Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΜΕΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια επιδόματα «κόβονται» με το νέο φορολογικό

Μαχαίρι» κόβονται επιδόματα στήριξης και παροχές σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με την εφαρμογή του του νέου συστήματος φορολόγησης που προβλέπει τη μείωση των επιδομάτων των που λαμβάνουν από το 2024.

Έτσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με το νέο σύστημα, πέραν του ότι επιβάλλει συγκεκριμένο ποσό φόρου στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους τους στερεί και κοινωνικά επιδόματα και βοηθήματα, αφήνοντας «εκτός» χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους.

Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες «χάνουν» από το νέο φορολογικό καθεστώς

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, 7 στους 10 αυτοαπασχολούμενους δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, κάτι που οδηγούσε στην χορήγηση επιδομάτων τουλάχιστον στο 70% των ελέυθερων επαγγελματιών.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φαίνεται ότι χάνουν τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50% καθώς και τα επιδόματα στέγασης και τέκνων.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, με την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης αναμένεται να «ψαλιδιστούν» ποσά που χορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τα επιδόματα των ελεύθερων επαγγελματιών, ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πολλοί από τους σημερινούς δικαιούχους είτε θα κοπούν είτε το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνουν θα είναι χαμηλότερο.

Με το νέο νόμο, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τίθεται ανέρχεται στις 10.920 ευρώ, ποσό το οποίο προσαυξάνεται ανάλογα με τις τριετίες, το εάν απασχολούν εργαζόμενους αλλά και τον τζίρο τους, κάτι που σημαίνει πως πολλοί σημερινοί δικαιούχοι πρόκειται να λαμβάνουν μειωμένα επιδόματα ή και να τα χάσουν εντελώς.

Τα επιδόματα που «κόβονται»

Δεκάδες λοιπόν είναι τα επιδόματα και λοιπές ενισχύσεις που κινδυνεύουν να χάσουν οι επαγγελματίες, καθώς χορηγούνται -όπως βέβαια και σε όλους τους πολίτες- με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος.

Ενδεικτικά:

ΕΝΦΙΑ: Σήμερα ο ΕΝΦΙΑ περιορίζεται στο ήμισυ εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώπροσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο, το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που απολάμβαναν τη μείωση αυτή θα τη χάσουν. Για παράδειγμα, σήμερα επαγγελματίας με έξι χρόνια λειτουργίας, δηλώνει 5.000 ευρώ, έχει μειωμένο ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Με το νέο σύστημα το δηλωθέν εισόδημα θα είναι τουλάχιστον 10.920 ευρώ (τεκμαρτό). Εξαιτίας της αύξησης του εισοδήματος θα χάσει την έκπτωση.

Επίδομα στέγασης: Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριόπροσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Το ποσό του επιδόματος στέγασης ορίζεται για τον δικαιούχο 70 ευρώ το μήνα και για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Επίδομα τέκνων: Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με βάση τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα και την κατηγορία του ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος. Στο νόμο προβλέπονται τρεις κατηγορίες οικογενειακού εισοδήματος και συγκεκριμένα

  • έως 6.000€,
  • από 6.001€ έως 10.000€ και
  • από 10.001€ έως 15.000€.

Για τον προσδιορισμό της κατηγορίας οικογενειακού εισοδήματος λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα που αναφέρεται στο εκκαθαριστικό του τρέχοντος οικονομικού έτους. Το ποσό του επιδόματος παιδιού ανέρχεται μηνιαίως:

  • για την πρώτη κατηγορία οικογενειακού εισοδήματος σε 70€ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 70€ για το δεύτερο και 140€ για το τρίτοκαι κάθε τέκνο πέραν του τρίτου, για την δεύτερη κατηγορία σε 42€ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 42€ για το δεύτερο και 84€ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου και
  • για την τρίτη κατηγορία σε 28€για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, 28€ για το δεύτερο και 56€ για το τρίτο και κάθε τέκνο πέραν του τρίτου

 

Πηγή: proson.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com