Έρχονται εκπτώσεις φόρου για πληγέντες από την πανδημία
Τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου ξεκινά ο νέος, πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής με το 50% των ενισχύσεων να έχει χαρακτήρα επιδότησης και τις αιτήσεις να διαχωρίζονται και πάλι από τις πληρωμές.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει από τις επιχειρήσεις να στείλουν το συντομότερο δυνατό, εντός Φεβρουαρίου το πιθανότερο, την πληρέστερη δυνατή εικόνα, τζίρου, λειτουργικών δαπανών, κερδών, ζημιών αλλά και… καταθέσεων στους μήνες της πανδημίας. Κάτι σαν μια προκαταβολική φορολογική δήλωση.
Αυτά τα στοιχεία θα είναι που θα κρίνουν εάν και ποιοι θα δικαιούνται έξτρα στήριξη με τα μέτρα «νέας γενιάς» που σχεδιάζονται στο οικονομικό επιτελείο ώστε οι επιχειρήσεις που ήταν υγιείς και επλήγησαν καταλυτικά από την πανδημία να λάβουν τη μέγιστη δυνατή στήριξη για να μείνουν όρθιες διατηρώντας τις θέσεις εργασίας.
Οριζόντια μέτρα για όλους, βρίσκονται εκτός πεδίου συζήτησης. Στα μέτρα «νέας γενιάς» περιλαμβάνονται εκπτώσεις φόρου οι οποίες ακυρώνουν τη συζήτηση για επιστρεπτέες ή μη μελλοντικές ενισχύσεις (οι εκπτώσεις φόρου ενισχύουν άμεσα ταμειακά τις επιχειρήσεις και δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής), διορθωτικές κινήσεις στους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής και περισσότερες δόσεις ή άλλου τύπου διευκολύνσεις εξόφλησης των συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας για όσους πραγματικά τις χρειάζονται.
Το αίτημα της αγοράς για 120 δόσεις εξόφλησης συσσωρευμένων χρεών της πανδημίας είναι γενικό. Το ίδιο ισχύει και για το εκ των υστέρων «κούρεμα» στο 50% των επιστρεπτέων κεφαλαίων των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως «οριζόντια μέτρα αποκλείονται» επαναλαμβάνοντας ένα ενδεικτικό παράδειγμα από τον κλάδο της εστίασης το οποίο ανέδειξε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (στην ΕΡΤ) .
Η εστίαση δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως έχει δεχθεί σαρωτικό χτύπημα από την πανδημία με τα μαγαζιά ακόμα κλειστά. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών όμως δείχνουν πως ένα 10% του κλάδου με εξειδίκευση στο delivery εμφανίζει σημαντική αύξηση τζίρου και κερδών στη διάρκεια της πανδημίας.
«Αυτές οι επιχειρήσεις δεν χρειάζονται στήριξη» σημειώνουν αρμόδιες πηγές αντιπαραβάλλοντας στην εικόνα επιχειρήσεις κλειστές με κάθετη πτώση τζίρου οι οποίες όμως δεν μπορούν να περιορίσουν τις λειτουργικές τους δαπάνες εάν θέλουν να παραμείνουν ανοιχτές την επόμενη μέρα.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου και αύξηση ή συντήρηση δαπανών λειτουργικών ή επενδυτικών σχεδιάζεται να εστιάσουν τα νέα μέτρα στήριξης με τη μορφή ενδεχομένως και tax credit (εκπτώσεων φόρου).
Συνολικά άλλωστε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πως το 1/3 των επιχειρήσεων εμφανίζει κέρδη ή και αύξηση κερδών στη διάρκεια της πανδημίας ενισχύοντας την απόφαση για διατήρηση αποστάσεων ασφαλείας από οριζόντια μέτρα για όλους. Τα 2/3 από την άλλη πλευρά, έχουν πληγεί καταλυτικά.
Με κλαδική στόχευση και αξιοποίηση όλων των δεδομένων, στο διάστημα Φεβρουαρίου -Μαρτίου και με την προσδοκία πως τότε θα φαίνεται καθαρά φως στο τούνελ της πανδημίας, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις της και για εξατομικευμένο «κούρεμα» του επιστρεπτέου τμήματος των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής και για εξατομικευμένες διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των συσσωρευμένων χρεών και για τα διάδοχα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής.
- Προηγούμενο Το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν 1,5 εκατομμύριo επαγγελματίες
- Επόμενο …τελευταίες Στιγμές Χαλάρωσης……πριν το Μοίρασμα των Δώρων…*Του Ευθύμη Πολύζου