ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αλλαγές στην εκλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων – Θα έχουν λόγο και οι δικαστές

Η νέα διάταξη που μεταβάλλει το τοπίο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης\, θα ισχύσει  από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Σημαντικές αλλαγές  στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των δικαστηρίων εισάγονται με τη διάταξη που κατατέθηκε χθες από το υπουργείο Δικαιοσύνης σε νομοσχέδιο που αφορά το ενέχυρο.

Για πρώτη φορά δίνεται το δικαίωμα στους ίδιους τους ανώτατους δικαστές να έχουν δικό τους λόγο για την ανάδειξη της ηγεσίας στις κορυφαίες θέσεις της δικαιοσύνης με μυστική ψηφοφορία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση για την επιλογή προέδρων σε  Άρειο Πάγο, Συμβούλιο Επικρατείας, Ελεγκτικό Συνέδριο και την επιλογή Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάζουν στο εξής οι διοικητικές ολομέλειες των δικαστηρίων τον Απρίλιο κάθε χρόνου και θα ψηφίζουν με μυστική ψηφοφορία πέντε υποψηφίους για την προεδρία των ανωτάτων δικαστηρίων, τα ονόματα των οποίων θα αποστέλλονται στη Βουλή αλλά και στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Από το επόμενο δικαστικό έτος οι υποψηφιότητες θα συνοδεύονται και από τη μυστική ψηφοφορία των ανώτατων δικαστών

Κατ’ αναλογία θα γίνονται προτάσεις  και για τους αντιπροέδρους των ανωτάτων δικαστηρίων με βάση τον αριθμό των θέσεων που πρόκειται να πληρωθούν μετά την αφυπηρέτηση των προκατόχων τους.

Μεταβάλλει το τοπίο

Η νέα διάταξη  έρχεται να καλύψει την ανάγκη συμμετοχής και της ίδιας της δικαιοσύνης στην επιλογή της ηγεσίας της, ανοίγοντας έναν κύκλο συζήτησης για το θεσμικό αυτό ζήτημα που  έχει κάτι επανάληψη τεθεί από τους ίδιους τους δικαστές και έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς σε συζητήσεις με όριο το ίδιο το Σύνταγμα ενώ έχει απασχολήσει και την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είχε υποβάλλει σχετικές συστάσεις.

Η νέα διάταξη που μεταβάλλει το τοπίο επιλογής της ηγεσίας της δικαιοσύνης εισάγοντας και στάδιο προεπιλογής εκτός από τη Βουλή και τον κατάλογο δια χειρός των ίδιων των δικαστών,  θα ισχύσει  από το νέο δικαστικό έτος, δηλαδή από τις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Έτσι για τις φετινές επιλογές αντιπροέδρων στον Άρειο Πάγο  και στο Συμβούλιο Επικρατείας  αλλά και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους  η διαδικασία θα γίνει κανονικά με προεπιλογή από τη Βουλή και τελική απόφαση από το υπουργικό συμβούλιο ενώ από το επόμενο δικαστικό έτος οι υποψηφιότητες θα συνοδεύονται και από τη μυστική ψηφοφορία των ανώτατων δικαστών.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ