ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Καλλιόπη Βέττα: Επίσκεψη στην Πυροσβεστική – Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης για την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. Δυτικής Μακεδονίας

Οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Καλλιόπη Βέττα, Πέτη Πέρκα και Ολυμπία Τελιγιορίδου κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης

και Πολιτικής Προστασίας με θέμα: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία».

Η ερώτηση αναδεικνύει εκ νέου το πρόβλημα με την έλλειψη Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία, γεγονός που δημιουργεί πλείστα προβλήματα στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης αγνοουμένων στην Περιφέρεια.

Σε μια περιοχή με ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά (πολλές λίμνες, οροσειρές, χαράδρες κλπ), αλλά και σε μια εποχή ακραίων κλιματικών φαινομένων, είναι αδήριτη η ανάγκη για την δημιουργία τοπικής μονάδας Ε.Μ.Α.Κ..

Σήμερα, σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται να επιληφθούν ειδικά σώματα, καλούνται διασώστες από όμορες περιοχές, γεγονός που μειώνει τον χρόνο απόκρισης, άρα και τις πιθανότητες ευτυχούς κατάληξης των ερευνών.

Το αίτημα για τη δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. τίθεται συνεχώς από το Σωματείο Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας το οποίο αναφέρει ότι υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές στην περιοχή, ενώ στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου είχαμε καταθέσει στις 27 Ιανουαρίου 2021 παρόμοια ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, από το οποίο λάβαμε την απάντηση ότι το θέμα εξετάζεται υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών.

Τα πρόσφατα περιστατικά ανεύρεσης και διάσωσης έχουν αναδείξει ξανά την σημασία της δημιουργίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία και ως εκ τούτου καλούμε την κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά, να ανταποκριθεί και να υλοποιήσει άμεσα το αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Βουλευτής Κοζάνης, Κ. Βέττα

Βουλευτής Φλώρινας, Π. Πέρκα

Βουλευτής Καστοριάς, Ο. Τελιγιορίδου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Θέμα: «Άμεση ανάγκη για ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία».

Η ετοιμότητα των Σωμάτων που δραστηριοποιούνται στις επιχειρήσεις ανεύρεσης και διάσωσης αγνοουμένων είναι υψηλού επιπέδου και έχει συντελέσει αποφασιστικά στην ταχεία και εύρυθμη διεξαγωγή των ερευνών τόσο γενικά, όσο ειδικότερα στη Δυτική Μακεδονία.

Πρόσφατα είναι τα συμβάντα στην λίμνη Περδίκκα και τη λίμνη Πολυφύτου όπου τα στελέχη επέδειξαν αυταπάρνηση και υπέρβαση καθήκοντος ενώ στο παρελθόν, και σε άλλα σημεία των περιφερειακών ενοτήτων της Δυτικής Μακεδονίας είχαν συμβεί παρόμοια περιστατικά, με άμεση παρέμβαση των Στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν επιτείνει την ανάγκη για ουσιαστικότερη ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας, ειδικά σε μια περιοχή όπως η Δυτική Μακεδονία με ιδιαίτερη γεωμορφολογία και, ως εκ τούτου, με υψηλές απαιτήσεις.

Ωστόσο, η έλλειψη των κατάλληλων υποδομών αναγκάζει τους διασώστες και τα αρμόδια πυροσβεστικά σώματα να αναμένουν κλιμάκια από όμορες Ε.Μ.Α.Κ. για την αναζήτηση, την εύρεση και την διάσωση των αγνοουμένων.

Η ίδρυση Πυροσβεστικής Ακαδημίας στην Πτολεμαΐδα το 2017 ήταν ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας και διάσωσης. Ωστόσο, παραμένει η αναγκαιότητα για αναβάθμιση και ενίσχυση των υπηρεσιών και των Σωμάτων που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα.

Ήδη από τις 27 Ιανουαρίου 2021 είχαμε καταθέσει ερώτηση με θέμα την δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. Δυτικής Μακεδονίας, βασιζόμενες στο υπόμνημα του Σωματείου Πυροσβεστών της περιοχής.

Η απάντηση του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος στις 4 Φεβρουαρίου 2021 ήταν η εξής: «Την παρούσα χρονική περίοδο δεν εξετάζεται αυτοτελώς η δημιουργία Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ) στην Δυτική Μακεδονία. Σε μελλοντική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών του Π.Σ. θα τεθεί το ως άνω ζήτημα, υπό το πρίσμα των επιχειρησιακών αναγκών και των ισχυουσών διατάξεων λαμβάνοντας υπόψη και την ευρύτερη δημοσιονομική κατάσταση.»

Το Σωματείο Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, με υπομνήματα (14.4.21 και 25.2.22), θέτει ξανά το αίτημα για την ίδρυση υπηρεσίας Ε.Μ.Α.Κ. στην περιοχή του αεροδρομίου Κοζάνης όπου υπάρχουν ήδη οι εγκαταστάσεις του πεζοπόρου τμήματος της Δυτικής Μακεδονίας καθώς μπορεί να στεγαστεί χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή πολλαπλασιάζονταιτα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν εσχάτως γενικά την χώρα μας αλλά ειδικά τη Δυτική Μακεδονία,

Επειδή η γεωμορφολογία του εδάφους στην περιοχή (μεγάλος αριθμός λιμνών, χαράδρες, οροπέδια) δημιουργεί συνθήκες υψηλών απαιτήσεων για τα Σώματα που εξειδικεύονται στην ανεύρεση και την διάσωση αγνοουμένων,

Επειδή υπάρχουν οι αναγκαίες εγκαταστάσεις και το κατάλληλο προσωπικό

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ. στην Δυτική Μακεδονία;
  2. Έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος για την δημιουργία τοπικής Ε.Μ.Α.Κ.;

Οι ερωτώσες Βουλευτές

Βέττα Καλλιόπη

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Σχετικά άρθρα

Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com