Εργασιακό Νομοσχέδιο: Χτύπημα της κυβέρνησης στο 8ωρο, στα εργασιακά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ: ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ 8 ΩΡΟ,
ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Η κυβέρνηση της ΝΔ κι ο υπουργός εργασίας έδωσαν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά κηρύσσοντας στην ουσία τον πόλεμο ενάντια στην εργατική τάξη και τους εργαζόμενους.
Είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο ξεπερνάει κάθε αρνητική προσδοκία και εκτίμηση που είχαν δημιουργηθεί , αφού οι διατάξεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε τελικά είναι ακόμα χειρότερες από όσες διαρροές είχε κάνει η κυβέρνηση πριν την επίσημη παρουσίασή του.
Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο – έκτρωμα, που χτυπά βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων και ο χαρακτηρισμός που δόθηκε από την αρχή μιλώντας για «ανατροπές του αιώνα» ήταν όχι μόνο ακριβής, αλλά μπορεί να ήταν κι επιεικής.
Μιλάμε για ένα αντεργατικό τερατούργημα κομμένο και ραμμένο στα θέλω των μεγαλοεργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, που ικανοποιεί και τα πιο τρελά τους όνειρα, δίνοντάς τους νέα όπλα για την ολομέτωπη επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ,, η σημερινή κυβέρνηση εμπλουτίζει και ισχυροποιεί το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση.
Πιο συγκεκριμένα:
- Καταργείται το 8ώρο και θεσμοθετείται η 10ωρη (ή ακόμα και 12ωρη) εργασία. Διαλύεται ο σταθερός ημερήσιος χρόνος δουλειάς. Ο εργαζόμενος καλείται να είναι και «διαθέσιμος» όποτε και όσο απαιτεί ο εργοδότης.
Αυξάνεται ο απλήρωτος χρόνος εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας των εργοδοτών, με σκοπό την ένταση του βαθμού εκμετάλλευση, αφού οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή και η αναπλήρωσή τους θα πραγματοποιείται με μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση εντός εξαμήνου.
Η λεγόμενη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, η οποία θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι ελαστικές σχέσεις, διαλύουν τις ζωές των εργαζομένων. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι καινούριες, είναι στρατηγική επιλογή όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, του ΣΕΒ και της Ε.Ε. Υπηρετήθηκαν πιστά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η λεγόμενη «διευθέτηση» είναι ο νόμος 3986/2011 του ΠΑΣΟΚ, που διατήρησε και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. με την 12ωρη εργασία στους νοσοκομειακούς γιατρούς) και τώρα η ΝΔ έρχεται να την απογειώσει.
- Γενικεύεται η εργασία τις Κυριακές, σχεδόν στο σύνολο των κλάδων.
Εξαφανίζεται στην πράξη η μοναδική μέρα ξεκούρασης κάθε εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε εξαίρεση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο στο εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία.
Εκτός από τους μέχρι τώρα εργαζόμενους που ξέχασαν τι σημαίνει ξεκούραση την Κυριακή, προστίθενται επιπλέον κλάδοι και ειδικότητες.
Επίσης, μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας την Κυριακή θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις για: Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, στις περιπτώσεις νόμιμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί, αγώνες, προπονήσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ανθρωπιστικές, φιλανθρωπικές και περιβαλλοντικές δράσεις. Ακόμα, στις περιπτώσεις συντήρησης κτιρίων δημόσιων ή ιδιωτικών σχολείων, η οποία δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί τις ημέρες παρουσίας εκπαιδευτικών και μαθητών, καθώς και στις περιπτώσεις προσαρμογής και αναβάθμισης πληροφοριακών συστημάτων.
- Καθιερώνεται και γενικεύεται η τηλεργασία.
Αυξάνεται στο έπακρο η εντατικοποίηση της εργασίας και γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ του εργάσιμου και του μη εργάσιμου χρόνου. Αυτό το ένιωσαν πολύ καλά οι εκπαιδευτικοί στη διάρκεια της καραντίνας με την τηλεκπαίδευση, αλλά και με την προσπάθεια της κυβέρνησης να την επιβάλλει εκτός πανδημίας σε κάθε «έκτακτη περίπτωση» που προκύπτει.
- Αυξάνεται το ανώτατο όριο των υπερωριών στις 150 (από 96 στη βιομηχανία και 120 συνολικά) και μειώνεται η αποζημίωσή τους (από 60% στο 40%).
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση σε 150 για τις υπερωρίες ετησίως από 96 στη μεταποίηση και 120 στις υπηρεσίες σήμερα. Επιπλέον, επικαλούμενοι οι εργοδότες «επείγουσας φύσης εργασία», ακόμα κι αυτό το όριο των 150 ωρών μπορεί να ξεπερνιέται. Μάλιστα για τις υπερωρίες από την 121η έως την 150η ώρα μειώνεται η αμοιβή τους κατά 20%.
- Καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας
Υποβαθμίζονται οι όποιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί υπήρχαν σε δήθεν “ανεξάρτητες αρχές”, αφήνοντας την εργοδοσία να σμπαραλιάζει ελεύθερη τα πάντα.
- Απελευθερώνονται στην πράξη οι απολύσεις των εργαζομένων.
Ακόμα και σε περίπτωση που μία απόλυση κριθεί δικαστικά παράνομη, μπορεί ο εργοδότης να απολύσει τον εργαζόμενο με αποζημίωση τριών μισθών. Ταυτόχρονα, καταργείται κάθε προστατευτική διάταξη απόλυσης των συνδικαλιστών, δίνοντας έτσι το σύνθημα να οργιάσει η εργοδοσία με εκβιασμούς και απειλές απέναντι στα σωματεία και σε όποιον τολμήσει να διεκδικήσει έστω και το παραμικρό ζήτημα.
- Το νομοσχέδιο εκφράζει κυριολεκτικά το ταξικό μίσος των εκμεταλλευτών απέναντι στα σωματεία, τη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση.
Διατηρείται η υποχρεωτική συμμετοχή του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών (ν. Αχτσιόγλου) για τη λήψη απόφασης για απεργία και γίνεται υποχρεωτική η παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις και τις εκλογές των σωματείων.
Ουσιαστικά, επιδιώκουν να κυριαρχήσει η «σιωπή νεκροταφείου» σε κάθε κλάδο, να καταστήσουν «παράνομη» κάθε συλλογική διαδικασία. Απαγορεύεται στην πράξη η απεργία σε μια σειρά χώρους (υγεία, ενέργεια, μεταφορές, δήμους κ.ά.). Προβλέπεται σε ημέρα απεργίας να διασφαλίζεται τουλάχιστον το 1/3 των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απεργία, δηλαδή, μετατρέπεται σε «συμβολική πράξη». Απαγορεύεται η περιφρούρηση της απεργίας, η οποία μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα.
- Επιπλέον, η δράση των συνδικάτων μπαίνει ακόμα περισσότερο υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, μέσα από το «φακέλωμά» τους στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ)
Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν τα συνδικάτα να διαπραγματεύονται και να υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως και να προκηρύσσουν απεργίες, είναι να εγγράφονται στο Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) . Το φακέλωμα προχωράει παραπέρα, αφού η ηλεκτρονική ψηφοφορία επιβάλλεται και στην περίπτωση της εκλογής των συνδικαλιστικών οργάνων. Κι έτσι διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η άμεση παρέμβαση κράτους και εργοδοσίας στα συνδικάτα.
Όλα αυτά που έρχονται δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είναι απαίτηση των ντόπιων ξένων επιχειρηματικών ομίλων για να επενδύσουν στη χώρα μας.
Η κατάργηση του 8ωρου, του σταθερού ημερήσιου χρόνου ήταν και είναι διακαής πόθος και στόχος των μεγαλοεργοδοτών και επιχειρηματικών ομίλων, που στο όνομα της αύξησης των κερδών τους, απαιτούν την επέκταση του εργάσιμου χρόνου, πέρα ακόμη κι από τα όρια της αντοχής του ανθρωπισμού οργανισμού, αδιαφορώντας για τα αποτελέσματα της έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία το 2016 πέθαναν 745.000 εργαζόμενοι από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις, μόνο και μόνο επειδή δούλευαν 55 ώρες τη εβδομάδα. Πόσοι άραγε θα πεθαίνουν κάθε χρόνο, όταν οι ώρες εργασίας τη βδομάδα θα φτάνουν τις 78!!!
Η κυβέρνηση με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου κήρυξε τον πόλεμο απέναντι στη ζωή και τα δικαιώματά μας. Θα πρέπει κι εμείς να απαντήσουμε. Συσπειρωμένοι όλοι οι εργαζόμενοι δυναμώνουμε τη συλλογική μας οργάνωση και δράση και μπαίνουμε όλοι στη μάχη για να ανατρέψουμε το αντεργατικό τερατούργημα, καθώς και όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, που οι δυνατότητες της εποχής μας η επιστημονική γνώση, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγής, μπορούν να εξασφαλίσουν για το λαό καλύτερες συνθήκες εργασίας, λιγότερες ώρες δουλειάς, αυξήσεις στους μισθούς και καλύτερους όρους ζωής, εμείς δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο μεσαίωνα, να δεχτούμε τη «δουλειά ήλιο με ήλιο» στο όνομα της «ανάπτυξης», της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των λίγων.
Όλοι οι εργαζόμενοι δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα προσπερνάμε τα παιχνίδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, που ψάχνει τα «καλά» σημεία του νομοσχεδίου, συμμετέχουμε μαζικά στην απεργία που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ και τα ταξικά σωματεία στις 3 Ιούνη, για να δοθεί καθοριστική απάντηση στα αντεργατικά σχέδια της Κυβέρνησης σε συμπαιγνία με την ολιγαρχία του πλούτου και τους διάφορους εργατοπατέρες και να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!!
ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΑΖΙΚΑ -ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ) 10.30 Π.Μ.
Λιάμπας Στέργιος
Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος . Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ
- Προηγούμενο Όλη η λίστα των δικαιούχων επιδότησης για πάγιες δαπάνες
- Επόμενο Μόνο με το Ε3 οι αιτήσεις για την κάλυψη πάγιων δαπανών