AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Grevenamedia @facebook

ΓΡΙΔΑΣ
ΤΑΞΙ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Η ανάκαμψη του Πρωτογενούς Τομέα είναι μονόδρομος *Του Γιώργου Καλαμάρα

Την προηγούμενη δεκαετία, όπου οι περιοριστικές πολιτικές οδήγησαν στην συρρίκνωση του Εγχώριου Ακαθάριστου Προϊόντος (ΑΕΠ) όλοι συμφωνούσαν πως ο Πρωτογενής Τομέας είναι αυτός που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Σήμερα κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και της κρίσης ακρίβειας που πλήττει σε υπέρμετρο βαθμό τη χώρα μας, πάλι η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός ισχυρού Πρωτογενή Τομέα, που θα δίνει την δυνατότητα για την παραγωγή επαρκών και ποιοτικών προϊόντων.

Τις τελευταίες μέρες οι αγρότες της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών συλλόγων και αγροτών της περιοχή μας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, θέτοντας  ένα πλαίσιο αιτημάτων. Στην δημόσια συζήτηση όμως υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως αυτές οι κινητοποιήσεις είναι προσχηματικές και κατευθυνόμενες γιατί εντάσσονται σε μια συνηθισμένη τακτική των αγροτών κάθε χρόνο τέτοια εποχή «που δεν έχουν δουλειές», απλά να διαμαρτύρονται. Αυτή είναι όμως η αλήθεια ή η αλήθεια είναι αυτή των αγροτών που λένε πως η αδιαφορία και η ανικανότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) έχει φτωχοποιήσει το σύνολο των παραγωγών της χώρας?

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η απάντηση στο ερώτημα είναι η παράθεση της πραγματικότητας, μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι η σημερινή κατάσταση στον αγροτικό χώρο:

 • Εκτίναξη του κόστους παραγωγής που καθιστά ασύμφορη την καλλιέργεια προϊόντων
 • Αύξηση τραπεζικών χρεών και έλλειψη χρηματοδοτικών εργαλείων
 • Κερδοσκοπία μεσαζόντων και ελληνοποιήσεις σε βάρος των αγροτών
 • Απαξίωση του ΟΠΕΚΕΠΕ με συνέπεια κάθε πληρωμή να είναι χειρότερη της προηγούμενης
 • Ανεπαρκής διαβούλευση και καμία ενημέρωση για την νέα ΚΑΠ που ήδη εφαρμόζεται
 • Έλλειψη εργατικών χεριών λόγω και της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου προς το χειρότερο
 • Υποστελέχωση του ΕΛΓΑ λόγω κινητικότητας και εξάντληση των ταμειακών διαθεσίμων
 • Πολιτικές από το ΥΠΠΑΤ υπό την μορφή φιλοδωρημάτων, με πελατειακά και ψηφοθηρικά κριτήρια
 • Απαξίωση του Πρωτογενή Τομέα αφού από τα 31,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται για τον τομέα μόνο 500.000 Ευρώ, ενώ το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μένει στάσιμο.

Είναι ολοφάνερο πως όσο και αν καμουφλάρεται ή  ωραιοποιείται η κατάσταση, η  πραγματικότητα είναι αμείλικτη και για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παράγουν όλες οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, υπάρχει η αναγκαιότητα εφαρμογής άλλης αγροτικής πολιτικής. Παραθέτω ενδεικτικά ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν άμεσα και θα έδιναν μια προοπτική βιωσιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την παραγωγή προϊόντων και την επιβίωση των αγροτών  και του λαού:

 • Κατάργηση του ΕΦΚ σε όλα τα καύσιμα των αγροτικών μηχανημάτων απευθείας στα πρατήρια υγρών καυσίμων
 • Πραγματική ενίσχυση για την αγορά λιπασμάτων και ζωοτροφών για όσο καιρό διαρκεί η κρίση
 • Οριζόντια μείωση της τιμής του Αγροτικού Ηλεκτρικού Ρεύματος μέσω της επιβολής πλαφόν
 • Μείωση τόσο του ΦΠΑ στα αγροεφόδια όσο και στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα
 • Άμεση ανακατεύθυνση του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.
 • Άμεση επιστροφή του ΟΠΕΚΕΠΕ στην κανονικότητα και άμεση και δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς τον κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε.
 • Άμεση ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ, αλλαγή του κανονισμού ασφάλισης και βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων προσαρμοσμένες στις σημερινές ανάγκες
 • Η υφέρπουσα επισιτιστική κρίση επιτάσσει την δημιουργία εθνικών αποθεμάτων και την επιβολή πλαφόν στις ανώτερες τιμές στις πρώτες ύλες ζωοτροφών και δημητριακών για ανθρώπινη χρήση.
 • Δημιουργία υποστηρικτής δομής ώστε να εξασφαλίζονται η μεγαλύτερες δυνατές προϋποθέσεις διάθεσης των αγροτικών προϊόντων που έχουν δυσκολίες στην εξεύρεση αγορών (αρωματικά φυτά, λεβάντα, οπωροφόρα, ακρόδρυα κλπ).

Δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας, περιοχές όπως η ΠΕ Γρεβενών βρίσκονται στη δίνη μιας συνεχώς αυξανόμενης τάσης φυγής νέων και όχι μόνο. Απαιτείται άμεσα ένα Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες και στοχευμένο στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μέσα σ’ αυτό το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο (ΕΑΣ) η ανάκαμψη του Πρωτογενούς Τομέα είναι μονόδρομος

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
caldera group hotels
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Καφέ Crystal
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com