Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΕΝΑΟΝ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ερώτηση του Βουλευτή Γρεβενών Ανδ. Πάτση για την αλλαγή στην αντιπυρική περίοδο προκειμένου να μην καθυστερεί η σπορά των καλλιεργειών

Σε κατάθεση Ερώτησης προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη προχώρησε την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 ο Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών, κ. Ανδρέας Πάτσης αναφορικά με ανάγκη καθορισμού της αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία βάσει των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή προκειμένου να μην καθυστερεί η καλλιεργητική περίοδος.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:
……………………………………………………………………………………………………………………………………………
Αθήνα, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

Προς:
Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη

Υπόψη: Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Καθορισμός της αντιπυρικής περιόδου στη Δυτική Μακεδονία βάσει των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή
Η αντιπυρική περίοδος εκτείνεται σε ολόκληρη τη χώρα από την 1 Μαΐου ως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Στην ευρύτερη περιοχή όμως των Γρεβενών και της Δυτικής Μακεδονίας, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς το κλίμα και τις εν γένει επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Πιο συγκεκριμένα, ήδη από τα τέλη Αυγούστου η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία πέφτει αισθητά, ξεκινούν συχνές βροχοπτώσεις και επικρατεί ιδιαίτερη υγρασία. Οι καιρικές αυτές συνθήκες όχι μόνο δεν ευνοούν αλλά και αποτρέπουν την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, γεγονός φυσικά ιδιαίτερα θετικό για τη πλούσια φυσική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, όταν μάλιστα την ίδια περίοδο σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας, η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική με υψηλές θερμοκρασίες, ανομβρία και ισχυρούς ανέμους που επιβάλλουν υψηλή ετοιμότητα και εγρήγορση.
Tόσο στο Νομό Γρεβενών όσο και στις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει σημαντική δραστηριοποίηση στον αγροτικό τομέα, μεγάλο μέρος του οποίου καταλαμβάνουν αροτραίες καλλιέργειες. Κατά τον παραγωγικό κύκλο της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι αρκετά διαδεδομένη η πρακτική της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων (καλαμιές) , η οποία προβλέπεται –πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων- τόσο στον Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΦΕΚ 142/2004, Τεύχος Β’) όσο και στην εφαρμογή του καθεστώτος Πολλαπλής Συμμόρφωσης (ΦΕΚ 1468/2015, Τεύχος Β’) και της οικείας εγκυκλίου που εφαρμόζει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε στο Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ελέγχου (Αρ. Πρωτ. 38687/24.06.2020).
Η πρακτική της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των Γρεβενών είναι απαραίτητη για λόγους που σχετίζονται με την παραγωγική διαδικασία (διαχείριση υπολειμμάτων, απολύμανση γεωργικών εκτάσεων, μείωση λιπασμάτων κα) και προηγείται της έναρξης της καλλιεργητικής περιόδου (σπορά). Μάλιστα, οι επαγγελματίες αγρότες είναι πλήρως εξοικειωμένοι με τη διαδικασία της καύσης και γνωρίζουν επακριβώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας που ορίζει η νομοθεσία.
Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς στη Δυτική Μακεδονία οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται νωρίτερα απ΄ ό τι στην υπόλοιπη χώρα και αντίστοιχα η θερμοκρασία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα ήδη από τον Σεπτέμβριο, η καλλιεργητική περίοδος (σπορά) είναι επιβεβλημένο εκ των συνθηκών να ξεκινά σε αυτές τις περιοχές νωρίτερα, δηλαδή το αργότερο ως τα μέσα Οκτωβρίου. Η καθυστέρηση στην έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και η μετάθεση της έστω και ένα μήνα αργότερα (μέσα ως τέλη Νοεμβρίου) συνεπάγεται και την μειωμένη απόδοση της παραγωγής και σε ορισμένες περιπτώσεις την καταστροφή της σε περίπτωση που υπάρξει απότομη επιδείνωση του καιρού. Καθώς όμως η αντιπυρική περίοδος είναι σε ισχύ για όλη τη χώρα ως τις 31 Οκτωβρίου, δεν είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαδικασία της καύσης των φυτικών υπολειμμάτων και του απαραίτητου διαστήματος ενός περίπου μηνός που πρέπει να μεσολαβήσει μεταξύ της καύσης και της σποράς με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες αυτές να βρίσκονται σε κίνδυνο.
Συνεπώς, βάσει των παραπάνω δεδομένων προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος της μειωμένης παραγωγής ή ακόμα και της ολοσχερούς καταστροφής της, είναι απαραίτητο η αντιπυρική περίοδος να ολοκληρώνεται στη Δυτική Μακεδονία νωρίτερα, δηλαδή στις 31 Αυγούστου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα οι καλλιεργητές να προβαίνουν στην καύση των φυτικών υπολειμμάτων έγκαιρα και να ξεκινούν τη διαδικασία της σποράς από τις αρχές Οκτωβρίου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
– Θα αλλάξει ο καθορισμός της αντιπυρικής περιόδου για τη Δυτική Μακεδονία με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, ώστε να μην απειλείται με καταστροφή μεγάλο μέρος των καλλιεργειών της περιοχής;

Ο ερωτών,

Ανδρέας Πάτσης
Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών – Νέα Δημοκρατία

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ