Αναζωπυρώνεται η ανησυχία για τις διεθνείς τιμές των τροφίμων – Οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό
Οι αυριανές, πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου, θα δείξουν αν οι αυξήσεις στα τρόφιμα επιβραδύνουν ή έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας.
Τα μαντάτα από τη Γαλλία και την Ισπανία προκάλεσαν, πάντως, “μούδιασμα” σε όλη την Ευρώπη.
Στη Γαλλία, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, ο πληθωρισμός ανέβηκε (6,2%) και μάλιστα όχι μόνο σε σχέση με τον Ιανουάριο αλλά και σε σχέση με τις εκτιμήσεις. Ρίζα του κακού, οι αυξήσεις στα τρόφιμα που “έτρεξαν” με 14,5%, απορροφώντας το όφελος από το “φρενάρισμα” του ενεργειακού κόστους. Ανάλογη η εικόνα κι από την Ισπανία, όπου ο πληθωρισμός επιτάχυνε 0,4 μονάδες πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις (6,1%), με τις αυξήσεις στα είδη διατροφής να “τρέχουν” με 15,35%.
Στα καθ’ ημάς, ως προάγγελος νέου γύρου ανατιμήσεων στα ράφια μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία από τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία. Αν και ο γενικός δείκτης επιβράδυνε (13,5%) σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από τον Αύγουστο του 2021 κυρίως λόγω της Ενέργειας, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι οι τιμές στη βιομηχανία τροφίμων “έτρεξαν” με 13,3%, ενώ και στη χαρτοποιία- που επηρεάζει το κόστος συσκευασίας- καταγράφηκαν αυξήσεις 17,1%. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λίαν συντόμως θα εμφανιστούν στο ράφι οι νέες ανατιμήσεις, που μένει να διαπιστωθεί εάν θα είναι μικρότερες από τους προηγούμενους μήνες.
Απολογισμός για το λιανεμπόριο τροφίμων
Ο απολογισμός του 2022 και τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για το λιανεμπόριο τροφίμων είναι, πάντως, απολύτως διαφωτιστικά. Το Δεκέμβριο, λοιπόν, ο τζίρος στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων αυξήθηκε 7,2%, ωστόσο ο όγκος των πωλήσεων ήταν μειωμένος κατά 6,6%, κάτι που σημαίνει ότι για λιγότερες αγορές, οι καταναλωτές πλήρωσαν περισσότερα. Αντίστοιχη η εικόνα συνολικά για το 2022, όπου ενώ ο τζίρος στα είδη διατροφής ήταν αυξημένος κατά 7,9%, ο όγκος ήταν μειωμένος κατά 1,4%.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι ενώ φαίνεται πως έχουμε μπει σε μια περίοδο ενεργειακής ηρεμίας, οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, εξακολουθούν να προκαλούν “πονοκέφαλο”, καθώς η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνέχιση του La-Ninia) δείχνουν να υπερτερούν, επιδρώντας αρνητικά στην προσφορά και ενισχύοντας τις τιμές.
Ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς
Σύμφωνα με την ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς, άνοδο κατέγραψαν οι τιμές στα σιτηρά, στη ζάχαρη, στον χυμό πορτοκαλιού και στα βοοειδή, ενώ οριακή πτώση δέχθηκαν οι τιμές στο βαμβάκι και στο ρύζι. Η αναμενόμενη μεγαλύτερη ρωσική παραγωγή και εξαγωγές πιθανά να πιέσουν πτωτικά τις τιμές του σιταριού, με την ανανέωση της συμφωνίας, για τα ουκρανικά σιτηρά, να βρίσκεται υπό εξέταση, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ αν η συμφωνία τιναχθεί στον αέρα, ο εφιάλτης των σιτηρών θα επιστρέψει. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση με τα προ 3ετίας επίπεδα είναι αποκαρδιωτική, με τιμές αυξημένες ως και 140%!
Ειδικά όσον αφορά στο σιτάρι, οι παγκόσμιες προοπτικές για το 2022/23 (έκθεση USDA) “δείχνουν” αυξημένη παραγωγή, κατανάλωση, εμπόριο και αποθέματα. Αν και προγενέστερα οι τιμές ενισχύθηκαν λόγω των συνθηκών ξηρασίας σε αρκετές χώρες των ΗΠΑ, η αυξημένη ρωσική παραγωγή με ταυτόχρονη ενίσχυση των ρωσικών εξαγωγών λόγω των ανταγωνιστικών τιμών της, εκτιμάται από την αγορά ότι θα επιφέρει πιθανή υποχώρηση στις τιμές τους.
Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, σημείο- κλειδί για την εξελικτική πορεία της τιμής ΣΜΕ αναμένεται να αποτελέσει η ανανέωση της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά τον επόμενο μήνα. Σε κάθε περίπτωση, μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα κι αφού είχε “πιάσει” τα 450 δολάρια τον τόνο τον περασμένο Μάιο, το σιτάρι κινείται πάνω από τα 290 δολάρια, δηλαδή περίπου 43% υψηλότερα από το 2020.
Εκτιμήσεις για καλαμπόκι και ρύζι
Για το καλαμπόκι, οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν αναφορά για συνέχιση των ανοδικών πιέσεων, καθώς η ξηρασία που πλήττει μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στη Νότια Αμερική συρρικνώνει την παραγωγή, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων, με τη ζήτηση, όμως, να παραμένει ενισχυμένη, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από την Κίνα.
Το ρύζι, κινείται 25% υψηλότερα από τα προ 3ετίας επίπεδα, ωστόσο υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Συγκεκριμένα, αν και η παραγωγή παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, η αγορά εκτιμά ότι η πρόσφατη κίνηση της Ινδίας να εξετάσει τη χαλάρωση των εξαγωγικών περιορισμών (δασμοί 20%) στο ρύζι, αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην τιμή του.
Όσον αφορά στη ζάχαρη, οι συνεχιζόμενες ανησυχίες της αγοράς για τις περιορισμένες ινδικές εξαγωγές, σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση και τα μειωμένα αποθέματα, οδήγησαν την τιμή της σε υψηλό τριών εβδομάδων. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν αναφορά για πιθανή συνέχιση των ανοδικών πιέσεων στην τιμή της, ένεκα και του γεγονότος ότι πιθανά η Ινδία να μην επιτρέψει άλλες εξαγωγές ζάχαρης προς το παρόν, πέραν των 6 εκατ. τόνων, που έχει ήδη επιτρέψει για φέτος.
- Προηγούμενο Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τον ΕΦΚΑ – Ποιοι θα πάρουν έκτακτο βοήθημα
- Επόμενο Τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στην Δυτική Μακεδονία-Οι υποψήφιοι σε Γρεβενά,Κοζάνη,Καστοριά και Φλώρινα