ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Αδειες λόγω covid 19: Τι ισχύει για γονείς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Μια νέα άδεια, διαφορετική από αυτή που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας, το 2020, η οποία αφορά εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά νοσούν από κορωνοϊό, επιχειρεί να θεσπίσει το υπουργείο Εργασίας, με την τροπολογία που κατατέθηκε, πολύ αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί σήμερα.

Παράλληλα δε, και με δεδομένη τη διαφοροποίηση που ισχύει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα συναρμόδια υπουργεία κατέθεσαν αντίστοιχες τροπολογίες που είχαν ως αποτέλεσμα να επιφέρουν …διαφορετικές «ταχύτητες» στις άδειες γονέων.

Έτσι, η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας ορίζει ότι οι γονείς που θα αναγκασθούν μα μείνουν στο σπίτι θα λάβουν μειωμένο κατά 50% τον μισθό τους, για τις 4 από τις συνολικά 5 ημέρες που προβλέπονται. Για την 5η ημέρα απουσίας από την εργασία, θα πρέπει να κάνουν χρήση άλλης άδειας κι εφόσον αυτή δεν είναι άδεια άνευ αποδοχών, θα καταβάλλεται στο 100% ο μισθός.

Στον αντίποδα και σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα έχουν απώλεια μισθού, προβλέπεται όμως ότι μόνο οι πρώτες 3 ημέρες πληρώνονται κανονικά από το δημόσιο. Οι υπόλοιπες 2, θα πρέπει να καλυφθούν από την άδεια του γονέα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Εργασίας αντιμετωπίζει τον γονέα του οποίου το παιδί νοσεί, ως να είναι ο ίδιος ασθενής και εφαρμόζει κατά τα πρότυπα της άδειας ασθενείας, μια νέα «ειδική άδεια» 5 ημερών.

Μείωση μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η διάταξη που προβλέπει το 50% του μισθού για τις 4 ημέρες απουσίας των ιδιωτικών υπαλλήλων από την εργασία τους σε περίπτωση νόσησης του παιδιού τους, επισημαίνεται ότι το σχήμα της ειδικής αυτής άδειας, που δεν προβλέπεται από την πάγια νομοθεσία καθώς πρόκειται για ένα έκτακτο δικαίωμα του εργαζόμενου, ακολουθεί τις διατάξεις του νόμου και έχει αναλογική εφαρμογή, με τις περιπτώσεις των εργαζόμενων που νοσούν οι ίδιοι.

«Το σχήμα είναι τριμερές» επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εννοώντας ότι συμμετέχουν τόσο το κράτος και ο εργοδότης, όσο και ο εργαζόμενος. Στον αντίποδα, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι πρόκειται για «τιμωρία» του εργαζόμενου, επειδή νοσεί το παιδί του.

Αναλυτικά, για τον ιδιωτικό τομέα, η τροπολογία ορίζει ότι οι εργαζόμενοι γονείς, σε περίπτωση νόσησης από κορονοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έως τη Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών) καθώς και ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές φροντίδας, δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως 5 εργάσιμων ημερών. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε δικαιούνται ειδική άδεια.

Η πενθήμερη απουσία (έως 5 εργάσιμες ημέρες) παρέχεται με βεβαίωση θετικού τεστ (rapid ή pcr) και δεν απαιτείται πρόσθετη ιατρική βεβαίωση.

Οι πρώτες 3 ημέρες άδειας καλύπτονται από τον εργοδότη (όπως συμβαίνει όταν νοσεί ο ίδιος ο εργαζόμενος), η 4η ημέρα καλύπτεται από το κράτος/ΕΦΚΑ και η 5η ημέρα από οποιαδήποτε νόμιμη άδεια του εργαζομένου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ. Η άδεια αυτή χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Χορηγείται όμως, μόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι της άδειας αυτής. Αν ο ένας από τους γονείς δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Μείωση άδειας στο δημόσιο

Στο δημόσιο, με δεδομένο μάλιστα ότι οι διαφοροποιήσεις υπήρχαν και πριν από την εμφάνιση το κορονοϊού, η άδεια που χορηγείται είναι διάρκειας επίσης, έως 5 εργάσιμες ημέρες, εκ των οποίων όμως, οι έως 3 ημέρες καταγράφονται ως δικαιολογημένη απουσία και οι αποδοχές καταβάλλονται κανονικά, ενώ οι άλλες 2 ημέρες αποτελούν κανονική άδεια. Εάν το παιδί συνεχίζει να νοσεί, δεν επιτρέπεται η εκ νέου χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού. Δίνεται όμως η δυνατότητα, ο γονέας να εργαστεί εξ αποστάσεως ή με μειωμένο ωράριο έως 25% χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών του, καθώς τις ώρες αυτές θα τις αναπληρώσει αργότερα με υπερωρίες.

Προσοχή όμως. Από το μέτρο του μειωμένου ωραρίου εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί. Και στην περίπτωση του δημοσίου, για τη χορήγηση της άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου και οι διατάξεις ισχύουν έως 15 Απριλίου, με δυνατότητα παράτασης. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, την άδεια λαμβάνει ο ένας, ενώ υπάρχει η δυνατότητα της εκ περιτροπής χρήσης της. Εφόσον ο ένας εκ των δύο γονέων εργάζεται σε φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας ή είναι εκπαιδευτικός ή προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας ή των καταστημάτων κράτησης, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγείται υποχρεωτικά στον άλλον γονέα, εφόσον είναι δικαιούχος της άδειας, ανεξαρτήτως εάν ο άλλος γονέας απασχολείται στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα.

Ειδική άδεια ασθενείας εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα

Σύμφωνα με ειδικούς, είναι δύσκολο για έναν εργαζόμενο, να αποδείξει στον εργοδότη του, ότι έχει ή δεν έχει σοβαρά συμπτώματα. Στην περίπτωση πάντως που δεν είναι εφικτή η τηλεργασία, η τροπολογία ορίζει ότι οι εργαζόμενοι δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19. Πρόκειται για άδεια που χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια.

Προσοχή όμως, η άδεια αυτή συνιστά άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνει στο Euro2day.gr ο γνωστός δικηγόρος – εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος ότι ενώ για την χορήγηση της δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση, αρκεί rapid test ή pcr, για την επιδότηση της από τον ΕΦΚΑ απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Και αυτό γιατί βάσει νόμου, για τις 3 πρώτες ημέρες ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει μόνο το μισό του ημερομισθίου ή του ανάλογου ημερήσιου μισθού. Για τις 2 επόμενες ο εργοδότης καταβάλει τη διαφορά μεταξύ του ημερομισθίου και του επιδόματος ασθένειας που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ. Για άδεια πέραν των 5 ημερών εφαρμόζεται η πάγια ασφαλιστική νομοθεσία με βεβαίωση γιατρού που προσκομίζεται στον ασφαλιστικό φορέα και αποζημίωση στο 100%.

Σχετικά άρθρα

ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com