ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ | Αγροτικά ΓΑΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ… Γράφει ο Τάσος Σεβαστιάδης

Θα ασχοληθώ σημερινό μου γραφτό με μία μορφή της αρχαιοελληνικής γραμματείας που ήταν για δύο χιλιάδες χρόνια κυριολεκτικά στην αφάνεια για την πρωτοποριακή ανακάλυψή του σχετικά με το ηλιοκεντρικό σύστημα του σύμπαντος. Ήταν ο Αρίσταρχος ο Σάμιος…

Εμπόδιο στην ανακάλυψή του υπήρξαν ο Αριστοτέλης και ο Πτολεμαίος ο Αλεξανδρινός. Όπως ο Αριστοτέλης έτσι και ο Πτολεμαίος υπήρξαν αναγνωρίσιμοι και με κύρος επιστήμονες στην εποχή τους και αυτό στάθηκε αφορμή η μεγάλη ανακάλυψη του Αρίσταρχου η σχετική με το σύμπαν και το ηλιοκεντρικό μοντέλο να κρυφτεί στην αφάνεια, εξ αιτίας της αναγνωρισιμότητάς τους, ενώ αυτός ήταν άσημος και η άποψή του παραμαζεύτηκε στο σκοτάδι, αφού τότε έλαμπε η αντίληψη των παραπάνω και είχε να κάνει με τη δική τους αλήθεια που έλεγε ότι η γη ήταν το κέντρο του σύμπαντος και οι πλανήτες έρχονταν γύρω της.

Όμως δύο χιλιάδες χρόνια μετά γύρω στα 1540 την περίοδο της Αναγέννησης διαβάζοντας ο Κοπέρνικος το μοναδικό σωζόμενο έργο του Αρίσταρχου με τίτλο «Περί μεγεθών και αποστημάτων Ηλίου και Σελήνης, αγγίζει τη γνώση του Αρίσταρχου.

Είναι φανερό λοιπόν ότι ο μεγάλος Κοπέρνικος ήταν γνώστης της θεωρίας του Αρίσταρχου. Παρόλα αυτά πρέπει να θεωρείται ο Κοπέρνικος, αυτός ο επιστήμονας που έφερε στην επιφάνεια τη θέση του Αρίσταρχου που μιλούσε για το ηλιοκεντρικό μοντέλο του σύμπαντος μετά από 2.000 χρόνια. Στη γνώση όμως υπάρχει μια συνέχεια, μία διαδοχή. Έτσι πολύ αστροφυσικοί ασχολήθηκαν με την ηλιοκεντρική αντίληψη του Αρίσταρχου και την τελειοποίησαν. Σαν τέτοιους μπορούμε να ονομάσουμε λίγους από τους πάρα πολλούς φυσικούς που ασχολήθηκαν με το θέμα όπως ο Γαλιλαίος, ο Κέπλερ, ο Νεύτων και στις μέρες μας ο μεγάλος Άλμπρτ Αϊνστάιν και ο νεότερος του Στήβεν Χόκινγκ που επιβεβαίωσαν στη θεωρία του Αρίσταρχου του Σάμιου και βάλαν στο κάδρο που άξιζε το μεγάλο Έλληνα για από τη Σάμο.

Έτσι ο Αρίσταρχος άνοιξε το δρόμο και ακολούθησαν οι Κοπέρνικος ο μέγας Αϊνστάιν και το φαινόμενο Χόκινγκ και μετέδωσαν σε μεγάλες μάζες ανθρώπων το ηλιοκεντρικό σύστημα του σύμπαντος και τη μεγάλη έκρηξη μπινγκ μπανγκ που δημιούργησε έτσι χωρίς αιτία το σύμπαν.

7/6/2024

 

 

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ