ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην πόλη και στα χωριά των Γρεβενών

Δεκάδες κρούσματα γαστρεντερίτιδας παρατηρήθηκαν το τελευταίο δεκαπενθήμερο στην πόλη και στα χωριά των Γρεβενών.

Αρκετά μικρά παιδιά νοσηλεύτηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, ενώ σύμφωνα με φαρμακοποιό της πόλης μας «ο ιός της γαστρεντερίτιδας αντιμετωπίζεται με μια ήπια φαρμακευτική αγωγή». Δεν έγινε γνωστό από που προέρχεται αυτή η ιογενής γαστρεντερίτιδα ενώ είναι και άκρως μεταδοτική.

Τι είναι η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα;
Η οξεία ιογενής γαστρεντερίτιδα αποτελεί λοίμωξη που δυνατόν να προκαλέσει επίμονη διάρροια και έμετο. Η γαστρεντερίτιδα προσβάλλει παιδιά και ενήλικες. Η μετάδοση είναι συχνότερη από Νοέμβριο έως και Απρίλιο (λόγω κρύου ο κόσμος παραμένει σε κλειστούς χώρους με συνέπεια την ευκολότερη μετάδοση του ιού).

Διάφοροι ιοί ευθύνονται για την πρόκληση της οξείας ιογενούς γαστρεντερίτιδας, οι κυριότεροι των οποίων είναι ο ιός Rota (ροταϊός) στα βρέφη και τα παιδιά, και ο νοροϊός στους ενήλικες. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο προσβάλλονται από νοροϊό περίπου 20 εκατομμύρια ενήλικες άνθρωποι μόνο στην Αμερική, εκ των οποίων οι 70.000 χρειάζεται να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο. Στις φτωχές χώρες όπου δεν υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας και κατάλληλης θεραπείας, η επίμονη διάρροια αποτελεί συχνό φαινόμενο, ιδίως στα παιδιά.

Πώς μεταδίδεται η ιογενής γαστρεντερίτιδα;
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα μεταδίδεται όταν:

Αγγίξετε ένα μολυσμένο από ιό άτομο ή μια επιφάνεια πάνω στην οποία υπάρχει ο ιός, δεν πλύνετε καλά τα χέρια σας και στη συνέχεια τα βάλετε στο στόμα σας.
Φάτε τροφές ή πιείτε υγρά που δεν είναι καλά συντηρημένα. Εάν φάτε τρόφιμα αγγίζοντάς τα με άπλυτα χέρια, δυνατόν να μεταφέρετε ιούς μέσα στον οργανισμό σας. Δείτε τα 11 συχνότερα αίτια τροφικής δηλητηρίασης στο άρθρο του peptiko.gr κάνοντας κλικ εδώ.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;
Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας περιλαμβάνουν κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω:

Επίμονη διάρροια και εμετός που συνήθως ξεκινούν απότομα (αυτά τα συμπτώματα είναι τα πιο συνηθισμένα και μερικές φορές είναι έντονα)
Πυρετός
Πονοκέφαλος ή μυϊκούς πόνους
Πόνος στην κοιλιά ή κράμπες
Ανορεξία
Από τι κινδυνεύω κυρίως εάν έχω ιογενή γαστρεντερίτιδα;
Αν έχετε έντονη διάρροια και εμετό, κινδυνεύετε από αφυδάτωση. Η αφυδάτωση εκδηλώνεται με σκούρο κίτρινο χρώμα στα ούρα, δίψα, κόπωση, ζάλη ή σύγχυση. Οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή αφυδάτωση που δυνατόν να απειλήσει τη ζωή τους.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω αν έχω ιογενή γαστρεντερίτιδα;
Συνήθως δεν απαιτούνται ειδικές εξετάσεις. Όμως εφόσον έχετε έντονα συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γαστρεντερολόγο που θα σας συστήσει μια σειρά εξετάσεων για να διαπιστώσει το πιθανό αίτιο των συμπτωμάτων (δηλαδή ποιος ιός ευθύνεται), καθώς και να ελέγξει τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης.

Οι εξετάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Αιματολογικές εξετάσεις
Γενική ούρων ή καλλιέργεια ούρων
Καλλιέργεια κοπράνων
Ποια είναι η σωστή διατροφή στη γαστρεντερίτιδα;
Εάν έχετε συμπτώματα συμβατά με ιογενή γαστρεντερίτιδα πρέπει να πίνετε αρκετά υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Ρωτήστε τον γαστρεντερολόγο σας για το ποια υγρά είναι κατάλληλα να πίνετε ώστε να αναπληρώσετε τις απώλειες όχι μόνο του όγκου των υγρών αλλά και τους ηλεκτρολύτες. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση χυμών ή σόδας, διότι είναι δυνατόν να επιδεινώσουν την διάρροια. Ακολουθήστε τη δίαιτα για τη διάρροια στο άρθρο του peptiko.gr

Εάν μπορείτε να φάτε χωρίς να κάνετε εμετό, προτιμήστε τα άπαχα κρέατα όπως φιλέτο κοτόπουλου καλά βρασμένο, βραστά λαχανικά, και ολικής αλέσεως ψωμί και δημητριακά. Αποφεύγετε διατροφή με πολλά λιπαρά ή ζάχαρη διότι δυνατόν να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Ακολουθήστε τη δίαιτα μετά τον εμετό στο άρθρο του peptiko.gr

Εάν η διάρροια δεν σταματάει, μπορείτε να πάρετε κάποιο αντιδιαρροϊκό φάρμακο, πάντα σε συνεννόηση με τον γαστρεντερολόγο σας, διότι η ανεξέλεγκτη λήψη αντιδιαρροϊκών φαρμάκων για αρκετές ημέρες πιθανόν να έχει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την κινητικότητα του εντέρου σας. Τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα αντενδείκνυνται στα παιδιά και θα πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο του παιδιού σας προτού δώσετε οποιοδήποτε φάρμακο στο παιδί σας.

Πότε πρέπει να απευθυνθώ στον γαστρεντερολόγο;
Καλέστε τον γαστρεντερολόγο σας εάν διαπιστώσετε κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω:

Συμπτώματα αφυδάτωσης
Διάρροια ή έμετο με διάρκεια περισσότερο από 2 ημέρες
Έμετο με αίμα, διάρροια με αίμα, ή έντονο πόνο στην κοιλιά
Αδυναμία λήψης υγρών για αρκετές ώρες (για τους ενήλικες), ή για λίγες ώρες (για τα παιδιά)
Μη ούρηση για 6-8 ώρες (κατά τη διάρκεια της ημέρας)
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της ιογενούς γαστρεντερίτιδας;
Η ιογενής γαστρεντερίτιδα συνήθως υποχωρεί από μόνη της στους περισσότερους ασθενείς εντός 2-3 ημερών. Ο κίνδυνος όπως ελέχθη παραπάνω είναι η αφυδάτωση, οπότε σε περίπτωση που διαπιστωθούν συμπτώματα σοβαρής αφυδάτωσης θα χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο και χορήγηση υγρών (ορών) ενδοφλεβίως.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα στη θεραπεία της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, παρά μόνο εφόσον η γαστρεντερίτιδα δεν οφείλεται σε ιό αλλά σε βακτήριο. Συνεπώς, θα πρέπει να μην λαμβάνετε από μόνοι σας αντιβιοτικά, παρά μόνο μετά από σύσταση γιατρού, ειδικά σε περίπτωση εγκυμοσύνης.

Μπορεί να προληφθεί η ιογενής γαστρεντερίτιδα;
Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ή μετάδοσης της ιογενούς γαστρεντερίτιδας, θα πρέπει να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από το φαγητό. Δείτε το σχετικό άρθρο με τις οδηγίες για το πλύσιμο των χεριών στο peptiko.gr

Επίσης, θα πρέπει να μην καταναλώνετε ύποπτα τρόφιμα και υγρά που δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς.

Εάν έχετε προσβληθεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, παραμείνετε στο σπίτι σας έως ότου κάνει τον κύκλο της. Με τον τρόπο αυτό, αφενός θα γίνετε γρηγορότερα καλά αφού απαιτείται ανάπαυση, αφετέρου θα αποτρέψετε την μετάδοση του ιού και σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στον ίδιο κλειστό χώρο.

Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα, αντιμετώπιση και διατροφή

Σχετικά άρθρα

Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com