Ράδιο Γρεβενά – 101.5

Πίνδος
PAPAGEORGIOU

Grevenamedia @facebook

POTIKA MYRTO
SPONSORS

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
ΓΚΙΦΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΙΩΑΝΝΑ
ΝΟΣΗΛΙΑΣΙΣ
tsiarsiotis
delivery LOCO
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων

Κατηγορίες

Αμυγδαλιές (Πικριβινίτσα) 1825-1914 : Όλες οι οικογένειες του χωριού και τα επαγγέλματα

Η Πικριβινίτσα μετονομάστηκε σε Αμυγδαλιές το έτος 1927. Ένα χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων, γνωστό και ως Κουτσόραχο από το ομώνυμο Κουτσόραχο (992 μ.) 1.5 χλμ ΒΔ της κοινότητας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων το χωριό δημιουργήθηκε από τη συνένωση μικρότερων οικισμών της γύρω περιοχής Παλιόσπιτα, Αγία Μαρίνα, Αϊ – Θανάσης, με το σκοπό να αποφευχθούν οι επιθέσεις των Τουρκολβανών.

Επί Τουρκοκρατίας οι Αμυγδαλιές υπήρξαν τσιφλίκι του Αλή Πασά.

Κατά την απογραφή μετά την απελευθέρωση το χωριό βρέθηκε να κατοικείται από 654 κατοίκους, από τους οποίους ψήφιζαν οι 169 άνδρες του χωριού.

Τα επαγγέλματα που συναντάμε εδώ είναι κυρίως εργάτες, κτίστες και γεωργοί αλλά και το επάγγελμα του λεπτουργού, του χρυσοχόου, του κεραμέα κ.α.

Οι  Αμυγδαλιές  είναι  κτισμένες στην  περιοχή   της   αρχαίας  Ελιμείας. Στα χρόνια  του  Μεγάλου   Αλεξάνδρου,  η  περιοχή  ήταν   κατοικημένη  από  Μακεδόνες  και για την  προστασία  τους  ο  Μέγας Αλέξανδρος  έχτισε  βορειοδυτικά  του  χωριού  Δασάκι  (Παλιοκόπρα)  σε  απόσταση 5 χιλ. περίπου  από  τις  Αμυγδαλιές  το  κάστρο  του   Παληογλά,  τα  ερείπια  του  φαίνονται  ακόμα  μέσα  στο  οποίο  κλείνονταν  οι  κάτοικοι  μαζί  με  το   στρατό  για   να   προφυλαχτούν   από  τις  επιθέσεις   των  εχθρών.

Δείτε τους καταλόγους :

 

Σχετικά άρθρα

Χρυσή Τομή
Κινηματογράφος Γρεβενών
Ράδιο 101.5
ΤΣΙΟΓΚΑΣ
ΟΠΑΠ
ΦΥΛΑΞΗ

Follow Us

 
TSIOVAKAS
Αγγελία για εργασία
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
Σεμερτζίδης
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5

Καιρός

Γρεβενά

Αναγνώστου Ιωάννης