ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα λάβουν από 400 ως 798,5 ευρώ
Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που θα δώσει το πράσινο φως για την καταβολή της δίμηνης παράτασης των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο σύμφωνα με πληροφορίες.
Η ΚΥΑ θα ορίζει την δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας του ΟΑΕΔ που έληξαν τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και αφορά την τακτική επιδότησης ανεργίας το επίδομα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας.
Η απόφαση προβλέπει αναλυτικά πως η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων-ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ – τ. ΕΤΑΑ (τ. Τομέας ΤΣΜΕΔΕ, τ. Τομέας ΤΣΑΥ, τ. Τομέας Ασφάλισης Νομικών), για όσους δικαιούχους έληξε εντός του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου 2020 παρατείνεται για 2 μήνες. Δηλαδή οι παραπάνω δικαιούχοι θα λάβουν τα επιδόματά τους για άλλους δύο μήνες.
Ωστόσο οι άνεργοι αυτοί θα πρέπει να μην έχουν ήδη λάβει άλλη δίμηνη παράταση του πρώτου 5μηνου του έτους, στο πλαίσιο των έκτακτων κυβερνητικών μέτρων για την άμεση και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων.
Αναλυτικότερα όσοι άνεργοι έχουν ήδη πάρει δίμηνη παράταση λόγω του ότι το επίδομα ανεργίας έληξε το πρώτο πεντάμηνο του έτους δεν δικαιούται να πάρουν άλλη δίμηνη παράταση. Δηλαδή αν κάποιος που έληξε το επίδομα ανεργίας τον Απρίλιο και πήρε παράταση Μάιο και Ιούνιο δεν θα πάρει άλλη δίμηνη παράταση.
Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:
– Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας – έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.
– Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).
Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).
Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).
Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση. Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.
Παράλληλα μόνο για το τρέχον έτος προβλέπεται ότι για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας στους εν λόγω εργαζόμενους αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ. Αυτό αφορά κυρίως τις τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται σημαντικά λόγω των δυσμενών συνεπειών από τη λήψη των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και είναι πιθανό οι εν λόγω εποχικά εργαζόμενοι να μην συμπληρώνουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισηςμε τις νέες προϋποθέσεις θα μπορέσουν να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, μετά από το πέρας της τουριστικής περιόδου.
Ως εκ τούτου, μειώνεται ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας από εκατό ημέρες κατ’ ελάχιστον σε πενήντα ημέρες, προκειμένου να είναι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας διάρκειας τριών μηνών και πέντε ημερών. Έτσι κατ’ εξαίρεση, ειδικά για το έτος 2020, για τους εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, οι οποίοι υπάγονται στην περ. β) της παρ. 2, για τη χορήγηση του τακτικού επιδόματος ανεργίας αρκούν πενήντα ημέρες εργασίας στην ασφάλιση κλάδου ανεργίας του ΟΑΕΔ, προκειμένου αυτοί να λάβουν την τακτική επιδότηση ανεργίας της παρ. 9 του άρθρου 6 του ν. 1545/1985 (Α’ 91).
- Προηγούμενο Ποιος ήταν ο Ιανός από τον οποίο πήρε την ονομασία της η νέα κακοκαιρία
- Επόμενο Πώς θα επιδοτηθούν οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας