Ακούστε εδώ Ράδιο Γρεβενά – 101.5

email επικοινωνίας

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
POTIKA MYRTO
Τζιόβας Ανδρέας
Alpha Bank
ΕΜΒΟΛΙΟ
ΥΓΡΑΕΡΙΟ
Loco delivery
ΙΩΑΝΝΑ
tsiarsiotis
Ράδιο 101.5
Εμβόλιο
Ζιώγας

Κατηγορίες

Ράδιο Γρεβενά Συνεντεύξεις

Grevenamedia @facebook

Κοζάνη- Γραφείο

Όλη η λίστα των δικαιούχων επιδότησης για πάγιες δαπάνες

Η παράγραφος 4 της απόφασης του υπουργείου Οικονομικών η οποία ορίζει ότι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που θεωρούν πως δικαιούνται – καθώς τα κριτήρια υπαγωγής θα ανακοινωθούν εκ των υστέρων– επιδότηση παγίων δαπανών θα πρέπει να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 17 Ιουνίου με προϋπόθεση την υποβολή και της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έφερε στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους λογιστές, οι οποίοι απαιτούν διορθώσεις εδώ και τώρα.

Το αίτημά τους ήταν λογικό. Η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε επισήμως στο τέλος της περασμένης εβδομάδας αλλά μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Για τα νομικά πρόσωπα δεν έχει καν δημοσιευθεί ακόμα το έντυπο Ν της δήλωσής τους. Επιπλέον, η προθεσμία της 17ης Ιουνίου για την επιδότηση παγίων δαπανών ακύρωνε πρακτικά την καταληκτική ημερομηνία της 27ης Αυγούστου (τέλος χρόνου για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος).

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, το υπουργείο Οικονομικών τροποποίησε με ανακοίνωσή του τις προβλέψεις της απόφασης, βγάζοντας από το κάδρο τη φορολογική δήλωση και αφήνοντας μόνο το Ε3.

Με τα νέα δεδομένα από σήμερα και έως τις 17 Ιουνίου, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να κάνουν αίτηση για ενίσχυση μέσω επιδότησης παγίων δαπανών με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε3 χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Όπως ανακοινώθηκε, δύο είναι τα βήματα, που πρέπει να ακολουθήσουν από τις 31 Μαΐου 2021, οι επιχειρήσεις, που θέλουν να ενταχθούν στο νέο μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών:

  • Να υποβάλουν, μέχρι τη 17η Ιουνίου 2021, αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην πλατφόρμα myBusinessSupport της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
  • Να συμπληρώσουν το έντυπο Ε3, το οποίο θα μπορεί να οριστικοποιηθεί χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Η επιδότηση παγίων δαπανών συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, αφορά μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες, για το διάστημα από 1η Απριλίου 2020 ως και 31 Δεκεμβρίου 2020 . Έχει τη μορφή πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, για αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021 ή και τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών έτους 2021 που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2021.

Η απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε παραθέτει στο παράρτημα εκατοντάδες Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που δικαιούνται επιδότηση των παγίων δαπανών τους. Έχει ανακοινωθεί πως διαβατήριο για την υπαγωγή στον μέτρο θα είναι η πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019, στην απόφαση, όμως, όπως ήταν αναμενόμενο δεν υπάρχει σχετική αναφορά. Τα κριτήρια θα ξεκαθαρίσουν μετά την υποβολή των αιτήσεων.

Στην ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο Οικονομικών επαναλαμβάνει πως επιλέξιμες επιχειρήσεις θα είναι όσες πληρούν σωρευτικά τα εξής:

  • απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης ή δύο εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, με σχέση εξαρτημένης εργασίας, κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021,
  • ανήκαν την 31η Δεκεμβρίου 2020 σε πληττόμενους κλάδους όπως αυτοί προσδιορίζονται στη σχετική ΚΥΑ,
  • έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ και φορολογίας εισοδήματος,
  • είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2020,
  • είναι ΜμΕ μη υποκείμενες σε ΦΠΑ ή υποκείμενες και απαλλασσόμενες ή είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ανεξαρτήτως μεγέθους,
  • δεν ήταν ήδη προβληματικές το 2019, με την εξαίρεση, όμως, των πολύ μικρών ή μικρών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ.

Το ποσό της στήριξης θα προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της διαφοράς των παγίων δαπανών που κατέβαλε η επιχείρηση και των ενισχύσεων που έχει λάβει. Ειδικότερα, ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο έντυπο Ε3, όπως παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, χρεωστικοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Ο προσδιορισμός του ύψους της ενίσχυσης, η ένταση της ενίσχυσης, τα ανώτατα όρια και λοιπές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος θα καθοριστούν με νεότερη ΚΥΑ (Β’ φάση), μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται στα 500 εκατ. ευρώ.

Από τα παράρτημα προκύπτει πάντως πως πιθανότητες να λάβουν επιδότηση για τις ακάλυπτες πάγιες δαπάνες τους έχουν σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες και επιτηδευματίες οι οποίοι επλήγησαν από την πανδημία. Από φωτογράφους και αρχιτέκτονες, έως κατασκευαστές επίπλων, λιανέμπορους και ξενοδόχους, υπό την προϋπόθεση ότι απασχολούσαν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο κατά την 1η Αυγούστου 2020 ή κατά την 28η Οκτωβρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Σχετικά άρθρα

Interactive
ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ
ΖΗΤΕΙΤΑΙ
Πωλείται διαμέρισμα-Εμμανουήλ 7
Για εργασία-Μόναχο
Παύλου Μελά
Ενοικιάζονται γκαρσονιέρες- Απέναντι από τα Δικαστήρια
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Έξι γίδες και 1 τράγος
Πωλείται- Εργατικές κατοικίες
Παλαιολόγου 58
ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ- Κέντρο πόλης

ΖΗΤΕΙΤΑΙ-Γυναίκα για φροντίδα ηλικιωμένης
Χαλκιδική- Νέα Καλλικράτεια
Ενοικιάζεται διαμέρισμα 90 τ.μ.
ΤΑΞΙ
ENOIKIAZETAI
ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
-Διεύθυνση-GrevenaMedia
Ενοικιάζεται ή Πωλείται
Διαφήμιση ΛΑΔΙΑ
 

Follow Us

ΤΣΙΟΓΚΑΣ
Σεμερτζίδης
TSIOVAKAS

Καιρός

Γρεβενά

Grevena

Fog
Humidity: 100
Wind: 0 km/h
1 °C
3 11
19 Jan 2015
3 11
20 Jan 2015
Κανάλι 28 | Ράδιο Γρεβενά 101,5
Ανταλλακτικά αυτοκινήτων
ΗΛΕΚΤΡΟΝ