Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών: ”Δημιουργικές διαδρομές”
Μια ακόμα επιτυχημένη και ξεχωριστή δράση πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη μας, η δέκατη στη σειρά, με θέμα: “Δημιουργικές διαδρομές”. Στόχος της δράσης είναι να καλλιεργήσουν τα παιδιά τον δημιουργικό τρόπο σκέψης, να αναπτύξουν την ευρηματικότητά τους, τη φαντασία και να εξασκηθούν στη σύνθεση μιας ιστορίας.
Το εργαστήριο υλοποιήθηκε με την πολύτιμη συνεργασία της Μάρθας Ματσαρίδου, διευθύντρια των ΓΑΚ και της Λίτσας Μήττα διοικητικό υπάλληλο.
Οι εμψυχώτριες καλωσόρισαν τα παιδιά στον αύλειο δροσερό χώρο του παιδικού τμήματος και η Μάρθα ξεκίνησε την ανάγνωση του αποσπάσματος «Οι τρεις φωτιές» από το βιβλίο τα «Ψηλά βουνά» σταματώντας σε σκηνές σταθμούς. Τα παιδιά απαντούσαν στις ερωτήσεις της εμψυχώτριας γράφοντάς ταυτόχρονα τις απαντήσεις τους σε χαρτάκια που τα κόλλησαν σε ένα χαρτόνι που είχε το σχήμα φωτιάς, καθώς επρόκειτο για το κεντρικό θέμα της δράσης μας .
Στη συνέχεια η Λίτσα τους ζήτησε να κάνουν παρομοιώσεις για τη φωτιά, να την περιγράψουν με μία λέξη συνθέτοντας μία ιδεοθύελλα αποτελούμενη από όμορφες και ευφάνταστες λέξεις. Επιπλέον, τέθηκε το ερώτημα ποιος πιστεύουν ότι άναψε τη φωτιά, με ποιο τρόπο την άναψε, γιατί την άναψε και ποιο θεωρούν ότι ήταν το τέλος της ιστορίας.
Ακολούθησε ο χωρισμός των παιδιών σε έξι ομάδες. Στην κάθε ομάδα ανατέθηκε να συνθέσει και να εικονογραφήσει τη δική της εκδοχή της ιστορίας ρίχνοντας φως στο μυστήριο των παραπάνω ερωτήσεων. Οι ιστορίες γράφτηκαν σε ένα ιδιαίτερο βιβλίο από χαρτόνια που διπλώθηκαν σε σχήμα ακορντεόν. Πάνω στα χαρτόνια υπήρχε ένα αρχικό σχέδιο με μια τυχαία γραμμή, που ανέβαινε και κατέβαινε και έδωσε στους μικρούς συγγραφείς το έναυσμα για το στήσιμο των ιστοριών τους.
Ιστορίες ευφάνταστες με περιπέτεια, επιστημονική φαντασία, ρομαντισμό και πολύ χιούμορ που πραγματικά μας εντυπωσίασαν. Συμπληρώθηκαν και τελειοποιήθηκαν με υπέροχες ζωγραφιές και κολάζ από σύννεφα, ήλιους, αστέρια, δράκους, δέντρα, ιππότες. Βιβλία που όλοι θα θέλαμε να είχαμε στα χέρια μας για να ταξιδέψουμε, να αισθανθούμε, να γελάσουμε, να μάθουμε. Ήταν ένα πραγματικά υπέροχο και δημιουργικό εργαστήρι στο οποίο τα παιδιά ξεδίπλωσαν το ταλέντο, τη φαντασία και τις δεξιότητές τους στη μεταξύ τους συνεργασία.
Ευχαριστούμε ολόψυχα την Μάρθα Ματσαρίδου και την Λίτσα Μήττα που με την πολύτιμη βοήθειά τους συνέβαλλαν καθοριστικά στην επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης.
Συντονισμός δράσης: Θεολογία Ταρλατζή, Ευαγγελία Καραμπερίδου
- Προηγούμενο Έκθεση και γιορτή τοπικών προϊόντων στην Αιανή, Σάββατο & Κυριακή 7 & 8 Αυγούστου – Διοργάνωση Εμπορικός Σύλλογος Αιανής
- Επόμενο 1 Aυγούστου: Aγία Ελέσα η Οσιομάρτυς στα Κύθηρα