ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ

Κατηγορίες

ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας
tsiarsiotis

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Αδειες Covid-19: Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και γονείς

Με μείωση αποδοχών, κατά 50%, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί άδειας ασθενείας, θα παρέχονται στους εργαζόμενους οι τρεις από τις πέντε μέρες της ειδικής άδειας, που θα χορηγείται σε περίπτωση που νοσήσουν τα παιδιά τους, από κορωνοϊό. Η τέταρτη μέρα θα καταβάλλεται από τo υπουργείο Εργασίας στο 100% των αποδοχών, ενώ η Πέμπτη μέρα θα αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη, εφόσον είναι κανονική άδεια. Εάν νοσήσουν οι ίδιοι, ισχύουν οι διατάξεις περί αδειών ασθενείας.

Δύο ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τη χορήγηση ειδικών αδειών ασθενείας, λόγω Covid-19, είτε πρόκειται για τον ίδιο τον εργαζόμενο είτε για το παιδί του. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ισχυρό και το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, εάν το επιτρέπουν η φύση της εργασίας, αλλά και η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου ή των παιδιών του.

Εργαζόμενος γονιός με παιδί που ασθενεί

Ο εργοδότης καταβάλει στον εργαζόμενο που νοσεί από κορονοϊό και απουσιάζει με ειδική άδεια από την εργασία του, τον μισθό μειωμένο κατά 50% τις τρείς πρώτες ημέρες και ολόκληρο κατά την 4 και 5 ημέρα. Μόνο, που όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 100% του μισθού της 4ης ημέρας, του επιστρέφεται από το υπουργείο Εργασίας, καθώς βάσει νόμου, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για την 5η ημέρα, αυτή αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την απόφαση, οι γονείς μπορούν κατά τις 5 ημέρες νόσησης του τέκνου τους, είτε να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είτε να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Προσοχή όμως. Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων, εφόσον εργάζονται και οι δύο. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

Όσο για την αποζημίωση, οι γονείς με άρρωστο παιδί, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, ήτοι, λαμβάνουν το 50% του μισθού. Την τέταρτη μέρα λαμβάνουν το 100%. Το ποσό αυτό το καλύπτει ο προϋπολογισμός, όμως καταβάλλεται κανονικά, στον εργαζόμενο από τον εργοδότη και το κράτος, επιστρέφει το ποσό στον τελευταίο.

Για την επιστροφή, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας κ.α.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

Εργαζόμενος ασθενής

Με δεύτερη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει και τις λεπτομέρειες σε περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι μπορούν, παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για 5 ημέρες.

Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό, επίσης έως 5 εργάσιμες ημέρες. Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Η απόφαση διευκρινίζει ότι η ειδική άδεια ασθενείας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Μάλιστα, οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης ασθένειας, ενώ το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Σχετικά άρθρα

Αγίου Κοσμά 4
ΠΩΛΕΙΤΑΙ Θ.ΖΙΑΚΑ 51
Καφέ Crystal
Μακεδονομάχων 2
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Argo Grevena
SPONSORS
Εμμανουήλ Παππά
ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ
Αναζητείται εποχικό προσωπικό
Ενοικιάζεται- Αριστείδου 27
Καπετάν Λουκά 1
Κεντρική πλατεία Γρεβενών
Πωλείται στο Περιβόλι
Ζητείται
Πωλείται οικόπεδο
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com