email επικοινωνίας

email επικοινωνίας: [email protected]

Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΤΑΞΙ
Τζιόβας Ανδρέας
Loco delivery

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΙΕΤ
Ράδιο 101.5
Ζιώγας

Grevenamedia @facebook

tsiarsiotis
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΙΩΑΝΝΑ

Κατηγορίες

Νέα διοίκηση στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων

Σε ενωτικό κλίμα και με ομόφωνη έγκριση του απολογισμού της απερχόμενης διοίκησης διεξήχθη την περασμένη Κυριακή η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων στο Θέατρο ΟΥΗΛ της Λάρισας. Η ΠΟΠΣΒ είναι το δευτεροβάθμιο όργανο 110 και πλέον πολιτιστικών συλλόγων Βλάχων της χώρας μας και είναι επιφορτισμένη με την προβολή και διάδοση των απόψεων της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, μιας από τις κορυφαίες συνιστώσες του αέναου Ελληνισμού.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μιχάλης Μαγειρίας εξέθεσε τα πεπραγμένα της διοίκησης, στα οποία κυριάρχησαν τα ετήσια ανταμώματα, το ετήσιο επιστημονικό συμπόσιο της ΠΟΠΣΒ, η ετήσια εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο και στο Καλλιμάρμαρο στην Αθήνα και τονίστηκε η εξωστρέφεια της ΠΟΠΣΒ, η οποία με την ίδρυση της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτυονίας έχει αγκαλιάσει όλες τις οργανώσεις των Βλάχων του εξωτερικού, οι οποίες αναγνωρίζουν σαν κοιτίδα και τόπο καταγωγής τους την Πίνδο. Ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα των αντιπροσώπων. Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι υποψηφιότητες για το νέο διοικητικό συμβούλιο και συζητήθηκαν οι προτάσεις των συνέδρων ενόψει της νέας περιόδου. Κυρίαρχα θέματα η αναθεώρηση και επικαιροποίηση του υπάρχοντος καταστατικού της ΠΟΠΣΒ και η ανάγκη επιστημονικής έρευνας και καταγραφής του βλαχικού γλωσσικού ιδιώματος. Οι αντιπρόσωποι των συλλόγων τόνισαν την ανάγκη η έρευνα και η καταγραφή να πραγματοποιηθεί από τους έγκριτους γλωσσολόγους, οι οποίοι κοσμούν με το έργο τους τον Βλαχόφωνο Ελληνισμό και να ανατεθεί η διδασκαλία του γλωσσικού ιδιώματος από τους συλλόγους που το επιθυμούν σε άτομα με τα κατάλληλα προσόντα υπό την αιγίδα της ΠΟΠΣΒ. Με τον τρόπο αυτόν το σημαντικό αυτό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων Βλάχων θα διατηρηθεί στα τραγούδια, τις παροιμίες, τις ιστορίες και τα παραμύθια και θα μπορέσει να παραμείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, έστω και αν η σημερινή πραγματικότητα έχει ουσιαστικά εξαφανίσει τη χρηστικότητά του στην καθημερινή ζωή.

Στις εκλογές που ακολούθησαν οι σύνεδροι επιβεβαίωσαν με συντριπτικό ποσοστό την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του προέδρου Μιχάλη Μαγειρία, ανανεώνοντας ταυτόχρονα το νέο διοικητικό συμβούλιο με νέα πρόσωπα. Εξελέγησαν κατά σειρά ψήφων οι Μιχάλης Μαγειρίας (154 ψήφοι), Μαρία Τσιαλέρα (97), Γιάννης Μπατζοτάσιος (89), Καλλιόπη Γκαμπέτα (74), Δημήτρης Τύρης (74), Κώστας Μπέης (73), Γεωργία Νιτσιάκου (71), Δημήτρης Τσάπος (68), Δημήτρης Γκάμας (66), Γιάννης Τσιλιμίγκας (66) και Αλεξία Αλεξίου (63).

Το νέο συμβούλιο θα συνέλθει σε σώμα τις επόμενες ημέρες και η ΠΟΠΣΒ θα συνεχίσει το σημαντικό της έργο, αποτελώντας τη συνισταμένη φωνή της Βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης και προβάλλοντας τις θέσεις της με υπευθυνότητα και σεβασμό στην ιστορία των Ελλήνων Βλάχων.

Γ.Ρ.

 

Σχετικά άρθρα

interactive
Επιμελητήριο Γρεβενών
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΤΑΞΙ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
Ζητείται κυρία για φροντίδα ηλικιωμένης
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
ΗΛΕΚΤΡΟΝ