Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

POTIKA MYRTO
ΔΕΗ
ΚΑΡΑΛΗΣ

Grevenamedia @facebook

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
SportsBase
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Κατηγορίες

ΤΑΞΙ
ΓΡΙΔΑΣ
SPONSORS
Ζιώγας

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ετοιμάζεται υπηρεσία που υπόσχεται μείωση τιμών

Μία από τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στην αγορά ενέργειας φαίνεται να εισέρχεται, ύστερα από αρκετές καθυστερήσεις, στην τελική ευθεία. Πρόκειται για τη συμμετοχή της Απόκρισης Ζήτησης (demand response) στην Αγορά Εξισορρόπησης, μία υπηρεσία που προσδοκάται, στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης της, να αποδώσει και στην ελληνική ηλεκτρική αγορά οφέλη για την περιστολή του ενεργειακού κόστους.

Η Απόκριση Ζήτησης έχει να κάνει με τη δυνατότητα των «παικτών» που συμμετέχουν στις υπηρεσίες εξισορρόπησης να αναπροσαρμόζουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (διαχείριση ηλεκτρικών φορτίων), όταν προκύπτουν διακυμάνσεις μεταξύ παραγωγής και ζήτησης, ώστε να μην απειλείται η ευστάθεια του Συστήματος.

Μέχρι τώρα ανάλογες υπηρεσίες παρέχουν μόνον οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου, με συνέπεια να επωμίζονται αποκλειστικά τα κόστη εξισορρόπησης, τα οποία εντάσσουν στο χονδρεμπορικό κόστος τους.

Με το demand response θα προστεθούν και νέες οντότητες στην Αγορά Εξισορρόπησης κι αυτές θα είναι οι ΑΠΕ και οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, σε πρώτη φάση, οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις που έχουν να επιδείξουν μεγάλα φορτία. Η μεγάλη μάζα του συνόλου των καταναλωτών δεν είναι δυνατό ακόμη να εκπροσωπηθούν στις υπηρεσίες εξισορρόπησης, ενδεχομένως, αυτό να συμβεί όταν θα λειτουργούν εκτεταμένα έξυπνοι μετρητές, για τον έλεγχο και τη διαχείριση της κατανάλωσης τους.

Το πρώτο, συνεπώς, απτό όφελος από την εισαγωγή της Απόκρισης Ζήτησης θεωρείται ότι θα είναι η ανάπτυξη ανταγωνισμού στην Αγορά Εξισορρόπησης, καθώς θα συμμετέχουν και νέοι «παίκτες», με αποτέλεσμα την αναμενόμενη συγκράτηση των λογαριασμών προσαυξήσεων.

Με δεδομένο ότι το demand response θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και θα χρειαστεί χρόνος για να δοκιμαστεί στην πράξη, επί του παρόντος, διατηρούνται χαμηλές προσδοκίες για την απόδοση του σε επίπεδο αγοράς, δηλαδή, στη διαμόρφωση προς τα κάτω των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Η όποια διαφορά εκτιμάται ότι θα φανεί κυρίως σε ακραίες συνθήκες, δηλαδή, σε περιόδους αιχμών και όχι απαραίτητα σε καθημερινή βάση εξαρχής.

Ωφελημένοι, πάντως, αναμένεται να είναι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές, καθώς θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες των κατανεμόμενων φορτίων, άρα θα δουν τα ενεργειακά κόστη τους να περιστέλλονται.

Σύμφωνα με το τρέχον ρυθμιστικό πλαίσιο, η Απόκριση Ζήτησης προβλέπεται να εισαχθεί στην Αγορά Εξισορρόπησης, που είναι ευθύνη του ΑΔΜΗΕ, στα τέλη Ιουνίου. Προθεσμία, ωστόσο, που δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο θα μπορεί να τηρηθεί, δεδομένου ότι μόλις προχθές, Μεγάλη Δευτέρα, η ΡΑΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση τον Κανονισμό Αδειών Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) παραγωγών και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι ΑΠΕ και τα μεγάλα βιομηχανικά φορτία θα εκπροσωπούνται μέσω ΦΟΣΕ στις υπηρεσίες εξισορρόπησης. Η διαβούλευση λήγει στις 13 Μαΐου, ενώ εκκρεμούν και ορισμένα ακόμη ζητήματα διαδικαστικής φύσεως.

Σχετικά άρθρα

email επικοινωνίας

grevenamedia@gmail.com

ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
Ευτέρπη Παπαγεωργίου

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΣΠΑ

Τζιόβας Ανδρέας
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ.

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

ΑΓΓΕΛΙΑ
ΙΣΟΓΕΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ
ΤΑΞΙ
Υπουργείο περιβάλλοντος
Ζητείται από συνεργεία φορτηγών και λεωφορείων
ΠΩΛΕΊΤΑΙ ¨ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ”
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 42,5 τμ
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΓΙΔΙΑ
Ενοικιάζεται γκαρσονιέρα 43 τ.μ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Ενοικιάζεται 75τμ Μ Αλεξάνδρου 33
ενοικιάζεται ορφοδιαμέρισμα 85 τ.μ.
ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ 200 ΠΡΟΒΑΤΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Καιρός

Γρεβενά

αγγελια λεβητας

Follow Us

 

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ