ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Οι πολίτες δεν επιλέγουν τα γενόσημα φάρμακα – Το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας που αλλάζει την κατάσταση

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) αυτή την εβδομάδα

Νέα μέτρα για μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά θα εφαρμόσει το Υπουργείο Υγείας το επόμενο διάστημα. Σκοπός είναι η προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων για να επιλέγονται περισσότερο από τους πολίτες και η χώρα να μπει «δυναμικά» στον συγκεκριμένο τομέα. Εάν επιτύχει το νέο σχέδιο θα καταγραφεί παράλληλα μείωση της φαρμακευτική δαπάνης καθώς τα γενόσημα είναι πιο οικονομικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανή συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε «πρώτο πλάνο» μπαίνουν τα φαρμακεία. Έτσι, μέσω κινήτρων που προτίθεται να δώσει η Αριστοτέλους στους φαρμακοποιούς αναμένεται να έχουν καθοριστικό ρόλο: Όταν συνταγογραφείται μια δραστική ουσία, να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη του ασθενούς με γενόσημο.

«Μένει την άλλη εβδομάδα να κάνουμε τη μεγάλη συνάντηση που έχω προαναγγείλει στο υπουργείο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. Διότι θέλω να τελειώσουμε και μία εκκρεμότητα: να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του 28th Annual Economist Government Roundtable.

Το σημερινό σύστημα που δε «δουλεύει»

Το νέο σχέδιο του Υπουργείου Υγείας είναι ουσιαστικά το γνωστό bonus γενοσήμων προς τους φαρμακοποιούς, το οποίο, όμως, έτσι όπως εφαρμόζεται σήμερα δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί που υποστηρίζουν γενόσημα σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25% κατά την εκτέλεση των συνταγών, έχουν επιστροφή ποσού 0,3% επί της συνολικής τους αποζημίωσης (επί των γενοσήμων) για κάθε επιπλέον ποσοστιαία μονάδα διείσδυσης που είναι πάνω από το 25% και μέχρι ποσοστού 35%. Ωστόσο, υπάρχει συμψηφισμός με rebate (υποχρεωτική έκπτωση). Επομένως, οι φαρμακοποιοί που έως σήμερα έπιαναν τον στόχο αλλά δεν είχαν rebate δεν ωφελούνταν από το οικονομικό κίνητρο.

Η αλλαγή που προωθείται αφορά στην αναπροσαρμογή του παραπάνω συστήματος και συγκεκριμένα, την αποσύνδεση του bonus γενοσήμων των φαρμακοποιών από το rebate. Οι φαρμακοποιοί, δηλαδή, να λαμβάνουν τα χρήματα όταν «πιάνουν» τον στόχο διείσδυσης γενοσήμων, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ή όχι rebate. Όπως προκύπτει από πληροφορίες, ο ΠΦΣ υποστηρίζει να παραμείνει το ποσοστό – «στόχος» στο 25% τουλάχιστον για ένα χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα κατέχει το 10% της πανευρωπαϊκής παραγωγής γενοσήμων.

Μείωση τιμών γενοσήμων

Τους επόμενους μήνες πρόκειται να εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, μεταξύ αυτών και η μείωση στις τιμές των γενοσήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θεσμοθετηθεί η μείωση της τιμής που λαμβάνει ένα νέο γενόσημο στο 50% του πρωτότυπου που χάνει την περίοδο προστασίας (off patent), έναντι του 65% που είναι σήμερα.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού (μέρος του υφιστάμενου του ΕΟΠΥΥ για την φαρμακευτική κάλυψη) για την αποζημίωση των γενόσημων φαρμάκων αλλά και των πρωτότυπων των οποίων η πατέντα έχει λήξει. Με βάση τον νέο κλειστό προϋπολογισμό, θα υπολογίζεται και το clawback που θα επιμερίζονται τα εκτός προστασίας σκευάσματα.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Πωλείται Κυρίμης 19
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα (δίχωρη)
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ