Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΖΗΤΕΙΤΑΙ

Grevenamedia @facebook

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ράδιο 101.5
Ζιώγας
tsiarsiotis
ΙΩΑΝΝΑ
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Life Safe Crossing: Αποτροπή συγκρούσεων οχημάτων και ζώων

Την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020 έλαβε χώρα η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE SAFE CROSSING «Αποτροπή Συγκρούσεων Οχημάτων-Ζώων.  Επίδειξη Καλών Πρακτικών για είδη προτεραιότητας της ΝΕ Ευρώπης» στην αίθουσα   συνεδριάσεων της ΠΕ Φλώρινας. Το έργο στοχεύει στην μείωση της οδικής θνησιμότητας απειλούμενων ειδών και της κατάτμησης των ενδιαιτημάτων τους  σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: μαρσικανική καφέ αρκούδα (Ursus arctos marsicanus) και λύκος (Canis lupus) στην Ιταλία, ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) στην Ισπανία , καθώς και  καφέ αρκούδα (Ursus arctos) στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Η συνάντηση είχε ως κύριο θέμα τις δράσεις που θα  υλοποιηθούν στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Καστοριάς και πιο συγκεκριμένα την εξέλιξη των εργασιών για την προετοιμασία της εγκατάστασης ενός καινοτόμου συστήματος αποτροπής συγκρούσεων οχημάτων-ζώων (ΣΟΖ). Το σύστημα αυτό έχει αναπτυχθεί στην Ιταλία μέσω του έργου LIFE STRADE και είναι η πρώτη φορά που θα εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με την παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων του έργου από την πλευρά της Ελλάδας (COSMOTE, EΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ») καθώς και της Ιταλικής εταιρείας συμβούλων AGRISTUDIO η οποία είναι και ο επικεφαλής εταίρος του έργου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής της ΠΔΜ ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Υποδομών Περιβάλλοντος κα Κ. Κυριακίδου.

Η συζήτηση κατά την διάρκεια της συνάντησης επικεντρώθηκε στην εξέλιξη των παρακάτω δράσεων:

  • Την χρήση συστήματος καταγραφής κυκλοφοριακού φόρτου των οδών που γειτνιάζουν με τα οικοσυστήματα της καφέ αρκούδας. Τα δεδομένα της καταγραφής θα συνυπολογιστούν για να επιλεγούν τα σημεία εγκατάστασης του συστήματος αποτροπής συγκρούσεων οχημάτων-ζώων (ΣΟΖ).
  • Την ταυτοποίηση και τυπολογία 149 τεχνικών υποδομών στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού A29 «Σιάτιστα – Καστοριά» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την Άγρια Ζωή για την ασφαλή διάσχιση υπόγεια της οδού όπως κοιλαδογέφυρες, γέφυρες, οχετοί όμβριων υδάτων κα. Μετά από την κατάλληλη παρακολούθηση θα εκτελεστούν εργασίες βελτίωσης αυτών των περασμάτων (φυτεύσεις, καθαρισμός, απομάκρυνση της βλάστησης κα) ώστε να διευκολυνθεί η χρήση τους από την καφέ αρκούδα, καθώς και άλλα είδη.
  • Την παρακολούθηση μέσω ειδικών καμερών 45 περασμάτων άγριας πανίδας και την αξιολόγησή τους.
  • Την χρήση καινοτόμων εφαρμογών της Νευροεπιστήμης για την μελέτη αντίδρασης των οδηγών σε οπτικά μηνύματα/εικόνες/χρώματα ώστε να επιλεγούν εκείνες οι προειδοποιητικές πινακίδες που θα έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα.

Το LIFE SAFE CROSSING έχει συνολικό προϋπολογισμού 4.222.170 € και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο προϋπολογισμός κόστους των δράσεων του έργου στην Ελλάδα είναι 961.485 € και στην κάλυψη της συγχρηματοδότησης από Ελληνικής πλευράς, εκτός από ιδίους πόρους των εταίρων συμβάλλει  και  το Πράσινο Ταμείο.

Περισσότερα για το έργο LIFE SAFE CROSSING, μπορεί να μάθει κανείς από την ιστοσελίδα life.safecrossing.eu

Για περισσότερες πληροφορίες:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος,  τηλ: 2461052728, e-mail: th.theodoropoulos@pdm.gov.gr

ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης, τηλ: 2310252530 (εσωτ.2), , e-mail: communication@callisto.gr

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ: Νίκη Βουμβουλάκη  τηλ: 2310 470109,   e-mail: nvoum@egnatia.gr

COSMOTE: Γιώργος Λυμπερόπουλος  τηλ: 210 6374772,  e-mail: glimperop@cosmote.gr

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ζητούνται
Ζητούνται άτομα στην Ζάκυνθο
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
Πωλείται
ΦΥΛΑΞΗ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5