι αφιερωμένη η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων. Η 4η Απριλίου καθιερώθηκε ως τέτοια ημέρα μετά από πρωτοβουλία που έλαβαν ολλανδικές φιλοζωικές οργανώσεις πριν από 14 χρόνια. Στόχος τους η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των εκατομμυρίων – όπως καταγράφονται – αδέσποτων ζώων και τις δύσκολες αν όχι άθλιες συνθήκες υπό τις οποιες διαβιούν.

Ο Προσδριορισμός της ημερομηνίας 04/04

Η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων ορίστηκε στον αντίποδα της Παγκόσμιας Ημέρας Ζώων που γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου κάθε έτους και σε απόσταση ενός εξαμήνουν από αυτήν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην Ελλάδα, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια άτομα. Πρόκειται για ζώα που ζουν στους δρόμους και αντιμετωπίζουν μια σειρά κινδύνων όπως έλλειψη τροφής και νερού, ιατρικής περίθαλψης και φυσικά διατρέχουν κίνδυνο κακοποίησης ή να χτυπηθούν από κάποιο τροχοφόρο.

Τι μπορούμε να κάνουμε για  τα αδέσποτα

Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα,  οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια.

Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες είναι κάτι που το επιτρέπει ο νόμος, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.

Φιλοξενήστε τα

Στο πολύ κρύο και στην πολλή ζέστη, φιλοξενήστε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας με δροσερό νερό και τροφή. Αν μία φιλοζωική έχει αναλάβει την περίθαλψη ενός άρρωστου ζώου αλλά δεν έχει χώρο να το φιλοξενήσει, μπορείτε να το φιλοξενήσετε.

Υιοθετήστε τα

Επιπλέον αν θέλετε ένα ζώο συντροφιάς μην το αγοράσετε. Υιοθετήστε το από μια φιλοζωϊκή που του έχει διασώσει και περιθάλψει.

Εθελοντισμός

Επιπλέον αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείται να προσφέρετε εθελοντισμό σε φιλοζωικές εταιρείες βοηθώντας με όποιο τρόπο σας υποδειχθεί από τους ειδικούς.

Στειρώστε τα

Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς. Με αυτόν τον τρόπο αφενός προστατεύεται η υγεία του ζώου αφετέρου εκμηδενίζεται η πιθανότητα γονιμοποίησης και διαιώνισης των αδέσποτων ζώων.

Καταγγείλτε τον κακοποιητή

Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι  όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.

Το νομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις των φορέων

Το νομικό πλαίσιο και οι υποχρεώσεις των φορέων είναι ένα τεράστιο θέμα από μόνο του. Αξίζει όμως να αναλογιστεί καθένας από εμάς την ευθύνη που έχουμε σαν πολίτες. Σχετικά με τον εκάστοτε φορέα έχει προβλεφθεί μία σειρά διαδικασιών και υποχρεώσεων σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Σύμφωνα με το Dogs’ Voice (https://www.dogsvoice.gr/) την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση της αστικής πανίδας σε πανελλαδικό επίπεδο, οι υποχρεώσεις των Δήμων για τα αδέσποτα ζώα βάσει του ν.4039/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει είναι οι παρακάτω:

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα. Πιο συγκεκριμένα:

Περισυλλογή και επανένταξη

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και την μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια. Ο Δήμος οφείλει να συγκροτεί άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία ατόμων, τα οποία ειδικεύονται στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Η καθοδήγηση και ο έλεγχος της δράσης πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο που έχει οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

Κτηνιατρικός έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση και σήμανση

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί ενεργή σύμβαση με αδειοδοτημένα κτηνιατρεία. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής

Σε κάθε Δήμο, κατόπιν απόφασης Δημάρχου, συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν εκπρόσωπος του Δήμου. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους.

Υπό την εποπτεία των Δήμων, μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία

Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν ως μεσεγγυούχοι για τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μέχρι την τελεσιδικία της καταγγελίας. Οι Δήμοι μπορούν να ορίζουν ως μεσεγγυούχο φυσικά πρόσωπα ή αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων

Για τους Δήμους τους οποίους υπάρχει εν λειτουργία Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται η από κοινού αρμοδιότητα αυτής να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις που ρητά προβλέπονται στον ν.4039/2012 (όπως ενδεικτικά: μη ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας ζώου, μη περισυλλογή περιττωμάτων ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α.)

Είναι σύνηθες να επιρρίπτουμε ευθύνες στο εκάστοτε Φιλοζωικό Σωματείο κάθε περιοχής. Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι το κάθε Σωματείο ή Σύλλογος δεν είναι νομικά υπεύθυνο για την διαχείριση των αδέσποτων και σε καμία περίπτωση δεν έχει ευθύνη για οποιοδήποτε περιστατικό. Εφόσον το επιθυμεί και κάτω από ανάλογες προϋποθέσεις, συμβάλει στην παροχή βοήθειας είτε σε συνεργασία με τον Δήμο είτε απευθείας με τους πολίτες.

Τη νομική ευθύνη την έχει αποκλειστικά και μόνο ο Δήμος και είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να ρωτήσουμε, τι έχει προβλέψει ο Δήμος Μετεώρων για το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων; Υπάρχει διαθέσιμο και εκπαιδευμένο προσωπικό για την περισυλλογή των ζώων; Ποιος είναι ο αρμόδιος κτηνίατρος; Με ποιο τρόπο ελέγχονται οι εγκαταλείψεις, οι στειρώσεις, η περίθαλψη, η σήμανση κλπ;

Ο νομός αναφέρεται ρητά στην επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν. Τι σημαίνει επανένταξη; Γιατί κάνεις δεν μιλάει για αυτή; Σημαίνει ότι αν συλλεχθεί για παράδειγμα ένα αδέσποτο ζώο από την περιοχή του Δημαρχείου Καλαμπάκας, τηρηθεί ο νόμος και δεν βρεθεί ο νόμιμος ιδιοκτήτης ή ανάδοχος για υιοθεσία, τότε ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να το επιστρέψει στο σημείο που το βρήκε αφού πρώτα το έχει φροντίσει όπως προβλέπει ο Νόμος. Το σημείο ορίζεται ως φυσικό περιβάλλον έστω και αν πρόκειται για το πίσω μέρος του Δημαρχείου.

Αυτό το θέμα ταμπού δεν το εξηγεί κανένας στο κόσμο, γιατί φυσικά η επανένταξη δεν είναι απλή υπόθεση και δεν εξασφαλίζει απαραίτητα την ευζωία του ζώου αν δεν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η μόνη ουσιαστική λύση για την αντιμετώπιση των αδέσποτων είναι η πρόληψη και η υπεύθυνη υιοθεσία. Σε κάθε άλλη περίπτωση τα ζώα καταλήγουν πάλι στο δρόμο και μάλιστα πληθαίνουν, καθώς δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, τι έχει προβλεφθεί για προσωρινό χώρο φιλοξενίας των περισυλλεγμένων ζώων στο Δήμο Μετεώρων; Υπάρχει κάποια σύμβαση εν ενεργεία και αν ναι, τηρείται; Γίνονται οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ευζωία των ζώων και για την υγειονομική ασφάλεια των πολιτών; Υπάρχει πλάνο για Δημοτικό καταφύγιο με ανάλογο επιστημονικό προσωπικό;

Και το πιο σημαντικό από όλα, πώς βοηθάει ο Δήμος στις υιοθεσίες; Υπάρχει συνεργασία με κάποιο Σύλλογο; Υπάρχει διαθέσιμη ιστοσελίδα με πλήρη καταγραφή των ζώων που περισυλλέχθηκαν ή ο Δήμος βασίζεται αποκλειστικά στην καλή θέληση ορισμένων πολιτών;

 

Πηγή: tovima.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ