Εμβολιασμοί: Πόσα εμβόλια περιμένει η Ελλάδα ανά εταιρεία -Πού θα γίνουν τα δύο mega εμβολιαστικά κέντρα
Με σταθερό ρυθμό συνεχίζεται η επιχείρηση του εμβολιασμού στη χώρα μας, με περισσότερους από 290.000 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί συνολικά από τις 27 Δεκεμβρίου όταν και ξεκίνησε και επίσημα η επιχείρηση «Ελευθερία» κατά του κορωνοϊού.
Χθες μάλιστα, όπως ενημέρωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, εμβολιάστηκαν πάνω από 20.000 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα αγγίζει το 2,75%.
Όπως είπε, έχουν κλειστεί 450.000 ραντεβού για εμβολιασμό τον Φεβρουάριο και η Ελλάδα «βρίσκεται στην έκτη θέση στην κατάταξη που αφορά τον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων ανά 100.000 κατοίκους». «Το σχέδιά μας ανάλογα και με τις παραδόσεις είναι ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει ολόκληρη την ηλικιακή ομάδα από 70 έως 75 ετών αλλά και τα άτομα πολύ υψηλού κινδύνου για τον κορωνοϊό», τόνισε.
Κορωνοϊός: Έρχονται δύο mega εμβολιαστικά κέντρα – Πού θα αναπτυχθούν
Στη χώρα, όπως εξήγησε, λειτουργούν 400 εμβολιαστικά κέντρα και 100 μονάδες του ΕΟΔΥ σε καθημερινή βάση και απασχολούνται 1.500 άτομα κάθε μέρα στην επιχείρηση εμβολιασμού «Eλευθερία». Ανακοίνωσε ακόμη ότι εκτός από τις 7.000 προσλήψεις για το Σύστημα Υγείας, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη άλλων 1.000 ατόμων που θα βοηθήσουν στον εμβολιασμό, από τα οποία ήδη 500 έχουν αρχίσει να συμβάλλουν στο έργο αυτό. Ο στόχος είναι να αναπτυχθούν άλλα 300 εμβολιαστικά κέντρα μέσα στον Φεβρουάριο, σημείωσε και αποκάλυψε ότι τα επιπλέον κέντρα θα αναπτυχθούν στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και 80 εμβολιαστικά κέντρα θα αναπτυχθούν στα δύο mega που θα δημιουργηθούν: ένα στην Αθήνα, στη HELEXPO, και ένα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Τμήματα των δύο αυτών κέντρων θα λειτουργήσουν εντός του Φεβρουαρίου και σε πλήρη ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Η στελέχωσή τους θα είναι από τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Πολιτική Προστασία, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους.
«Να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των παραδόσεων»
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ρυθμός εμβολιασμών στην χώρα εξαρτάται άμεσα από τον ρυθμό των παραδόσεων των εμβολίων. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν διαρκώς κυβερνητικά στελέχη. «Το Α και το Ω είναι να μπορέσουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης των εμβολίων. Ο εμβολιαστικός σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι πανέτοιμος», δήλωσε χθες κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης και τόνισε: «Το θέμα είναι να έρθουν τα εμβόλια στην προγραμματισμένη χρονική στιγμή και να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μέχρι το καλοκαίρι».
Λίγη ώρα αργότερα, σε συνέντευξη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των πολιτών της Ένωσης κατά του κορωνοϊού και στις καθυστερήσεις των φαρμακοβιομηχανιών. «Εντός του καλοκαιριού θα εμβολιάσουμε το 70% των ευρωπαίων», δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, πρόσθεσε: «περιμένουμε να αναπληρώσει τις δόσεις που έκοψε το πρώτο τρίμηνο». Υπογράμμισε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσει να ελέγξει τα στοιχεία τα οποία αφορούν τα εμβόλια που παράχθηκαν στην Ευρώπη και πωλήθηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε., από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα. «Όταν θα έχουμε στα χέρια μας τα πλήρη στοιχεία, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις φήμες, θα επανέλθουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την AstraZeneca και θα της ζητήσουμε να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Τόνισε, επίσης, ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις» και ότι «η Ευρώπη ζητά διαφάνεια σχετικά με το τι έχει παραχθεί, τι έχει εξαχθεί και τι υπάρχει στις αποθήκες». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί, πάντως, ότι «με την AstraZeneca, τα χειρότερα πέρασαν και είναι σίγουρα θετικό το ότι η εταιρία έδειξε βούληση να επιταχύνει την παράδοση εμβολίων».
Παράλληλα, η Γερμανίδα επικεφαλής της Κομισιόν ανέφερε ότι μέχρι τώρα στις χώρες μέλη έχουν παραδοθεί 18 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, τον Φλεβάρη θα προστεθούν άλλα 33 εκατομμύρια και τον Μάρτιο άλλα 55 εκατομμύρια δόσεις. Σύμφωνα με την πρόβλεψή της, το δεύτερο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν, συνολικά, 300 εκατομμύρια δόσεις από τις τρεις εταιρίες που έχουν ήδη λάβει το «ελεύθερο» για το εμβόλιό τους. Αν, τέλος, οι εταιρίες Johnson &Johnson και Curevac λάβουν την αναγκαία έγκριση από τις αρμόδιες αρχές, θα προστεθούν άλλα 80 εκατομμύρια δόσεις,
«Στο τέλος θα λάβουμε 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, το τριπλάσιο απ΄ ότι χρειαζόμαστε και θα μπορέσουμε και να βοηθήσουμε γειτονικές χώρες της Ένωσης», τονίζει η Φον Ντερ Λάιεν.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, υπογράμμισε ότι χωρίς τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ αρχικής επένδυσης των Βρυξελλών, οι φαρμακοβιομηχανίες θα χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να παράξουν και να διαθέσουν το εμβόλιο, και ότι «όλες οι εταιρίες που βρίσκονται στην αγορά, συμπεριλαμβάνονται στις παραγγελίες που έχει κάνει η Ε.Ε.».
Πόσα εμβόλια έχει λάβει σήμερα η Ελλάδα
Στοιχεία για τις παραδόσεις των εμβολίων στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Θεμιστοκλέους κάνοντας λόγο στη χθεσινή ενημέρωση για αυξημένες παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σύμφωνα με τον ίδιο μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού θα παραλαμβάνουμε εμβόλια τα οποία θα φροντίσουμε να γίνονται άμεσα ώστε να έχουμε εμβολιάσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πριν από το καλοκαίρι.
Επίσης αποκάλυψε ότι η χώρα μας αναμένει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το β´ τρίμηνο του 2021 από την φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες.
Όσον αφορά τις δόσεις των εμβολίων για τον κορωνοϊό που φτάνουν και αναμένονται είπε πως χθες παραλάβαμε 90.000 δόσεις από την Pfizer από την οποία αναμένεται να παραλάβουμε 1.415.000 δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και 240.000 από τη Moderna πάλι μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Από την AstraZeneca περιμέναμε τον Φεβρουάριο 410.000 και 330.000 τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους σε επικοινωνία χθες με την εταιρεία υπήρξε η ενημέρωση ότι αυξάνονται οι παραδόσεις του Μαρτίου κατά 212.000 και έτσι θα παραλάβουμε συνολικά 540.000 τον Μάρτιο.
- Προηγούμενο Θρίλερ στα Ιωάννινα: Ψάχνουν για τρίτη ημέρα το αεροσκάφος με τον 32χρονο πιλότο που αγνοείται
- Επόμενο Το «μαύρο» χρονικό των χιονοστιβάδων στην Ελλάδα – Ποιο ήταν το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στον Όλυμπο