email επικοινωνίας

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
SPONSORS
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Ράδιο 101.5
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Ζιώγας
tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Οι πληγές της πανδημίας οδηγούν σε νέα έξοδο στις αγορές

Νέες πληγές στην οικονομία απειλεί να ανοίξει η έξαρση της πανδημίας προκαλώντας έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για κύμα παρενεργειών σε όλο το φάσμα του παραγωγικού ιστού που θα βαθύνει την ύφεση, θα εντείνει τους δημοσιονομικούς κραδασμούς και θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη κλάδων και εργαζομένων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων ανατρέπει τις αρχικές εκτιμήσεις για την έκταση και το είδος των παρεμβάσεων για την «απόσβεση των ζημιών» απαιτώντας μεγαλύτερη χρηματοδοτική δύναμη πυρός.

Τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο γενίκευσης τους ακόμα και επιβολής τοπικών lock down δημιουργούν σκηνικό ρευστότητας και ενισχύουν τις αβεβαιότητες για τη πορεία του προϋπολογισμού.

Ήδη η απόκλιση έχει ξεπεράσει τα 6,1 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου, ενώ και οι εισπράξεις του Ιουλίου κινήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα κυρίως λόγω της κρίσης στον τουρισμό και την εστίαση. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ανέρχεται σε στα 6,8 δισ. ευρώ ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής για το Ταμείο Ανάκαμψης Θεόδωρος Σκυλακάκης προέβλεψε πρόσφατα ότι το πρωτογενές έλλειμμα το 2020 θα κινηθεί στο 5% του ΑΕΠ.

Η επιβολή ακόμα και «στοχευμένης καραντίνας» θα επιφέρει ισχυρότερα πλήγματα στην οικονομία επιτείνοντας την ύφεση και ανεβάζοντας το κόστος του δημοσίου για την αναπλήρωση των απωλειών από τη πανδημία. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Γενικό Λογιστήριο θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές μεγεθών αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο επικαιροποιώντας τις εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την πανδημία, ενώ βρίσκονται σε μια διαρκή αναζήτηση εργαλείων για την ενίσχυση της ρευστότητας του Δημοσίου ώστε «να μη βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο» καθώς όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού τόσο θα μειώνονται τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου που έχουν πέσει στα 33 δισ. ευρώ από 37 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούνιο.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέα έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο εκδίδοντας νέο ομόλογο πιθανότατα 5ετούς διάρκειας, με στόχο να ανεβάσει τη στάθμη των αποθεματικών και να διευρύνει τα περιθώρια δημοσιονομικών παρεμβάσεων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην οικονομία.

Την ίδια ώρα υπό το φόβο ενός μεγαλύτερου κύματος απολύσεων και λουκέτων στην αγορά τα στελέχη έχουν ήδη αρχίσει την επεξεργασία νέου πακέτου μέτρων με την παροχή κινήτρων για την αύξηση της απασχόλησης και τη στήριξη των εργαζομένων. Παράλληλα, εξετάζεται παράταση του μέτρου των ελαφρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα από τη μείωση των ενοικίων, ενώ δρομολογούνται νέες αναστολές στις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών.

Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται και προτάσεις για έκτακτες μειώσεις στη φορολογία, οι οποίες θα αφορούν συγκεκριμένους κλάδους και εργαζόμενους που πλήττονται δραστικά. Στο θερινό ταμείο για την έκταση των ζημιών θα ενσωματωθούν και τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση με μειώσεις εισφορών και φόρων οι οποίες ωστόσο θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις αντοχές του προϋπολογισμού

Σχετικά άρθρα

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ

Πωλείται οικία στην Καληράχη Γρεβενών
ΤΑΞΙ
Αθ.Διάκου-Μ.Αλεξάνδρου
Κ.Παλαιολόγου 58
Αριστείδου 27
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ