AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
Μικρό μου

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Κοζάνη: Επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ ως το 2030 προβλέπει το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας

Σύμφωνα με όσα είπαν ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Δυτική Μακεδονία προβλέπει ότι ως το 2030 θα έχουν πραγματοποιηθεί στην περιοχή επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την παρουσίαση του που έγινε σήμερα στην Κοζάνη, σε ειδική εκδήλωση με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι άξονες του προγράμματος αφορούν στην κατασκευή σύγχρονων δικτύων και υποδομών, την αναβάθμιση της αγροτικής παραγωγής και των ενεργειακών συστημάτων, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στην έρευνα και την καινοτομία. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα έχει στοχευμένα επιμέρους έργα, όπως η δημιουργία «πράσινου» data center, τεχνολογικού πάρκου και κόμβου καινοτομίας για πράσινο υδρογόνο, τομέας στον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι πρωτοπόρα και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Hydrogen Europe.

Τα κονδύλια για αυτόν τον άξονα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο των δικτύων και των υποδομών, που περιλαμβάνει 107 έργα κόστους 943 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή σημαντικών οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, οι οποίοι θα βελτιώσουν αφενός τη διασύνδεση της Περιφέρειας με την υπόλοιπη Ελλάδα και αφετέρου τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις, αποτελώντας μοχλούς ανάπτυξης για σειρά κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, όπως οι μεταφορές, το εμπόριο και η πρωτογενής παραγωγή.

Στο σχέδιο έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, το τμήμα Τρίκαλα – Εγνατία του αυτοκινητόδρομου Ε65 και ο ανισόπεδος κόμβος της Δεσκάτης, η νέα Επαρχιακή Οδός Καστοριάς – Πτολεμαΐδας, που περιλαμβάνει τη Σήραγγα Κλεισούρας, η κάθετη σύνδεση της Φλώρινας με την Εγνατία Οδό και νέα σιδηροδρομική γραμμή μεταξύ Καλαμπάκας και Κοζάνης.

Για την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση το Αναπτυξιακό Σχέδιο μετρά 74 έργα συνολικού προϋπολογισμού 740,5 εκατ. ευρώ, με στόχο τη διεύρυνση των αρδευόμενων εκτάσεων, την τόνωση του πρωτογενούς τομέα και την εγκατάσταση νεότερων ενεργειακών υποδομών.

Στον κατάλογο των έργων περιλαμβάνονται ο αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, η αντικατάσταση με φυσικό αέριο υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και άλλα καύσιμα στη Φλώρινα, η τηλεθέρμανση της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμύνταιου, η ολοκλήρωση του φράγματος του Νεστορίου για την άρδευση 75.000 στρεμμάτων, η περάτωση των αρδευτικών δικτύων της Τριανταφυλλιάς για την αξιοποίηση έκτασης 18.000 στρεμμάτων και η ύδρευση της Φλώρινας από το ομώνυμο φράγμα.

Σε ό,τι αφορά στην ποιότητα της ζωής των πολιτών, το αναπτυξιακό πλάνο ενσωματώνει σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της φοιτητικής ζωής, έργα για τη βελτίωση των δομών δημόσιας υγείας και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής.

Στα 144 έργα, προϋπολογισμού σχεδόν 636 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνονται, η ανάπτυξη της νέας πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη, η ανέγερση φοιτητικών εστιών, η ανάπτυξη κτιριακών εγκαταστάσεων Σχολής Καλών Τεχνών στη Φλώρινα, η αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων Κοζάνης (όπου κατασκευάζεται νέα πτέρυγα), Καστοριάς, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Φλώρινας, και η αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του ΙΝ Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σαμαρίνας.

Σκρέκας: Μετασχηματίζουμε τη Δ. Μακεδονία σε ενεργειακό κέντρο

Η Δυτική Μακεδονία παραμένει ενεργειακό κέντρο και για τα επόμενα χρόνια, αλλά με διαφορετική μορφή από αυτή που είχε έως τώρα, επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας κατά τις συναντήσεις που είχε με παραγωγικούς φορείς, στην Κοζάνη, στο πλαίσιο της περιοδείας του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δυτική Μακεδονία.

Ο κ. Σκρέκας παρουσίασε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος, το οποίο βασίζεται σε 5 άξονες:

– Αναπτυξιακές δράσεις χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος

– Έργα φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο

– Έργα τηλεθέρμανσης

– Προώθηση δράσεων κυκλικής οικονομίας και

– Βελτίωση του αστικού τοπίου και προστασία της φύσης

Στην παρουσίαση, ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στο πλαίσιο της στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων, θεσπίζεται η δυνατότητα να συστήνονται επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, «ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να συνδέονται με την υψηλή τάση και να παράγουν την ενέργεια που χρειάζεται να καταναλώσουν».

Αναφέρθηκε επίσης στις νέες υποδομές για την τηλεθέρμανση για τις οποίες όπως είπε διατίθενται 170 εκατ. ευρώ ενώ διαβεβαίωσε ότι οι τιμές ενέργειας θα διατηρηθούν σε προσιτά επίπεδα, ώστε να έχουν διασφαλίσει τη θέρμανσή τους όλα τα σπίτια και τα καταστήματα. «Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας, «έχει εκπονήσει 54 έργα, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για κρίσιμες υποδομές στη Δυτική Μακεδονία» και συμπλήρωσε ότι «η λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» (η νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ) δημιουργεί 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή».

Αναφερόμενος στα έργα υποδομής, ο Υπουργός είπε ότι «προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και υλοποιούμε σημαντικά έργα αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Μακεδονία, συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ, εντάσσουμε περισσότερα από 1.000 στρέμματα στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων και αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρικά δίκτυα κι από όλα αυτά, η τοπική κοινωνία θα έχει μεγάλα ανταποδοτικά οφέλη».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε εξάλλου στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης σ τη Δυτική Μακεδονία: Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, περίπου 4 χιλιάδες νοικοκυριά στην περιφέρεια αυτή επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», για το οποίο διατέθηκαν 52,6 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 20.000 είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αλλάζω συσκευή».

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
interactive learning
Υπουργείο περιβάλλοντος
Πωλείται το παρόν κατάστημα- κ. παλαιολόγου
cars
ζητείται υπάλληλος-agro grevena
AUTOΚΙΝΗΣΗ
Τζιόβας Ανδρέας
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
123 τμ
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com