ΔΕΗ

Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Π. Κουκουλόπουλος: Αυτά είναι τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ στο νομό Κοζάνης

Την επίσημη λίστα με τα 19 νέα έργα ΑΠΕ της “ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.” στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης έδωσε στη δημοσιότητα ο Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος.

Πρόκειται για τον πίνακα που έλαβε κοινοβουλευτικά από την Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα Σδούκου, σε απάντηση της Ερώτησης και Α.Κ.Ε. ( https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12646467.pdf ) που είχε καταθέσει την 24η Ιουλίου ζητώντας αναλυτικά στοιχεία και έγγραφα για το δάνειο εκατοντάδων εκατομμυρίων που πήρε η ΔΕΠΑ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για να κατασκευάσει νέα φωτοβολταϊκά πάρκα στη Δυτική Μακεδονία. Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε ανακοινωθεί πως η ΕΤΕπ χορηγεί στη ΔΕΠΑ δάνειο 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης είχαν παραστεί δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης.

Όπως μπορείτε, λοιπόν, να δείτε στον πίνακα που ακολουθεί, ετοιμάζονται 19 νέα έργα ΑΠΕ από δύο θυγατρικές εταιρείες της ΔΕΠΑ, όλα στο νομό Κοζάνης και συγκεκριμένα στους Δήμους που αναγράφονται στην 7η στήλη του πίνακα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η 2η στήλη, όπου για κάθε έργο αποτυπώνεται ο βαθμός προτεραιότητας για λήψη ΟΠΣ (Οριστική Προσφορά Σύνδεσης). Τα έργα προτεραιότητας Α3 για λήψη ΟΠΣ αναμένεται να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται κατά το α’ τρίμηνο του 2025, με την έναρξη λειτουργίας τους να τοποθετείται περίπου 18 μήνες μετά την ένταξη κατασκευής. Όπως αναγράφει ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, η συνολική ονομαστική ισχύς των έργων της Δυτικής Μακεδονίας είναι 569,47 MWp.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος είχε ζητήσει δεδομένα για το δάνειο, ρωτώντας συγκεκριμένα «ποιο είναι το επιτόκιο και ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του δανείου που έλαβε η ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε.», αυτό το ερώτημα παρέμεινε αναπάντητο.

Επιβεβαιώνεται πάντως, για ακόμα μια φορά, το βαθύ χάσμα που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα ανάμεσα σε μια ισχυρή ενεργειακή ολιγαρχία από τη μια και την κοινωνική πλειοψηφία από την άλλη. Τη στιγμή που οι οριστικές προσφορές σύνδεσης στον ηλεκτρικό χώρο για αυτοπαραγωγή παραμένουν άπιαστο “όνειρο θερινής νυκτός” για ενεργειακές κοινότητες, αγρότες, Τοπική Αυτοδιοίκηση, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και ευάλωτους συμπολίτες μας, αυτές είναι εφικτές μαζί με ευνοϊκή παχυλή δανειοδότηση σε ορισμένες εταιρείες για “φαραωνικά” έργα. Το διαπιστώσαμε άλλωστε αντιστοίχως και στην προκλητική περίπτωση του δανείου ( https://www.hellenicparliament.gr/Koinovouleftikos-Elenchos/Mesa-Koinovouleutikou-Elegxou?pcm_id=8fea057a-acb8-47bc-8d19-b0a100ecbcb7 ) προς την κοινοπραξία της ΔΕΗ με την RWE για έργα φωτοβολταϊκών στην περιοχή του Αμυνταίου, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 187,8 εκατ. ευρώ (συμμετοχή Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας) με επιτόκιο δανεισμού 1% και μακρά διάρκεια αποπληρωμής που φθάνει τα 20 έτη.

Επισυνάπτεται το αριθμ. ΥΠΕΝ/ΥΠΣΥΝ/81721/2000/19.8.2024 απαντητικό έγγραφο της Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, μαζί με το συνημμένο του αριθμ. 87832 έγγραφο του Δ/ντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ, στην τελευταία σελίδα του οποίου βρίσκεται ο πίνακας.

Πηγή: energypress.gr

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΔΥΑΡΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ
PINDOS PALACE
Πωλείται διαμέρισμα 100 τ.μ.
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ