AUTOΚΙΝΗΣΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO

Grevenamedia @facebook

Alpha Bank
ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

Κατηγορίες

Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΙΩΑΝΝΑ
Εμβόλιο

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΕΜΒΟΛΙΟ
Κοζάνη- Γραφείο
Ζιώγας

Γιοχάνες Χαν : Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη τον Ιούλιο

FILE PHOTO: European Commissioner for Budget and Administration Johannes Hahn holds a news conference on a new proposal for the EU's joint 2021-27 budget and an accompanying Recovery Instrument to kickstart economic activity in the bloc ravaged by the coronavirus disease (COVID-19) in Brussels, Belgium May 27, 2020. REUTERS/Francois Walschaerts/Pool/File Photo

Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19 είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη από τα κράτη-μέλη τον Ιούλιο, βοηθώντας το μπλοκ να αναδυθεί από την ύφεση μαζί, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν.

Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία Covid-19 είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη από τα κράτη-μέλη τον Ιούλιο, βοηθώντας το μπλοκ να αναδυθεί από την ύφεση μαζί, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

«Έχω πραγματικά αυτοπεποίθηση γιατί όλοι καταλαβαίνουν την επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές, αλλά η γενική κατεύθυνση θα μείνει»

«Μπορεί να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, προσαρμογές, αλλά η γενική κατεύθυνση θα παραμείνει», είπε.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δανειστεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά έναντι υψηλότερων κρατικών εγγυήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Περίπου 500 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ως δάνεια, για την ανάκαμψη οικονομιών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Οι «Φειδωλοί Τέσσερις»

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία – που χαρακτηρίζονται ως οι «Φειδωλοί Τέσσερις» – υποστηρίζουν ότι το ποσό του πακέτου είναι πολύ μεγάλο και επιθυμούν αυτές οι ενισχύσεις να λάβουν τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

Ωστόσο, ο Χαν τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η διάλυση της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου με ήδη μεγάλο χρέος δεν μπορούν να δανειστούν τόσο ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες τους όσο και οι βόρειες χώρες με χαμηλότερο χρέος.

Η βραδύτερη ανάκαμψή τους θα δημιουργούσε επικίνδυνες οικονομικές αποκλίσεις.

«Αν η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι πραγματικά μια ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι εθνικές οικονομίες πρέπει να ανακάμψουν, λίγο πολύ, την ίδια στιγμή… επομένως είναι αναγκαία η παροχή μέσω επιχορηγήσεων», είπε.

«Οι επιχορηγήσεις πρέπει να θεωρηθούν από τους ‘φειδωλούς’ ως ένα είδος επένδυσης για περισσότερη ανθεκτικότητα, για καλύτερες επιδόσεις, που τελικά είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Οι ‘φειδωλοί’ πρέπει να ενδιαφέρονται οι οικονομίες όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας να ανακάμψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, σημειώνοντας ότι πολλές από τις εσωτερικές εξαγωγές της ΕΕ πηγαίνουν από τον βορρά προς το νότο.

Τα περιθώρια ελιγμών

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας για να αποφύγουν να μπουν σε μια μεγαλύτερη τρύπα χρέους.

Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διανεμηθεί μόνο με τη μορφή δανείων καθώς η χορήγηση επιχορηγήσεων θα ήταν «λάθος».

Από την πλευρά της, η Γαλλία ελπίζει για μια συμφωνία για το Ταμείο τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Νομίζω ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ της αποκαλούμενης Ομάδας Φειδωλών», είπε, διαβλέποντας «περιθώρια ελιγμών» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Χαν σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα είναι μια αρχή, αλλά θα χρειαστεί μια δια ζώσης συνάντηση για να επιτευχθεί μια συμφωνία τέτοιας πολυπλοκότητας, όπως είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και νομίζω ότι ελπίζουμε πως μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία», είπε.

Απέρριψε την κριτική ότι 750 δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο ποσό, αναφέροντας τη Γερμανία – με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ – η οποία από μόνη της έχει ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι το καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ισότητα ευκαιριών ανάκαμψης για να διατηρήσει ανέπαφη την ενιαία αγορά.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΔΕΗ banner
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
Argo Grevena
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ζητείται εργασία-Εταιρία Ζωοτροφών
Ενοικιάζεται κατάστημα 45 τμ
Ενοικιάζεται και πωλείται Μ. Αλεξάνδου
Ενοικιάζεται 120 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Πωλείται Διαμέρισμα Σόλωνος 3
Δυάρι διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη 2
Γκαρσονιέρα Αριστείδου 27
Γκαρσονιέρα Καραϊσκάκη 7 (πολιτιστικό κέντρο)
Καφέ Crystal
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ Παπά 7
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Πωλείται οικόπεδο
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης
ΤΑΞΙ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com