Ενοίκια: Νέα παράταση ζητούν οι ιδιοκτήτες – Ποιες αλλαγές προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ
Νέα παράταση στην υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζικού λογαριασμού ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου.
Η έναρξη του νέου καθεστώτος έχει μεταφερθεί ήδη για την 1η Οκτωβρίου 2026. Ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα η διαδικασία μέσω της οποίας θα δηλώνονται στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (Μ.Ι.Δ.Α.) οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους θα καταβάλλονται τα μισθώματα.
Παράλληλα, δεν έχει ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπεται από το άρθρο 210 του ν. 5222/2025 και θα καθορίζει τις περιπτώσεις στις οποίες θα ισχύουν εξαιρέσεις από τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Η πρόταση για εξάμηνη προθεσμία
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά η υποχρεωτική τραπεζική πληρωμή των ενοικίων να μην ξεκινήσει απλώς μετά από μία ακόμη σύντομη παράταση, αλλά να συνδεθεί με την πλήρη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής του Μ.Ι.Δ.Α.
Συγκεκριμένα, προτείνει η εφαρμογή του μέτρου να ξεκινήσει τουλάχιστον έξι μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της νέας εφαρμογής, ώστε ιδιοκτήτες και μισθωτές να έχουν επαρκή χρόνο για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα.
Η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει παράλληλα ανησυχία για τις φορολογικές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν όταν ένα ενοίκιο δεν καταβάλλεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου ο μισθωτής αρνείται ή αδυνατεί να πραγματοποιήσει την πληρωμή με τον προβλεπόμενο τρόπο.
Ποιες εξαιρέσεις ζητούν οι ιδιοκτήτες
Μεταξύ των προτάσεων που έχουν κατατεθεί είναι η εξαίρεση από τις κυρώσεις για:
- κατοικίες με μηνιαίο μίσθωμα έως 500 ευρώ,
- μισθώσεις στις οποίες οι συμβαλλόμενοι είναι άνω των 70 ετών,
- μισθώματα που έχουν δηλωθεί ως ήδη προκαταβληθέντα στον εκμισθωτή,
- μισθώματα που έχουν κατασχεθεί από το Δημόσιο ή ιδιώτη εις χείρας τρίτου,
- ποσά που έχουν εκχωρηθεί έναντι οφειλής,
- ποσά που κατατίθενται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τι προτείνεται για ακίνητα με περισσότερους ιδιοκτήτες
Ιδιαίτερη πρόβλεψη ζητείται και για τα ακίνητα που ανήκουν σε περισσότερους ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με την πρόταση, το μίσθωμα θα πρέπει να μπορεί να καταβάλλεται είτε σε κοινό τραπεζικό λογαριασμό είτε στον λογαριασμό ενός από τους συνεκμισθωτές. Παράλληλα, θα πρέπει να επιτρέπεται η καταβολή σε λογαριασμό εξουσιοδοτημένου τρίτου, εφόσον αυτός έχει δηλωθεί στο Μ.Ι.Δ.Α.
Η ίδια δυνατότητα ζητείται και όταν τα ενοίκια εισπράττονται από πληρεξούσιους, δικηγόρους, εταιρείες διαχείρισης ακινήτων ή άλλα εξουσιοδοτημένα πρόσωπα, κάτι που αφορά ιδιαίτερα ιδιοκτήτες που διαμένουν στο εξωτερικό.
Αίτημα για ακατάσχετο έως 1.600 ευρώ
Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η θέσπιση ακατάσχετου για μηνιαία μισθώματα έως 1.600 ευρώ, όταν αυτά κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό ή βρίσκονται εις χείρας τρίτου.
Το μέτρο, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για ιδιοκτήτες που έχουν ως βασική πηγή εισοδήματος τα ενοίκια, πέρα από τη σύνταξή τους ή περιορισμένα έσοδα από τραπεζικούς τόκους.
Τέλος, ζητείται να δημιουργηθεί μέσω της ιστοσελίδας της ΑΑΔΕ ειδική ηλεκτρονική διαδικασία ένστασης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να αμφισβητούν τεκμηριωμένα τυχόν κυρώσεις που θεωρούν ότι επιβλήθηκαν λανθασμένα.
Το βασικό αίτημα των ιδιοκτητών είναι, επομένως, το νέο σύστημα να ενεργοποιηθεί μόνο αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ψηφιακές υποδομές και δοθεί επαρκής χρόνος προσαρμογής στους φορολογούμενους.
- Προηγούμενο Φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια: Θέμα ημερών η υπουργική απόφαση για την εγκατάστασή τους
- Επόμενο Κτηματολόγιο: Έρχεται νέα πλατφόρμα για διορθώσεις στα όρια και το εμβαδόν στα ακίνητα – Ερωτήσεις και απαντήσεις


























