Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ΕΚΕΤΑ για δράσεις σε θέματα εκπαίδευσης, κατάρτισης, έρευνας και επιχειρηματικότητας
Σε μία κομβική χρονική συγκυρία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022. Η συγκεκριμένη τριμερής συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την από κοινού ανάληψη δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ερευνητικού έργου και καινοτομίας, με άμεσα ωφελούμενους τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους, αλλά και τους ανέργους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε περιλαμβάνει:
- Συμπράξεις σε ερευνητικό επίπεδο στα θέματα πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης δικτύων.
- Συμπράξεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο με τη συμμετοχή του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ σε κοινά προγράμματα που θα καταρτίζονται από τον ΔΕΣΦΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών και εκπόνησης διατριβών από τους υποψήφιους διδάκτορες του ΠΔΜ στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια.
- Δημιουργία Cluster επιχειρηματικότητας για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και διαμόρφωση κοινών επιχειρησιακών προγραμμάτων μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του εξειδικευμένου προσωπικού του ΔΕΣΦΑ.
Με αφορμή την υπογραφή , η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της μεταξύ μας συνεργασίας, η οποία επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση και συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιούμε σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, με έμφαση στην εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων της περιοχής στην τεχνολογία του φυσικού αερίου και της πράσινης ενέργειας μέσω του Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης όσο και στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, σημείωσε: «Με την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας ΔΕΣΦΑ-ΠΔΜ-ΕΚΕΤΑ ενισχύεται ο σημαίνων ρόλος του Πανεπιστημίου στην επανακατάρτιση και επανεκπαίδευση εργαζομένων και ανέργων της Περιφέρειάς μας σε νέες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών σε άνθρακα. Το Πανεπιστήμιό μας οδεύει σταθερά προς τη νέα εποχή και δημιουργεί τις προϋποθέσεις στους φοιτητές και στους απόφοιτούς μας να ανταπεξέλθουν στις νέες επαγγελματικές προκλήσεις που διαμορφώνονται στη μετά-λιγνίτη εποχή»
Στις δηλώσεις του ο Διευθυντής του ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ, Δρ. Σπυρίδων Βουτετάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) ένας από τους σημαντικότερους ερευνητικούς φορείς της χώρας με σημαντική ευρωπαϊκή παρουσία και κατ’ επέκταση το Ινστιτούτο Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ), διατηρεί συνεχή και μακρόχρονη παρουσία στον ενεργειακό τομέα της Δυτικής Μακεδονίας. Οι τεχνολογίες μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος αποτελούν πρόκληση για τη βιώσιμη ανάπτυξη, μια από τις βασικές κατευθύνσεις του Ινστιτούτου. Η συνεργασία με το ΠΔΜ συντελεί στην προσέλκυση ερευνητών υψηλού επιπέδου με στόχο την καθιέρωση της Δυτικής Μακεδονίας ως κόμβο ανάπτυξης και πιλοτικής εφαρμογής νέων ενεργειακών τεχνολογιών».
Παρόντες στην υπογραφή ήταν επίσης, από τον ΔΕΣΦΑ, η κα Εύα Τσουκαλίδου, Benchmarking, Cost Control and Technical Training Center Department Manager, η κα Ελισσάβετ Καλίγκα, Performance Monitoring & Technical Training Center Unit Lead, η κα Νατάσα Χατζηαντωνίου, Communications & CSR Senior Manager, από πλευράς του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Καθηγητής Νικόλαος Σαριαννίδης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, ο Καθηγητής Γεώργιος Ιορδανίδης, Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Το ΕΚΕΤΑ εκπροσώπησε ο Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ και Υπεύθυνος Παραρτημάτων Πτολεμαΐδας και Αθηνών.
Σχετικά με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε.
Ο ΔΕΣΦΑ είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, διαχείριση, συντήρηση και ανάπτυξη του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ). Με εκτεταμένη εμπειρία και διαθέτοντας ένα υψηλότατης τεχνικής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό, ο ΔΕΣΦΑ αποτελεί ταυτόχρονα τον πλέον κατάλληλο και αξιόπιστο εταίρο στο πλαίσιο των εν εξελίξει διεθνών ενεργειακών έργων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ είναι 34% το Ελληνικό Δημόσιο και 66% η Senfluga S.A (κοινή εταιρεία των Snam, Enagás, Fluxys και Damco).
Περισσότερες πληροφορίες για τον ΔΕΣΦΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.desfa.gr.
Σχετικά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
To Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) είναι ένα σύγχρονο περιφερειακό Πανεπιστήμιο, σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης, εξωστρέφειας και γρήγορης ανέλιξης στις διεθνείς κατατάξεις ως προς το παραγόμενο ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο.
Επενδύοντας στο τρίγωνο της γνώσης «εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία», παρέχει υψηλού επιπέδου σπουδές σε 21 Προπτυχιακά και 27 Μεταπτυχιακά Προγράμματα σε δυναμικά επιστημονικά πεδία, στις 7 Σχολές και τα 22 Τμήματα που λειτουργεί σε 5 πόλεις: Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.
Ως στρατηγικός εταίρος της Πολιτείας και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το ΠΔΜ συνέβαλε στην κατάρτιση του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας και πλέον στην υλοποίησή του. Θα αποτελέσει τον κεντρικό πυρήνα στην ανάπτυξη ολοκληρωμένου οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, προσελκύοντας τεχνολογικούς κολοσσούς, ακαδημαϊκό, επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό, και νέες επενδύσεις με επίκεντρο την πράσινη ενέργεια και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Συμμετέχει και υποστηρίζει εμβληματικά έργα της Ζώνης Καινοτομίας όπως το Τεχνολογικό Πάρκο και ο Κόμβος Καινοτομίας για το υδρογόνο και την αποθήκευση ενέργειας. Μετεξελίσσεται σε Πράσινο και Ψηφιακό Πανεπιστήμιο, έχει λάβει σειρά διεθνών πιστοποιήσεων και υλοποιεί ένα φιλόδοξο κτιριολογικό πρόγραμμα, με αιχμή του δόρατος τη νέα Πανεπιστημιούπολη στην Κοζάνη και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών του στις πέντε πόλεις.
Το ΠΔΜ, έχοντας τους φοιτητές στον πυρήνα της φιλοσοφίας του, διαθέτει ολοκληρωμένο οικοσύστημα πολιτικών και δράσεων στήριξης τους για την απόκτηση της ακαδημαϊκής γνώσης, και παρέχει δομές και υπηρεσίες ολιστικής μέριμνας και φροντίδας.
Περισσότερες πληροφορίες για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπάρχουν διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.uowm.gr
Σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA)
Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) (www.certh.gr) ιδρύθηκε το 2000, ως Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θέρμη Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για την παροχή λύσεων στις σύγχρονες προκλήσεις της κοινωνίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυκλική οικονομία, η βιο-οικονομία, η ολιστική προσέγγιση υγείας-διατροφής, η πράσινη ενέργεια, οι πολυτροπικές μεταφορές, η αγροτεχνολογία και οι έξυπνες πόλεις συνθέτουν τα κύρια πεδία, στα οποία δραστηριοποιούνται, ερευνητικά, τα πέντε Ινστιτούτα του. Το ΕΚΕΤΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, γεγονός που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στη σημαντική οικονομική δραστηριότητα που καταγράφουν οι 19 spin-off εταιρίες του. Σήμερα αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα στη χώρα, καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην Ελλάδα και την 14η θέση στην Ευρώπη, στην προσέλκυση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα.
Περισσότερες πληροφορίες για το ΕΚΕΤΑ μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του www.certh.gr.
- Προηγούμενο Διοργάνωση συνεστίασης από τον Σύλλογο Σαμαριναίων Κοζάνης ”Η Αγία Παρασκευή”
- Επόμενο Έφυγε από τη ζωή η Βασιλική Παπακώστα σε ηλικία 82 ετών-Η κηδεία θα τελεστεί σήμερα Τετάρτη 1 Ιουνίου