ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΔΕΗ
ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ
SPONSORS
ΔΑΜ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ελληνική Λύση: Έκκληση κατοίκων του χωριού Πυλωροί Γρεβενών για τη διάσωση εμβληματικού ναού

ΘΕΜΑ: «Έκκληση κατοίκων του χωριού Πυλωροί Γρεβενών για τη διάσωση εμβληματικού ναού»

Κυρία, κύριε Υπουργοί,

Όπως μας ενημέρωσαν κάτοικοι Γρεβενών, στο χωριό Πυλωροί – ορεινό χωριό της Π.Ε. Γρεβενών και σε υψόμετρο 730 μ. – υπάρχει ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ο οποίος έχει χτιστεί το 1881. Ο εν λόγω ναός είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1995 και παρόλο που έχουν παρέλθει είκοσι συναπτά χρόνια μετά τον σεισμό δεν έχει γίνει η αποκατάστασή του παρά μόνον η τοποθέτηση κάποιων υποστυλωμάτων. Όπως χαρακτηρίσθηκε ειπώθηκε από μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής, «… ενώ υπάρχει έτοιμη μελέτη αποκατάστασης, δεν προχωρά μέχρι σήμερα αλλά ούτε ο ναός έχει ανακηρυχθεί μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς παρά τις σπάνιες αγιογραφίες που διαθέτει. ».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου αφενός να αποκατασταθεί πλήρως ο εν λόγω εμβληματικός ναός της Π.Ε. Γρεβενών, ώστε να αποφευχθεί κατάρρευσή του, κι αφετέρου – εφόσον πληρούνται οι δεδομένες προϋποθέσεις – να κηρυχθεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

 

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 6655/11.9.2024 Ερώτηση με θέμα:

«Έκκληση κατοίκων του χωριού Πυλωροί Γρεβενών για τη διάσωση εμβληματικού ναού»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 6655/11.9.2024 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τ.Κ. Πυλωρών Δήμου Γρεβενών είναι τρίκλιτη λιθόκτιστη κεραµοσκεπής βασιλική, η οποία βάσει κτητορικής επιγραφής κτίσθηκε το 1881. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Το 2009 εγκρίθηκε η μελέτη εργασιών αποκατάστασης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Δ.Δ. Πυλωρών Δ. Βεντζίου Ν. Γρεβενών (αριθ. ΥΠΠΟ/ΔΑΒΜΜ/42136π.ε./21.01.2009 Απόφαση της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων).

Το έτος 2021 εκκίνησε η διαδικασία ωρίμανσης της ανωτέρω μελέτης για την αποκατάσταση του ναού. Εδικότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών, υλοποιεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία το έργο «Επικαιροποίηση της μελέτης αποκατάστασης του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Τ.Κ. Πυλωρών, Δ. Γρεβενών, Π.Ε. Γρεβενών».

Παράλληλα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης συντήρησης των τοιχογραφιών, των φορητών εικόνων, του τέμπλου και των ξύλινων στοιχείων του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυλωρών, σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 205/124/1/22-03-2024 αίτημα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Πυλωρών Γρεβενών.

Με την ωρίμανση των ανωτέρω μελετών, είναι δυνατή η αναζήτηση χρηματοδότησης για την ένταξη έργου αποκαταστάσης του Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Πυλωρών σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η Υπουργός Πολιτισμού ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΦΑΡΔΥΚΑΜΠΟΥ 6
ΠΩΛΈΙΤΑΙ ΣΠΙΤΙ 100 τ.μ.
ENOIKIAZETAI ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΑ ΔΙΧΩΡΗ
ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ