Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΥΘΥΜΗΣ
ΚΑΡΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΛΕΤΣΙΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΚΟΔΡΑΣ ΡΗΓΑΣ
ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach
SportsBase

Grevenamedia @facebook

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Loco delivery
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Ζιώγας

Αναμένονται αυξήσεις στο αλεύρι μέσα σε μία εβδομάδα-Πώς αυξάνεται η τιμή του ψωμιού, έλεγχοι για κερδοσκοπία

Ως και 20 λεπτά πάνω πήρε από το χθες το ψωμί, ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών αυξήσεων στην τιμή του αλευριού.

Οι νέες παραλαβές από αρτοποιούς, όπως λένε οι ίδιοι, έχουν «καπέλο» ως και 70% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, καθιστώντας αναπόφευκτη την αύξηση στην τελική τιμή του ψωμιού. Μέχρι χθες, η τιμή μιας φρατζόλας «έπαιζε» στα 0,70- 0,80 ευρώ, φτάνοντας σε κάποιες περιπτώσεις το 1 ευρώ. Από χθες, η τιμή πήρε πάνω γύρω στα 0,20 ευρώ, «φλερτάροντας» με το 1,30 ευρώ. Σημειωτέον ότι από αυτά, τα 0,15 ευρώ είναι ο αναλογών ΦΠΑ 13%.

«Εκτοξεύθηκε» το μηνιαίο κόστος στους φούρνους

Όπως λένε κλαδικοί φορείς, ένας συνοικιακός φούρνος επιβαρυνόταν ως τώρα με ένα μηνιαίο κόστος της τάξης των 10.000 ευρώ για την προμήθεια αλεύρων. Πλέον, το κόστος έχει «πετάξει» στις 17.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας το αυξημένο κόστος των υπόλοιπων πρώτων υλών και φυσικά το κόστος ενέργειας -που όπως λένε οι ίδιοι «φρενάρει» με την απόφαση της κυβέρνησης να καλύψει αναδρομικά το 80% με 90% της ρήτρας αναπροσαρμογής- οι αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες καλούνται να διαχειριστούν μια συνολική αύξηση 70-80% του κόστους, που προφανώς δεν μπορεί να περάσει στην κατανάλωση. Εν όψει Πάσχα, η εκτίμηση -ίσως προσδοκία- είναι ότι οι ανατιμήσεις στα αρτοσκευάσματα και τα παραδοσιακά γλυκίσματα, δεν θα ξεπεράσουν το 10%.

Μικρή «χαραμάδα» ομαλοποίησης

Κι ενώ το άτυπο πλαφόν προμήθειας αλεύρων στη χονδρική και τη λιανική συνεχίζεται, υπάρχουν κάποια σημάδια ομαλοποίησης της αγοράς, με εισαγωγές σιτηρών από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Αυτό που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως, είναι αν η Ουκρανία θα καταφέρει φέτος να καλλιεργήσει, άρα να διατηρήσει κάποιο επίπεδο εξαγωγών, έστω μέσω σιδηροδρομικών δικτύων. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σημειώνει ότι η Ουκρανία δεν είναι βασικός προμηθευτής σιτηρών για την Ελλάδα, με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το ισοζύγιο των διμερών εμπορικών συναλλαγών να δείχνουν ότι η χώρα μας εισάγει περίπου 86 χιλιάδες τόνους σιτηρών. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αν λείψουν από τη διεθνή αγορά οι ποσότητες του ουκρανικού αλλά και του ρωσικού σιταριού -δεν πρέπει να λησμονεί κανείς τη δυσκολία στις πληρωμές μετά τον αποκλεισμό ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT- η ζήτηση από τις υπόλοιπες παραγωγούς χώρες θα αυξηθεί κατακόρυφα, δοκιμάζοντας το ισοζύγιο προσφοράς- ζήτησης.

Η διπλή «χασούρα» για τους καταναλωτές

Σε ένα τέτοιο «πόλεμο» ζήτησης, οι καταναλωτές χάνουν διπλά, καθώς πέρα από τις όποιες δυσλειτουργίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, οι τιμές παίρνουν το ανήφορο. Είναι ενδεικτικό ότι μια ημέρα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία η τιμή του σιταριού βρισκόταν στα 287 δολάρια/τόνο κι έκτοτε έκανε ένα άλμα σχεδόν 33%, φτάνοντας μάλιστα στις αρχές του μήνα στα επίπεδα- ρεκόρ των 422 δολαρίων. Αυτό που καλούνται να πράξουν στα καθ’ ημάς οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες είναι να περάσουν από ψιλό κόσκινο τις χονδρικές τιμές του περασμένου Σεπτεμβρίου και να συγκρίνουν τα περιθώρια κέρδους με τις τρέχουσες χονδρικές, οι οποίες μάλιστα αφορούν κατά κύριο λόγο σε άλευρα που είχαν αποθεματοποιηθεί πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, μελέτη του ΔΝΤ για τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών εμπορευμάτων, αναδεικνύει μια ακόμα εστία προβληματισμού και ανησυχίας για το σπιράλ των ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τα αγαθά που διακινούνται μέσω θαλάσσης ανέρχονται στο 80% του παγκόσμιου εμπορίου και οι αναταράξεις που προκάλεσε η πανδημία ήταν απίστευτες.

Η έλλειψη εργατικών χεριών στα λιμάνια, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω υγειονομικών πρωτοκόλλων και η «έκρηξη» της ζήτησης, είχαν ως αποτέλεσμα τον 7πλασιασμό του κόστους μεταφοράς φορτίων με κοντέινερ μέσα σε αυτό το 18μηνο, ενώ για τα χύδην φορτία το κόστος ήταν ακόμα υψηλότερο.

Το χειρότερο είναι ότι το ΔΝΤ «βλέπει» στα στοιχεία που συγκέντρωσε, ότι οι αναταράξεις αυτές που μεταφέρονται στον πληθωρισμό- ο διπλασιασμός των ναύλων αυξάνει κατά 0,7 μονάδες τον πληθωρισμό- θα συνεχιστούν και το 2022.

Το μοντέλο που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ δείχνει ότι οι ανατιμήσεις από τα εισαγόμενα προϊόντα «περνάνε» στην αγορά μέσα σε ένα δίμηνο.

Όπως αποτυπώνεται στην ανάλυση της Trading Economics, ο δείκτης τιμών εισαγωγής στην Ελλάδα τον Ιανουάριο ξεπέρασε τις 142 μονάδες, κάνοντας ένα άλμα 25% μέσα σε ένα 12μηνο, με την εντονότερη άνοδο να καταγράφεται από τον Οκτώβριο και μετά. Κι όλα αυτά, χωρίς να συνυπολογιστούν στη μελέτη του ΔΝΤ οι αναταράξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία…

 

Σχετικά άρθρα

ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ
ΑΡΕΤΗ ΛΙΟΥΠΑ
ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΑΣ
ΦΑΝΑΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
ΔΟΜΗΣΗ

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Τζιόβας Ανδρέας
ΔΕΗ BANNER
ΤΑΞΙ
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ
BALKAN ELECTRIC
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΖΗΤΑΙΤΑΙ ΚΥΡΙΑ
Ζητείται γυναίκα για φύλαξη ηλικιωμένου
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
AUTOΚΙΝΗΣΗ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΑΣΕΡΒΕΡΗ ΓΩΝΙΑ
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ενοικιάζεται Β. Ντόκου
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
Πωλείται μετά από 37-συνταξιοδοτηση
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
Πωλείται επιχείρηση καφέ
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
Καφέ Crystal
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com