Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ banner myenergycoach

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Loco delivery
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Αδειες Covid-19: Τι πρέπει να ξέρουν εργαζόμενοι και γονείς

Με μείωση αποδοχών, κατά 50%, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων περί άδειας ασθενείας, θα παρέχονται στους εργαζόμενους οι τρεις από τις πέντε μέρες της ειδικής άδειας, που θα χορηγείται σε περίπτωση που νοσήσουν τα παιδιά τους, από κορωνοϊό. Η τέταρτη μέρα θα καταβάλλεται από τo υπουργείο Εργασίας στο 100% των αποδοχών, ενώ η Πέμπτη μέρα θα αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη, εφόσον είναι κανονική άδεια. Εάν νοσήσουν οι ίδιοι, ισχύουν οι διατάξεις περί αδειών ασθενείας.

Δύο ξεχωριστές Υπουργικές Αποφάσεις, από το υπουργείο Εργασίας ξεκαθαρίζουν το τοπίο για τη χορήγηση ειδικών αδειών ασθενείας, λόγω Covid-19, είτε πρόκειται για τον ίδιο τον εργαζόμενο είτε για το παιδί του. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ισχυρό και το ενδεχόμενο της τηλεργασίας, εάν το επιτρέπουν η φύση της εργασίας, αλλά και η κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου ή των παιδιών του.

Εργαζόμενος γονιός με παιδί που ασθενεί

Ο εργοδότης καταβάλει στον εργαζόμενο που νοσεί από κορονοϊό και απουσιάζει με ειδική άδεια από την εργασία του, τον μισθό μειωμένο κατά 50% τις τρείς πρώτες ημέρες και ολόκληρο κατά την 4 και 5 ημέρα. Μόνο, που όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή, το 100% του μισθού της 4ης ημέρας, του επιστρέφεται από το υπουργείο Εργασίας, καθώς βάσει νόμου, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο για την 5η ημέρα, αυτή αφαιρείται από την κανονική άδεια του εργαζόμενου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με την απόφαση, οι γονείς μπορούν κατά τις 5 ημέρες νόσησης του τέκνου τους, είτε να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό, είτε να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.

Προσοχή όμως. Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων, εφόσον εργάζονται και οι δύο. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.

Όσο για την αποζημίωση, οι γονείς με άρρωστο παιδί, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, ήτοι, λαμβάνουν το 50% του μισθού. Την τέταρτη μέρα λαμβάνουν το 100%. Το ποσό αυτό το καλύπτει ο προϋπολογισμός, όμως καταβάλλεται κανονικά, στον εργαζόμενο από τον εργοδότη και το κράτος, επιστρέφει το ποσό στον τελευταίο.

Για την επιστροφή, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας κ.α.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.

Εργαζόμενος ασθενής

Με δεύτερη υπουργική απόφαση, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει και τις λεπτομέρειες σε περίπτωση νόσησης των ίδιων των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι μπορούν, παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για 5 ημέρες.

Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό, επίσης έως 5 εργάσιμες ημέρες. Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση. Η απόφαση διευκρινίζει ότι η ειδική άδεια ασθενείας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης.

Μάλιστα, οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης ασθένειας, ενώ το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΔΟΜΗΣΗ

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου
Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
BALKAN ELECTRIC
ΤΑΞΙ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
ΔΕΗ BANNER
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
AUTOΚΙΝΗΣΗ
cars
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
αγγελια λεβητας
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015

Follow Us

 
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com