Έρχονται αλλαγές σε κατάρτιση και επιδότηση ανεργίας
Ήδη, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο αλλαγών στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο που διέπει το επίδομα ανεργίας σε συνδυασμό με σημαντικές παρεμβάσεις στο σχεδιασμό αλλά και την υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης.
Παρουσιάζοντας την ψηφιακή αναβάθμιση του ΟΑΕΔ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης συνέδεσε τις κυοφορούμενες παρεμβάσεις με την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τις όποιες δημοσιονομικές επιπτώσεις θα προκληθούν.
Ο υπουργός Εργασίας, χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές τόσο ως προς το επίδομα ανεργίας, όσο και ως προς το πλαίσιο επαγγελματικής κατάρτισης και επανακατάρτισης. Επεσήμανε ότι ο ρόλος του ΟΑΕΔ θα αναβαθμιστεί ως προς την επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση των κονδυλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας, ήδη έχει ενεργοποιηθεί ομάδα κρούσης, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνο Τσακλόγλου, που θα σχεδιάσει την ομαλή μετάβαση στη νέα κανονικότητα, με δράσεις και επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος του υπουργείου είναι το σύστημα κατάρτισης στη χώρα μας, με τις διαπιστωμένες παθογένειες του παρελθόντος «να γίνει περισσότερο αποτελεσματικό, να συνδεθεί η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να γίνεται καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ο ΟΑΕΔ μπορεί να έχει πιο βασικό ρόλο στις πολιτικές της απασχόλησης και της κατάρτισης, κάτι που θα αποτυπωθεί στο σχέδιο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και στο σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με τον υπουργό, δεν είναι σωστό να διατίθενται κονδύλια 1,5 δισ. ευρώ για πολιτικές που θα μπορούσαν να αφορούν τον ΟΑΕΔ – εννοώντας το σημερινό ΕΣΠΑ – και από αυτά ο Οργανισμός να διαχειρίζεται λιγότερα και από 150 εκατομμύρια.
«Στόχος δεν είναι ο ΟΑΕΔ να υποκαταστήσει τα ΚΕΚ, αλλά να έχει ρόλο σημείου αναφοράς – ρόλο ρυθμιστή», επεσήμανε, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την κατάρτιση, ώστε «να συνδεθεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Κατάρτισης με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Η πρόθεση αυτή, δεν είναι ασύνδετη με τις δηλώσεις περί αναμόρφωσης του πλαισίου που διέπει το επίδομα ανεργίας, καθώς έχει διαπιστωθεί αφενός ότι είναι πολύ λίγοι οι άνεργοι που δικαιούνται το επίδομα, αφετέρου ότι παραμένει το ίδιο για όλους, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, ειδικά για το επίδομα ανεργίας, η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει και πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, ότι θα προωθήσει ελαστικότερα κριτήρια απονομής, με στόχο να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων ανέργων.
Αν και το νέο πλαίσιο δεν έχει ακόμη κλειδώσει, οι δύο σημαντικές αλλαγές θεωρούνται αλληλένδετες, καθώς στόχος είναι να στηριχθούν πιο αποτελεσματικά αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη, για όσο καιρό το έχουν ανάγκη, και παράλληλα να δημιουργηθούν οι συνθήκες και τα κατάλληλα κίνητρα, ώστε να ενταχθούν ενεργά στην αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, εντάσσεται και η νέα εφαρμογή ΟAEΔapp που παρουσιάστηκε προχθες, με περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες να είναι πλέον στα χέρια των πολιτών.
Σε τηλεδιάσκεψη όπου συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, στελέχη του Οργανισμού, καθώς και πολίτες που είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν πρώτοι την νέα εφαρμογή, παρουσιάστηκαν τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι δυνατότητες ευελιξίας και πλοήγησης που προσφέρει στους χρήστες της.
«Προσφέρουμε ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας των συμπολιτών μας με τον Οργανισμό, αλλά και άμεσης ενημέρωσης τους για προγράμματα που τρέχουν και για ευκαιρίες εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης για να προσθέσει ότι ζητούμενο είναι ο άνεργος να μην νιώθει ανενεργός.
Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε πως «ο ΟΑΕΔ επένδυσε στην καινοτομία και στον ψηφιακό του μετασχηματισμό με νέες και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τα «ψηφιακά ραντεβού» μέσω του myOAEDlive, την τηλεκπαίδευση και τηλεκατάρτιση μέσω του G-Suite for Education της Google, καθώς και τη σταδιακή ανάπτυξη άνω των 140 διαλειτουργικοτήτων με άλλους φορείς του δημοσίου, και συνεχίζει να επενδύει με σκοπό να προσφέρει καλύτερες, ποιοτικότερες και αμεσότερες υπηρεσίες προς τους πολίτες».
- Προηγούμενο Αυξάνεται η διάθεση για καλοκαιρινές αποδράσεις, κλειδί το εμβόλιο
- Επόμενο Απλήρωτοι φόροι 5,68 δισ. ευρώ το 2020 εν μέσω αναστολών