Εφορία: POS παντού από 1η Ιανουαρίου
Ο κύβος ερρίφθη και από την 1η Ιανουαρίου ένας ακόμη μεγάλος αριθμός επιχειρηματικών κλάδων θα δέχονται πληρωμές με κάρτες μέσω POS. Η σχετική λίστα έχει «κλειδώσει» μετά από ενδελεχή μελέτη από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.
Η σχετική απόφαση για την επέκταση των POS στο σύνολο σχεδόν της λιανικής αγοράς αναμένεται να εκδοθεί έως τα τέλη του μήνα και από τις αρχές του νέου έτους χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις όπως ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα, παντοπωλεία, ασφαλιστικές εταιρείες, χρηματιστηριακές εταιρείες, γυμναστήρια, πάρκινγκ θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά το μηχάνημα για πληρωμές με κάρτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, έχουν οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ, καθώς επίσης και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος.
Η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης των POS εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει άμεσα την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ενώ ταυτόχρονα θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και ως εκ τούτου θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Με την επέκταση των POS αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανήλθαν σε 49 δις. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ το πρώτο εξάμηνο του έτους:
-Ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δις, παρουσιάζοντας αύξηση 2% ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3%.
-Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
-Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β΄ εξάμηνο του 2022.
- Προηγούμενο ΕΕ: Απότομη «βουτιά» στην παραγωγή σιτηρών το 2022
- Επόμενο Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποια επιδόματα «κόβονται» με το νέο φορολογικό